Рак на белия дроб – Профилактика

Ако пушите, най-добрият начин да предотвратите рак на белия дроб и други сериозни състояния е да спрете пушенето възможно най-скоро.

Колкото и дълго да пушите, винаги си струва да се откажете. Всяка година, когато не пушите, намалява риска от сериозни заболявания, като рак на белия дроб. След 10 години непушене шансовете ви да развиете рак на белите дробове намаляват наполовина от тези, които пушат.

Smokefree може да предложи съвети и подкрепа, за да ви помогне да откажете цигарите. Можете да се обадите на 0300 123 1044 или да посетите уебсайта.

Личен лекар или фармацевт също могат да ви дадат съвет за спиране на тютюнопушенето.

Балансирана диета

Изследванията показват, че храненето с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, включително поне 5 порции дневно пресни плодове и зеленчуци и много пълнозърнести храни, може да намали риска от рак на белите дробове, както и други видове рак и сърдечни заболявания.

Научете повече за здравословното хранене .

Упражнение

Има сериозни доказателства, които предполагат, че редовното упражнение може да намали риска от развитие на рак на белия дроб и други видове рак.

На повечето възрастни се препоръчва да правят поне 150 минути (2 часа и 30 минути) аеробна дейност с умерена интензивност всяка седмица, плюс упражнения за силова тренировка поне 2 дни всяка седмица.

Научете повече за здравето и фитнеса .