Разстройство с хиперактивност с дефицит на вниманието (ADHD) – Живот с

Грижата за дете с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) може да бъде изтощителна.

Импулсивното, безстрашно и хаотично поведение, типично за ADHD, може да направи ежедневните дейности изтощителни и стресиращи.

Начини за справяне

Въпреки че понякога може да бъде трудно, важно е да запомните, че дете с ADHD не може да помогне на поведението си. Хората с ADHD трудно потискат импулсите, което означава, че не спират да обмислят ситуация или последствията, преди да действат.

Ако се грижите за дете с ADHD, може да намерите полезен съвет по-долу.

Планирайте деня

Планирайте деня, така че детето ви да знае какво да очаква. Зададените съчетания могат да променят начина, по който дете с ADHD се справя с ежедневието.

Например, ако детето ви трябва да се подготви за училище, разбийте го на структурирани стъпки, така че то да знае точно какво трябва да направи.

Поставете ясни граници

Уверете се, че всички знаят какво поведение се очаква и затвърдете положителното поведение с незабавна похвала или награди. Бъдете ясни, използвайки изпълними последици, като отнемане на привилегия, ако границите са превишени и ги следвайте последователно.

Бъди позитивен

Отдайте конкретна похвала. Вместо да кажете общо: „Благодаря, че го направихте“, можете да кажете: „Наистина измихте чиниите. Благодаря.“

Това ще разбере на детето ви, че сте доволни и защо.

Даване на инструкции

Ако молите детето си да направи нещо, дайте кратки указания и бъдете конкретни. Вместо да попитате: „Можете ли да подредите спалнята си?“ кажете: „Моля, поставете играчките си в кутията и приберете книгите обратно на рафта.“

Това прави по-ясно какво трябва да направи детето ви и създава възможности за похвала, когато се оправи.

Стимулираща схема

Създайте своя собствена схема за стимулиране, като използвате точки или звездна карта, така че доброто поведение може да спечели привилегия. Например, ако се държите добре на пътуване за пазаруване, ще спечелите време на детето си на компютъра или някаква игра.

Включете детето си в него и му позволете да помогне да реши какви ще бъдат привилегиите.

Тези диаграми се нуждаят от редовни промени или стават скучни. Целите трябва да бъдат:

  • непосредствено – например ежедневно
  • междинен – например седмично
  • дългосрочни – например тримесечни

Опитайте се да се фокусирате само върху едно или две поведения наведнъж.

Намесете се рано

Внимавайте за предупредителни знаци. Ако детето ви изглежда като разочаровано, свръхстимулирано и на път да загуби самоконтрол, намесете се.

Разсейте детето си, ако е възможно, като го отдалечите от ситуацията. Това може да ги успокои.

Социални ситуации

Нека социалните ситуации са кратки и сладки. Поканете приятели да играят, но съкращавайте времената за игра, за да не загуби детето си самоконтрол. Не се стремете да правите това, когато детето ви се чувства уморено или гладно, например след ден в училище.

Упражнение

Уверете се, че детето ви получава много физическа активност през деня. Разходките, прескачането и спортуването могат да помогнат на детето ви да се износва и да подобри качеството на съня си.

Уверете се, че не правят нищо твърде напрегнато или вълнуващо близо до лягане.

Прочетете нашата страница за здравето и фитнеса , която включва информация за активността и колко дейности трябва да правите вие и вашето дете.

храня се

Следете какво яде детето ви. Ако детето ви е хиперактивно след ядене на определени храни, които могат да съдържат добавки или кофеин, си водете дневник и ги обсъдете с личния си лекар.

Лягане

Придържайте се към рутина. Уверете се, че детето ляга по едно и също време всяка вечер и сутрин става по едно и също време.

Избягвайте свръхстимулиране на дейности в часовете преди лягане, като компютърни игри или гледане на телевизия.

Нощно време

Проблемите със съня и ADHD могат да бъдат омагьосан кръг. ADHD може да доведе до проблеми със съня, което от своя страна може да влоши симптомите.

Много деца с ADHD многократно ще стават, след като са легнали и са прекъснали режима на сън. Изпробването на съобразена със съня рутина може да помогне на детето ви и да направи времето за лягане по-малко битка.

Прочетете повече информация за създаването на ритуал за лягане за по-добър сън .

Помощ в училище

Децата с ADHD често имат проблеми с поведението си в училище и състоянието може да повлияе негативно на академичния напредък на детето.

Говорете с учителите на детето си или с координатора за специални образователни нужди на училището (SENCO) за всяка допълнителна подкрепа, която детето ви може да има.

Възрастни с ADHD

Ако сте възрастен, живеещ с ADHD, може да намерите полезен следния съвет:

Прочетете за живота с ADHD на уебсайта на AADD-UK . AADD-UK е благотворителна организация, специално предназначена за възрастни с ADHD.

AADD-UK също има списък с групи за подкрепа в Обединеното кралство, включително групи за възрастни, родители и полагащи грижи.