Рак на белия дроб – Да живееш с

Ракът на белия дроб може да повлияе на ежедневието ви по различни начини, в зависимост от това на какъв етап е и лечението, което провеждате.

Въпреки че не всички тези стъпки работят за всички, има няколко начина, по които можете да намерите поддръжка, която да ви помогне да се справите:

  • говорете с приятелите и семейството си
  • говорете с други хора в същата ситуация
  • да знаете за вашето състояние
  • не се опитвайте да правите твърде много
  • отделете време за себе си

Сестри специалисти по рак на белия дроб

Вашият специализиран екип трябва да има поне 1 специалист медицинска сестра за рак на белия дроб (ЦНС), работещ с тях. Посъветвайте се с Вашия лекар, за да Ви осигури посещение на медицинска сестра специалист, която може да Ви подкрепи и предостави информация за други източници на съвети и подкрепа. Те ще имат и номер за контакт, така че можете да им се обадите по-късно, ако имате въпроси.

Искате ли да знаете повече?

Задух

Задухът е често срещан при хора с рак на белия дроб, независимо дали е симптом на състоянието или страничен ефект от лечението.

В много случаи задухът може да се подобри с някои прости мерки като:

  • дишайте бавно през носа и навън през устата (след лечение на рак на белия дроб може да посетите физиотерапевт, който да ви научи на няколко прости дихателни упражнения).
  • улесняване на ежедневните дейности – например използване на количка, когато пазарувате или съхраняване на неща, от които често се нуждаете, долу, така че не е нужно редовно да се разхождате нагоре и надолу по стълбите.
  • използване на вентилатор за насочване на хладен въздух към лицето ви.
  • ядене на по-малки и по-чести хранения и приемане на по-малки хапки.

Ако мерки като тези не са достатъчни, за да контролирате задуха си, може да се наложи по-нататъшно лечение. Има лекарства, които могат да помогнат за подобряване на задуха. Домашното лечение с кислород може да бъде опция при тежки случаи.

Ако задухът е причинен от друго състояние, като инфекция на гръдния кош или натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив), лечението на това може да помогне на дишането ви.

Искате ли да знаете повече?

Болка

Някои хора с рак на белия дроб имат болка, докато други никога нямат такива.

Болката не е свързана с тежестта на рака – тя варира от човек на човек. Какво причинява раковата болка не е напълно разбрано, но има начини за нейното лечение, за да може болката да се контролира.

Хората с напреднал рак на белия дроб може да се нуждаят от лечение на болка с напредването на техния рак. Това може да бъде част от палиативните грижи и често се предоставя от лекари, медицински сестри и други членове на екипа за палиативни грижи. Можете да имате палиативни грижи у дома, в болница, в хоспис или друг център за грижи.

Искате ли да знаете повече?

Емоционални ефекти и взаимоотношения

Ракът може да доведе до редица емоции. Те могат да включват шок, безпокойство, облекчение, тъга и депресия.

Хората се справят със сериозни проблеми по различни начини. Трудно е да се предвиди как животът с рак ще ви повлияе.

Да бъдеш отворен и честен относно това как се чувстваш и какво могат да ти помогнат семейството и приятелите, за да ти помогне да успокоиш другите. Но не се притеснявайте да кажете на хората, че имате нужда от малко време за себе си, ако това е, което ви трябва.

Искате ли да знаете повече?

Говорете с другите

Вашият ЦНС или личен лекар може да ви успокои, ако имате въпроси, или може да ви е полезно да говорите с обучен консултант, психолог или специализирана телефонна линия за помощ. Вашата хирургия ще има информация за тях.

Може да ви е полезно да говорите за опита си с рак на белия дроб с други хора в местна група за подкрепа. Пациентските организации имат местни групи, където можете да се срещнете с други хора, които са били диагностицирани с рак на белия дроб и са лекувани.

Ако имате чувство на депресия , говорете с личен лекар, за да ви предостави съвет и подкрепа.

Искате ли да знаете повече?

Пари и финансова подкрепа

Ако се наложи да намалите или спрете работата поради рак, може да ви е трудно да се справите финансово. Ако имате рак или се грижите за някой болен от рак, може да имате право на финансова подкрепа.

Добре е да разберете каква помощ ви е на разположение скоро след поставяне на диагнозата. Можете да помолите да говорите със социалния работник във вашата болница, който да ви даде повече информация.

Безплатни рецепти

Хората, лекувани от рак, могат да кандидатстват за сертификат за освобождаване, който им дава безплатни рецепти за всички лекарства, включително лечение за несвързани състояния.

Сертификатът е валиден 5 години и можете да кандидатствате за сертификат, като говорите с личен лекар или специалист по рак.

Искате ли да знаете повече?

Палиативна грижа

Ако ракът на белия дроб не може да бъде излекуван и имате много обезпокоителни симптоми, вашият лекар и екип от специалисти могат да ви окажат подкрепа и облекчаване на болката. Това се нарича палиативни грижи. Поддръжка е достъпна и за вашето семейство и приятели.

Тъй като ракът прогресира, Вашият лекар трябва да работи с Вас, за да изготви ясен план за управление въз основа на Вашите (и желанията на Вашия полагащ грижи). Това включва дали бихте предпочели да отидете в болница, хоспис или да бъдете гледани у дома, когато се разболявате.

Ще се вземат предвид какви услуги са достъпни за вас на местно ниво, какво е клинично препоръчително и вашите лични обстоятелства.

Искате ли да знаете повече?