Прееклампсия – лечение

Прееклампсията може да бъде излекувана само чрез раждането на бебето. Ако имате прееклампсия, ще бъдете внимателно наблюдавани, докато бъде възможно да се роди бебето.

След като бъдете диагностицирани, ще бъдете насочени към болничен специалист за допълнителна оценка и необходимото лечение.

Ако имате само високо кръвно налягане без признаци на прееклампсия, обикновено можете да се върнете у дома след това и да присъствате на редовни (евентуално ежедневни) проследяващи срещи.

Ако се потвърди прееклампсията, обикновено ще трябва да останете в болница, докато бебето ви може да бъде родено.

Мониторинг в болница

Докато сте в болница, вие и вашето бебе ще бъдете наблюдавани от:

Лекарства за високо кръвно налягане

Препоръчват се лекарства, които помагат за понижаване на кръвното налягане. Тези лекарства намаляват вероятността от сериозни усложнения, като инсулт .

Някои от лекарствата, използвани редовно във Великобритания, включват лабеталол, нифедипин или метилдопа.

От тези лекарства само лабеталол е специално лицензиран за употреба при бременни жени с високо кръвно налягане.

Това означава, че лекарството е преминало клинични изпитвания, които са установили, че е безопасно и ефективно за тази цел.

Но докато метилдопа и нифедипин не са лицензирани за употреба по време на бременност, те могат да се използват „извън етикета“ (извън техния лиценз), ако се смята, че ползите от лечението вероятно надвишават риска от увреждане на вас или вашето бебе.

Тези лекарства се използват от лекарите във Великобритания в продължение на много години за лечение на бременни жени с високо кръвно налягане.

Те се препоръчват като възможни алтернативи на лабеталол в насоките, изготвени от Националния институт за здравни грижи (NICE).

Вашите лекари могат да препоръчат един от тях, ако смятат, че това е най-подходящото лекарство за вас.

Ако вашите лекари препоръчват лечение с едно от тези лекарства, трябва да сте наясно, че лекарството е нелицензирано по време на бременност и всички рискове трябва да бъдат обяснени, преди да се съгласите с лечението, освен ако не е необходимо незабавно лечение при спешни случаи.

Други лекарства

Може да се предписват антиконвулсанти, за да се предотвратят припадъци, ако имате тежка прееклампсия и бебето ви се дължи в рамките на 24 часа, или ако сте имали гърчове (припадъци).

Те могат да се използват и за лечение на припадъци, ако се появят.

Доставка на вашето бебе

В повечето случаи на прееклампсия се препоръчва раждането на вашето бебе на около 37-та до 38-та седмица от бременността.

Това може да означава, че раждането трябва да започне изкуствено (известно като индуциран труд ) или може да се наложи цезарово сечение .

Това се препоръчва, тъй като изследванията показват, че няма полза да се чака самото раждане да започне само след този момент.

Раждането на бебето по-рано също може да намали риска от усложнения от прееклампсия .

Ако състоянието ви се влоши преди 37 седмици и има сериозни опасения относно здравето на вас или вашето бебе, може да се наложи по-ранна доставка.

Доставките преди 37 седмици са известни като преждевременно раждане и бебетата, родени преди този момент, може да не са напълно развити.

Трябва да Ви бъде предоставена информация за рисковете както от преждевременно раждане, така и от прееклампсия, за да може да се вземе най-доброто решение за Вашето лечение.

След доставката

Въпреки че прееклампсията обикновено се подобрява скоро след раждането на вашето бебе, понякога усложнения могат да се развият няколко дни по-късно.

Може да се наложи да останете в болница след раждането, за да можете да бъдете наблюдавани.

Вашето бебе може също да се наложи да бъде наблюдавано и да остане в болнично отделение за интензивно лечение за новородени, ако се роди преждевременно.

Тези единици разполагат със съоръжения, които могат да възпроизвеждат функциите на утробата и да позволят на вашето бебе да се развива напълно.

След като го направите безопасно, ще можете да приберете бебето си вкъщи.

Обикновено ще трябва да проверявате редовно кръвното си налягане след напускане на болницата и може да се наложи да продължите да приемате лекарства за понижаване на кръвното налягане в продължение на няколко седмици.

Трябва да ви бъде предложена среща след раждането 6 до 8 седмици след раждането на вашето бебе, за да проверите напредъка си и да решите дали лечението трябва да продължи. Тази среща обикновено ще бъде с вашия личен лекар.