Прееклампсия – Диагноза

Прееклампсията лесно се диагностицира по време на рутинните проверки, които имате, докато сте бременна.

По време на тези антенатални срещи кръвното Ви налягане редовно се проверява за признаци на високо кръвно налягане и се изследва проба от урина, за да се види дали съдържа протеин.

Ако забележите някой от симптомите на прееклампсия между антенаталните ангажименти, вижте акушерката или личния лекар за съвет.

Кръвно налягане

Кръвното налягане е мярка за силата на кръвта върху стените на артериите (основните кръвоносни съдове), докато тече през тях.

Измерва се в милиметри живак (mmHg) и се записва като 2 цифри:

  • систолично налягане – налягането, когато сърцето бие и изцежда кръвта
  • диастолично налягане – налягането, когато сърцето почива между ударите

Вашият личен лекар или акушерка ще използва устройство с надуваем маншет и кантар като манометър (сфигмоманометър) за измерване на кръвното Ви налягане.

Първо се взема систоличното четене, последвано от диастолното четене.

Ако например систоличното кръвно налягане е 120 mmHg, а диастолното кръвно налягане е 80 mmHg, общото кръвно налягане ще бъде 120 над 80, което обикновено се пише като 120/80.

Високото кръвно налягане по време на бременност обикновено се определя като систолично отчитане от 140 mmHg или повече или диастолично отчитане от 90 mmHg или повече.


Тестове за урина

Обикновено се изисква проба от урина при всяка антенатална среща. Това лесно може да бъде тествано за протеин с помощта на пръчка за измерване.

Измервателната пръчка е лента хартия, която е била обработена с химикали, така че реагира на протеини, обикновено чрез промяна на цвета.

Ако тестът на тест-теста е положителен за протеин, вашият лекар или акушерка може да поиска друга проба от урина, която да изпрати в лаборатория за допълнителни изследвания.

Това може да е единична проба урина или може да бъдете помолени да предоставите няколко проби за период от 24 часа.

Те могат да се използват, за да се определи точно колко протеин се губи чрез урината ви.


Кръвен тест

Ако сте между 20 седмици и 34 седмици плюс 6 дни бременни и вашите лекари смятат, че може да имате прееклампсия, те могат да ви предложат кръвен тест, който да ви помогне да изключите прееклампсия.

Той измерва нивата на протеин, наречен плацентарен растежен фактор (PIGF). Ако нивата на PIGF са високи, е много вероятно да нямате прееклампсия.

Ако нивата на PIGF са ниски, това може да е признак на прееклампсия, но ще са необходими допълнителни тестове за потвърждаване на диагнозата.


Допълнителни тестове в болница

Ако сте диагностицирани с прееклампсия, трябва да бъдете насочени към специалист в болница за по-нататъшни изследвания и по-често наблюдение.

В зависимост от тежестта на Вашето състояние, може да успеете да се приберете вкъщи след първоначална оценка и да имате чести срещи в амбулаторни условия.

В тежки случаи може да се наложи да останете в болница за по-внимателно наблюдение.

Прочетете повече за лечението на прееклампсия .