Прееклампсия – усложнения

Въпреки че са редки, редица усложнения могат да се развият, ако прееклампсията не бъде диагностицирана и проследявана.

Тези проблеми могат да засегнат както майката, така и нейното бебе.

Проблеми, засягащи майката

Припадъци (еклампсия)

Еклампсията описва вид конвулсии или припадъци (неволно свиване на мускулите), които бременните жени могат да получат, обикновено от 20-та седмица на бременността или непосредствено след раждането.

Еклампсията е доста рядка в Обединеното кралство, като се очаква 1 случай на всеки 4000 бременности.

По време на еклаптичен пристъп ръцете, краката, шията или челюстта на майката ще се потрепват неволно при повтарящи се, резки движения.

Тя може да загуби съзнание и да се намокри. Пристъпите обикновено траят по-малко от минута.

Докато повечето жени се възстановяват напълно след еклампсия, има малък риск от трайно увреждане или мозъчно увреждане, ако пристъпите са тежки.

От тези, които имат еклампсия, около 1 на 50 ще умре от това състояние. Неродените бебета могат да се задушат по време на припадък и 1 на 14 може да умре.

Изследванията са установили, че лекарството, наречено магнезиев сулфат, може да намали наполовина риска от еклампсия и да намали риска от смърт на майката.

Понастоящем се използва широко за лечение на еклампсия след появата и за лечение на жени, които могат да бъдат изложени на риск от развитие.

HELLP синдром

HELLP синдромът е рядко нарушение на съсирването на черния дроб и кръвта, което може да засегне бременни жени.

Най-вероятно е да се случи веднага след раждането на бебето, но може да се появи по всяко време след 20 седмици от бременността и в редки случаи преди 20 седмици.

Буквите в името HELLP означават всяка част от условието:

  • „H“ е за хемолиза – тук червените кръвни клетки в кръвта се разграждат
  • „EL“ е за повишени чернодробни ензими (протеини) – голям брой ензими в черния дроб е признак за увреждане на черния дроб
  • „LP“ е за нисък брой тромбоцити – тромбоцитите са вещества в кръвта, които помагат за нейното съсирване

HELLP синдромът е потенциално толкова опасен, колкото еклампсията, и е малко по-чест.

Единственият начин за лечение на състоянието е да се роди бебето възможно най-скоро.

След като майката е в болница и се лекува, е възможно тя да се възстанови напълно.

Удар

Кръвоснабдяването на мозъка може да бъде нарушено в резултат на високо кръвно налягане. Това е известно като мозъчен кръвоизлив или инсулт .

Ако мозъкът не получи достатъчно кислород и хранителни вещества от кръвта, мозъчните клетки ще започнат да умират, причинявайки мозъчно увреждане и вероятно смърт.

Проблеми с органите

  • белодробен оток – където течността се натрупва в и около белите дробове. Това спира белите дробове да работят правилно, като им пречи да абсорбират кислород.
  • бъбречна недостатъчност – когато бъбреците не могат да филтрират отпадъчните продукти от кръвта. Това кара токсините и течностите да се натрупват в тялото.
  • чернодробна недостатъчност – нарушаване на функциите на черния дроб. Черният дроб има много функции, включително смилане на протеини и мазнини, производство на жлъчка и премахване на токсини. Всяка повреда, която нарушава тези функции, може да бъде фатална.

Нарушение на кръвосъсирването

Системата за съсирване на кръвта на майката може да се разпадне. Това е известно от медицинска гледна точка като дисеминирана вътресъдова коагулация.

Това може да доведе до твърде много кървене, тъй като в кръвта няма достатъчно протеини, за да се съсирва, или кръвни съсиреци, които се развиват в тялото, тъй като протеините, които контролират съсирването на кръвта, стават необичайно активни.

Тези кръвни съсиреци могат да намалят или блокират притока на кръв през кръвоносните съдове и евентуално да увредят органите.

Проблеми, засягащи бебето

Бебетата на някои жени с прееклампсия могат да растат по-бавно в утробата от нормалното.

Това е така, защото състоянието намалява количеството хранителни вещества и кислород, предавани от майката на нейното бебе.

Тези бебета често са по-малки от обикновено, особено ако прееклампсията се появи преди 37 седмици.

Ако прееклампсията е тежка, може да се наложи да се роди бебе, преди да се развие напълно.

Това може да доведе до сериозни усложнения, като затруднено дишане, причинено от това, че белите дробове не са напълно развити (синдром на дихателен дистрес на новороденото) .

В тези случаи бебето обикновено трябва да остане в отделение за интензивно лечение за новородени, за да може да бъде наблюдавано и лекувано.

Някои бебета на жени с прееклампсия могат дори да умрат в утробата и да бъдат мъртвородени .

Смята се, че около 1000 бебета умират всяка година поради прееклампсия. Повечето от тези бебета умират поради усложнения, свързани с ранно раждане.