Рак на белия дроб – Диагностика

Посетете личен лекар, ако имате симптоми на рак на белия дроб , като задух или упорита кашлица.

Личният лекар ще попита за вашето общо здравословно състояние и вашите симптоми. Те могат да ви прегледат и да ви помолят да дишате в устройство, наречено спирометър , което измерва колко въздух вдишвате и издишвате.

Може да бъдете помолени да си направите кръвен тест, за да изключите някои от възможните причини за вашите симптоми, като инфекция на гръдния кош .

Рентгенова снимка на гръдния кош

Рентгенографията на гръдния кош обикновено е първият тест, използван за диагностициране на рак на белия дроб. Повечето белодробни тумори се появяват на рентгеновите лъчи като бяло-сива маса.

Въпреки това, рентгеновите лъчи на гръдния кош не могат да дадат окончателна диагноза, тъй като често не могат да направят разлика между рак и други състояния, като абсцес на белия дроб (колекция от гной, която се образува в белите дробове).

Ако рентгеновата снимка на гръдния кош предполага, че може да имате рак на белия дроб, трябва да бъдете насочени към специалист по гръдни заболявания.

Специалист може да организира повече тестове, за да разследва дали имате рак на белия дроб и ако го направите, какъв тип е и колко е разпространен.

CT сканиране

КТ обикновено е следващият тест, който ще имате след рентгенография на гръдния кош. CT сканирането използва рентгенови лъчи и компютър, за да създаде подробни изображения на вътрешността на тялото ви.

Преди CT сканиране ще Ви бъде направена инжекция, съдържаща специално багрило, наречено контрастно вещество, което помага да се подобри качеството на изображенията.

Сканирането е безболезнено и отнема 10 до 30 минути.

PET-CT сканиране

PET-CT сканиране може да се направи, ако резултатите от CT сканиране показват, че имате рак в ранен стадий.

PET-CT сканирането (което означава компютърна томография, позитронно-емисионна томография) може да покаже къде има активни ракови клетки. Това може да помогне при диагностицирането и избора на най-доброто лечение.

Преди да направите PET-CT сканиране, ще ви инжектират леко радиоактивен материал. Ще бъдете помолени да легнете на маса, която се плъзга в PET скенера.

Сканирането е безболезнено и отнема 30 до 60 минути.

Бронхоскопия и биопсия

Ако КТ показва, че може да има рак в централната част на гърдите, може да ви бъде предложена бронхоскопия.

Бронхоскопията е процедура, която позволява на лекаря да види вътрешността на дихателните Ви пътища и да премахне малка проба от клетки (биопсия) .

По време на бронхоскопия тънка тръба с камера в края, наречена бронхоскоп, се прекарва през устата или носа, през гърлото и в дихателните пътища.

Процедурата може да е неудобна, така че ще ви бъде предложено успокоително, преди да започне, за да ви помогне да се отпуснете, и местна упойка, която да вкочанява гърлото. Процедурата отнема около 30 до 40 минути.

По-нова процедура се нарича ендобронхиално ултразвуково сканиране (EBUS), което комбинира бронхоскопия с ултразвуково сканиране.

Подобно на бронхоскопия, EBUS позволява на лекаря да види вътрешността на дихателните Ви пътища. Ултразвуковата сонда в края на камерата обаче също така позволява на лекаря да локализира лимфните възли в центъра на гръдния кош, за да може да им вземе биопсия.

Процедурата отнема около 90 минути.

Лимфните възли са част от мрежа от съдове и жлези, които се разпространяват в тялото и работят като част от вашата имунна система.

Биопсия от лимфен възел може да покаже дали раковите клетки растат там и какъв тип са.

Други видове биопсия

Може да ви бъде предложен различен тип биопсия. Това може да е вид хирургична биопсия, като торакоскопия, медиастиноскопия или биопсия, направена с помощта на игла, вкарана през кожата (перкутанна).

Торакоскопия

Торакоскопията е процедура, която позволява на лекаря да изследва определена област от гърдите и да вземе проби от тъкани и течности.

Вероятно ще се нуждаете от обща анестезия, преди да направите торакоскопия.

Ще бъдат направени две или три малки порязвания в гърдите ви, за да преминат тръба (подобна на бронхоскоп) в гърдите ви.

Лекар използва тръбата, за да погледне вътре в гърдите и да вземе проби от тъкани. След това пробите се изпращат в лаборатория за тестване.

След торакоскопия може да се наложи да останете в болница за една нощ, докато течността в белите дробове се източи.

Медиастиноскопия

Медиастиноскопията позволява на лекаря да изследва зоната между белите дробове в центъра на гърдите (медиастинума).

За този тест ще трябва да имате обща упойка и да останете в болница няколко дни.

Лекарят ще направи малък разрез в долната част на врата ви, за да могат да прокарат тънка тръба в гърдите ви.

Тръбата има камера в края, която позволява на лекаря да види вътре в гърдите ви.

Те също така ще могат да вземат проби от клетки от лимфните възли по време на процедурата.

Изследват се лимфните възли, тъй като те обикновено са първото място, до което се разпространява ракът на белия дроб.

Перкутанна биопсия на игла

За изтръпване на кожата се използва местна упойка. След това лекар използва CT скенер, за да насочи иглата през кожата ви в белия дроб до мястото на предполагаем тумор.

Иглата се използва за отстраняване на малко количество тъкан от предполагаем тумор, за да може да бъде тествана в лаборатория.

Рискове от биопсии

Както всички медицински процедури, белодробната биопсия носи малък риск от усложнения, като пневмоторакс. Това е, когато въздухът изтече от белия дроб и в пространството между белите дробове и гръдната стена.

Това може да окаже натиск върху белия дроб, което да доведе до колапс.

Клиницистът, който прави биопсията, ще е наясно с потенциалните рискове. Те трябва да обяснят подробно всички рискове, преди да се съгласите да проведете процедурата. Те ще ви наблюдават, за да проверят за симптоми на пневмоторакс, като внезапно задух.

Ако пневмоторакс все пак се случи, той може да бъде лекуван с помощта на игла или тръба за отстраняване на излишния въздух, което позволява на белия дроб отново да се разшири нормално.

Постановка

След като тестовете приключат, трябва да е възможно лекарите да знаят на какъв етап е вашият рак, какво означава това за вашето лечение и дали е възможно напълно да се излекува ракът.

Постановка на недребноклетъчен рак на белия дроб

Клиницистите използват система за поставяне на рак на белия дроб, наречена TNM, където:

 • T описва размера на тумора (ракова тъкан)
 • N описва разпространението на рака в лимфните възли
 • М описва дали ракът се е разпространил в друга област на тялото, като черния дроб (метастази)

т

Има 4 основни етапа за T:

T1 рак на белия дроб означава, че ракът все още е вътре в белия дроб.
T1 е разделен на 3 подетапа:

 • T1a – туморът не е по-широк от 1 cm
 • T1b – туморът е с ширина между 1cm и 2cm
 • T1c – туморът с ширина между 2cm и 3cm

T2 се използва за описване на 3 възможности:

 • туморът е широк между 3cm и 5cm, или
 • – туморът се е разпространил в главния дихателен път или вътрешната обвивка на гръдната стена, или
 • белият дроб е колабирал или е блокиран поради възпаление

T3 се използва за описване на 3 възможности:

 • туморът е широк между 5cm и 7cm, или
 • има повече от 1 тумор в белия дроб, или
 • туморът се е разпространил в гръдната стена, диафрагмалния нерв (нерв близо до белите дробове) или външния слой на сърцето (перикард)

T4 се използва за описване на редица възможности, включително:

 • туморът е по-широк от 7 см, или
 • туморът се е разпространил в двата участъка на белия дроб (всеки бял дроб е съставен от 2 участъка, известни като лобове), или
 • туморът се е разпространил в част от тялото в близост до белия дроб, като сърцето, дихателната тръба, хранителната тръба (хранопровод) или основен кръвоносен съд

н

Има 3 основни етапа за N:

N1 се използва за описване на ракови клетки в лимфните възли, разположени вътре в белия дроб или в областта, където белите дробове се свързват с дихателните пътища (хилума).

N2 се използва за описване на 2 възможности:

 • има ракови клетки в лимфните възли, разположени в центъра на гръдния кош от същата страна като засегнатия бял дроб, или
 • има ракови клетки в лимфните възли под дихателната тръба

N3 се използва за описване на 3 възможности:

 • има ракови клетки в лимфните възли, разположени на гръдната стена от другата страна на засегнатия бял дроб, или
 • има ракови клетки в лимфните възли над яката кост, или
 • има ракови клетки в лимфните възли в горната част на белия дроб

М

Има 2 основни етапа за М:

 • M0 – ракът не се е разпространил извън белия дроб в друга част на тялото
 • M1 – ракът се е разпространил извън белия дроб в друга част на тялото

Дребноклетъчен рак на белия дроб

Дребноклетъчният рак на белия дроб е по-рядко срещан от недребноклетъчния рак на белия дроб. Раковите клетки са по-малки по размер от клетките, които причиняват недребноклетъчен рак на белия дроб.

Дребноклетъчният рак на белия дроб има само 2 възможни етапа:

 • ограничено заболяване – ракът не се е разпространил отвъд белия дроб
 • широко заболяване – ракът се е разпространил отвъд белия дроб

Искате ли да знаете повече?

Скрининг за рак на белия дроб

Понастоящем във Великобритания няма национална скринингова програма за рак на белия дроб. Опитите и проучванията обаче оценяват ефективността на скрининга за рак на белия дроб, така че това може да се промени в бъдеще.