Псориазис – Причини

Псориазисът се появява, когато кожните клетки се подменят по-бързо от обикновено. Не е известно точно защо това се случва, но изследванията показват, че това е причинено от проблем с имунната система.

Вашето тяло произвежда нови кожни клетки в най-дълбокия слой на кожата. Тези кожни клетки постепенно се придвижват нагоре през слоевете на кожата, докато достигнат най-външното ниво, където умират и се отлепват. Целият този процес обикновено отнема около 3 до 4 седмици.

При хората с псориазис обаче този процес отнема само около 3 до 7 дни. В резултат на това клетките, които не са напълно зрели, се натрупват бързо на повърхността на кожата, причинявайки люспести, корави червени петна, покрити със сребристи люспи.

Проблеми с имунната система

Вашата имунна система е защитата на тялото ви срещу болести и помага в борбата с инфекцията. Един от основните видове клетки, използвани от имунната система, се нарича Т-клетка.

Т-клетките обикновено пътуват през тялото, за да открият и да се борят с нахлуващи микроби, като бактерии. Но при хора с псориазис те започват да атакуват здрави кожни клетки по погрешка.

Това кара най-дълбокият слой на кожата да произвежда нови кожни клетки по-бързо от обикновено, задействайки имунната система да произвежда повече Т-клетки.

Не е известно какво точно причинява този проблем с имунната система, въпреки че определени гени и задействащи фактори от околната среда могат да играят роля.


Генетика

Псориазисът протича в семейства, така че може да е по-вероятно да получите псориазис, ако имате близък роднина със състоянието, но точната роля на генетиката при псориазис е неясна.

Изследванията показват, че много различни гени са свързани с развитието на псориазис и е вероятно различните комбинации от гени да направят хората по-уязвими към състоянието.

Наличието на тези гени не означава непременно, че ще развиете псориазис.


Задейства псориазис

Симптомите на псориазис при много хора започват или се влошават поради определено събитие, наречено спусък. Познаването на вашите тригери може да ви помогне да избегнете обостряне.

Честите причинители на псориазис включват:

Псориазисът не е заразен, така че не може да се разпространява от човек на човек.