Псориазис – лечение

Лечението на псориазис обикновено помага да се поддържа състоянието под контрол. Повечето хора могат да бъдат лекувани от личния си лекар.

Ако симптомите Ви са особено тежки или не реагират добре на лечението, Вашият лекар може да Ви насочи към кожен специалист (дерматолог).

Лечението се определя от вида и тежестта на вашия псориазис и засегнатата област на кожата. Вашият лекар вероятно ще започне с леко лечение, като локални кремове, нанесени върху кожата, и след това ще премине към по-силно лечение, ако е необходимо.

Предлагат се широка гама от лечения за псориазис, но идентифицирането на най-ефективното може да бъде трудно. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че лечението не работи или имате неприятни странични ефекти.

Леченията се разделят на 3 категории:

  • локално – кремове и мехлеми, нанесени върху кожата ви
  • фототерапия – кожата ви е изложена на определени видове ултравиолетова светлина
  • системни – орални и инжектирани лекарства, които действат в цялото тяло

Различни видове лечение често се използват в комбинация.

Може да се наложи Вашето лечение на псориазис да се преразглежда редовно. Може да поискате да съставите план за грижи – споразумение между вас и вашия медицински специалист – тъй като това може да ви помогне да управлявате ежедневното си здраве.

Различните лечения за псориазис са описани по-долу.

Още информация

Локални лечения

Локалните лечения обикновено са първите лечения, използвани при лек до умерен псориазис. Това са кремове и мехлеми, които нанасяте върху засегнатите области.

Някои хора откриват, че локалното лечение е всичко, от което се нуждаят, за да контролират състоянието си, въпреки че може да отнеме до 6 седмици, преди да има забележим ефект.

Ако имате псориазис на скалпа, може да се препоръча комбинация от шампоан и мехлем.

Омекотители

Омекотителите са овлажняващи процедури, прилагани директно върху кожата, за да намалят загубата на вода и да я покрият със защитен филм. Ако имате лек псориазис, омекотител е може би първото лечение, което вашият лекар ще предложи.

Основното предимство на омекотителите е да се намали сърбежът и лющенето. Смята се, че някои локални лечения действат по-добре на овлажнена кожа. Важно е да изчакате поне 30 минути, преди да приложите локално лечение след омекотител.

Омекотителите се предлагат като голямо разнообразие от продукти и могат да бъдат закупени на гише от аптека или предписани от вашия личен лекар, медицинска сестра или здравен посетител.

Прочетете повече за омекотителите .

Стероидни кремове или мехлеми

Стероидните кремове или мехлеми (локални кортикостероиди) обикновено се използват за лечение на лек до умерен псориазис в повечето области на тялото. Лечението действа чрез намаляване на възпалението. Това забавя производството на кожни клетки и намалява сърбежа.

Силата на локалните кортикостероиди варира от лека до много силна. Използвайте ги само когато е препоръчано от Вашия лекар.

По-силните локални кортикостероиди могат да бъдат предписани от Вашия лекар и трябва да се използват само върху малки участъци от кожата или върху особено дебели петна. Прекалената употреба на локални кортикостероиди може да доведе до изтъняване на кожата.

Аналози на витамин D

Аналоговите кремове с витамин D обикновено се използват заедно със или вместо стероидни кремове за лек до умерен псориазис, засягащ области като крайниците, багажника или скалпа. Те действат, като забавят производството на кожни клетки. Те имат и противовъзпалителен ефект.

Примери за аналози на витамин D са калципотриол, калцитриол и такалцитол. Има много малко странични ефекти, стига да не използвате повече от препоръчаното количество.

Инхибитори на калциневрин

Инхибиторите на калциневрин, като такролимус и пимекролимус, са мехлеми или кремове, които намаляват активността на имунната система и спомагат за намаляване на възпалението. Понякога се използват за лечение на псориазис, засягащ чувствителни области, като скалпа, гениталиите и гънките на кожата, ако стероидните кремове не са ефективни.

Тези лекарства могат да причинят дразнене на кожата или усещане за парене и сърбеж, когато започнат, но това обикновено се подобрява в рамките на една седмица.

Каменовъглен катран

Катранът от въглища е гъсто, тежко масло и е може би най-старото средство за лечение на псориазис. Начинът на действие не е точно известен, но може да намали люспите, възпалението и сърбежа.

Може да се използва за лечение на псориазис, засягащ крайниците, багажника или скалпа, ако други локални лечения не са ефективни.

Катранът от въглища може да оцветява дрехи и спално бельо и има силна миризма. Може да се използва в комбинация с фототерапия .

Дитранол

Dithranol се използва повече от 50 години за лечение на псориазис. Доказано е, че той ефективно потиска производството на кожни клетки и има малко странични ефекти. Въпреки това, той може да изгори, ако е твърде концентриран.

Обикновено се използва като краткосрочно лечение под болничен надзор за псориазис, засягащ крайниците или багажника, тъй като оцветява всичко, с което влиза в контакт, включително кожата, дрехите и принадлежностите за баня.

Нанася се върху кожата ви (от някой, който носи ръкавици) и се оставя за 10 до 60 минути, преди да се измие.

Дитранол може да се използва в комбинация с фототерапия .

Още информация

Фототерапия

Фототерапията използва естествена и изкуствена светлина за лечение на псориазис. Терапия с изкуствена светлина може да се прилага в болници и някои специализирани центрове, обикновено под грижите на дерматолог. Тези лечения не са същите като използването на шезлонг.

Ултравиолетова B (UVB) фототерапия

UVB фототерапията използва дължина на вълната на светлината, невидима за човешките очи. Светлината забавя производството на кожни клетки и е ефективно лечение за някои видове псориазис, които не са се повлияли от локални лечения.

Всяка сесия отнема само няколко минути, но може да се наложи да отидете в болница 2 или 3 пъти седмично в продължение на 6 до 8 седмици.

Псорален плюс ултравиолетово A (PUVA)

За това лечение първо ще Ви бъде дадена таблетка, съдържаща съединения, наречени псоралени, или псорален може да се нанесе директно върху кожата. Това прави кожата ви по-чувствителна към светлина.

След това кожата ви е изложена на дължина на вълната на светлината, наречена ултравиолетова A (UVA). Тази светлина прониква в кожата ви по-дълбоко от ултравиолетовата B светлина.

Това лечение може да се използва, ако имате тежък псориазис, който не е реагирал на друго лечение.

Страничните ефекти включват гадене, главоболие, парене и сърбеж. Може да се наложи да носите специални очила в продължение на 24 часа след приема на таблетката, за да предотвратите развитието на катаракта.

Дългосрочната употреба на това лечение не се насърчава, тъй като може да увеличи риска от развитие на рак на кожата.

Комбинирана светлинна терапия

Комбинирането на фототерапия с други лечения често увеличава нейната ефективност.

Някои лекари използват UVB фототерапия в комбинация с въглищен катран, тъй като въглищният катран прави кожата по-податлива на светлина. Комбинирането на UVB фототерапия с крем с дитранол също може да бъде ефективно – това е известно като лечение с Ingram.

Още информация

Таблетки, капсули и инжекции

Ако вашият псориазис е тежък или друго лечение не е дало резултат, може да ви бъде предписано системно лечение от специалист. Системните лечения действат в цялото тяло.

Тези лекарства могат да бъдат много ефективни при лечение на псориазис, но всички те имат потенциално сериозни странични ефекти. Всички системни лечения за псориазис имат ползи и рискове. Преди да започнете лечението, говорете с Вашия лекар за възможностите за лечение и всички рискове, свързани с тях.

Ако планирате бебе, забременявате или мислите за кърмене, първо трябва да говорите с Вашия лекар, преди да вземете ново лекарство, за да проверите дали е подходящо за употреба по време на бременност или кърмене.

Има 2 основни типа системно лечение, наречено небиологично (обикновено се дава под формата на таблетки или капсули) и биологично (обикновено се прилага като инжекции).

Небиологични лекарства

Метотрексат

Метотрексат може да помогне за контролиране на псориазиса, като забавя производството на кожни клетки и потиска възпалението. Обикновено се приема веднъж седмично.

Метотрексатът може да причини гадене и да повлияе на производството на кръвни клетки. Дългосрочната употреба може да причини увреждане на черния дроб. Хората, които имат чернодробно заболяване, не трябва да приемат метотрексат и не трябва да пиете алкохол, когато го приемате.

Метотрексатът може да бъде много вреден за развиващото се бебе, така че е важно жените да използват контрацепция и да не забременяват, докато приемат това лекарство и поне 3 месеца след спирането им.

Безопасността за мъже, които са баща по време на бременност, докато приемат метотрексат, е по-малко ясна. Като предпазна мярка се препоръчва на мъжете да отложат опитите за бебе поне до 3 месеца от последната доза на метотрексат.

Циклоспорин

Циклоспорин е лекарство, което потиска имунната ви система (имуносупресор). Първоначално е бил използван за предотвратяване на отхвърляне на трансплантация, но се е оказал ефективен при лечение на всички видове псориазис. Обикновено се приема ежедневно.

Циклоспорин увеличава шансовете Ви за бъбречни заболявания и високо кръвно налягане, което ще трябва да се наблюдава.

Ацитретин

Ацитретинът е орален ретиноид, който намалява производството на кожни клетки. Използва се за лечение на тежък псориазис, който не е реагирал на други небиологични системни лечения. Обикновено се приема ежедневно.

Ацитретинът има широк спектър от странични ефекти, включително сухота и напукване на устните, сухота на носните проходи и в по-редки случаи хепатит .

Ацитретинът може да бъде много вреден за развиващото се бебе, затова е важно жените да използват контрацепция и да не забременяват, докато приемат това лекарство, и поне 3 години след като спрат да го приемат. Въпреки това е безопасно за мъж, който приема ацитретин, за да роди бебе.

По-нови лекарства

Апремиласт и диметил фумарат са по-нови лекарства, които помагат за намаляване на възпалението. Те се приемат като дневни таблетки. Тези лекарства се препоръчват за употреба само ако имате тежък псориазис, който не е реагирал на други лечения, като биологично лечение.

Още информация

Биологични лечения

Биологичното лечение намалява възпалението, като насочва свръхактивните клетки в имунната система. Те обикновено се използват, ако имате тежък псориазис, който не е реагирал на други лечения, или ако не можете да използвате други лечения.

Етанерцепт

Etanercept се инжектира два пъти седмично и ще ви бъде показано как да направите това. Ако няма подобрение на вашия псориазис след 12 седмици, лечението ще бъде спряно.

Основният страничен ефект на етанерцепт е обрив, при който се прилага инжекцията. Тъй като обаче етанерцептът засяга цялата имунна система, съществува риск от сериозни странични ефекти, включително тежка инфекция.

Ако сте имали туберкулоза в миналото, има риск тя да се върне.

Ще бъдете наблюдавани за странични ефекти по време на лечението.

Адалимумаб

Адалимумаб се инжектира веднъж на всеки 2 седмици и ще ви бъде показано как да направите това. Ако няма подобрение на вашия псориазис след 16 седмици, лечението ще бъде спряно.

Основните нежелани реакции на адалимумаб включват главоболие, обрив на мястото на инжектиране и гадене. Тъй като обаче адалимумаб засяга цялата имунна система, съществува риск от сериозни странични ефекти, включително тежки инфекции.

Ще бъдете наблюдавани за странични ефекти по време на лечението.

Инфликсимаб

Инфликсимаб се прилага като капка (инфузия) във вената Ви в болницата. Ще получите 3 инфузии през първите 6 седмици, след това 1 инфузия на всеки 8 седмици. Ако няма подобрение на вашия псориазис след 10 седмици, лечението ще бъде спряно.

Основният страничен ефект на инфликсимаб е главоболие. Тъй като обаче инфликсимаб засяга цялата имунна система, съществува риск от сериозни нежелани реакции, включително тежки инфекции.

Ще бъдете наблюдавани за странични ефекти по време на лечението.

Устекинумаб

Устекинумаб се инжектира в началото на лечението, след това отново 4 седмици по-късно. След това инжекциите са на всеки 12 седмици. Ако няма подобрение на вашия псориазис след 16 седмици, лечението ще бъде спряно.

Основните нежелани реакции на устекинумаб са инфекция на гърлото и обрив на мястото на инжектиране. Тъй като обаче устекинумаб засяга цялата имунна система, съществува риск от сериозни странични ефекти, включително тежки инфекции.

Ще бъдете наблюдавани за странични ефекти по време на лечението.

По-нови лекарства

Нараства броят на по-новите биологични лечения, които се прилагат като инжекции. Те включват guselkumab и brodalumab.

Те се препоръчват за хора, които имат тежък псориазис, който не се е подобрил при други лечения или когато други лечения не са подходящи.

Още информация