Предсърдно мъждене – Диагноза

Потърсете незабавно вашия личен лекар, ако имате болка в гърдите и забележите внезапна промяна в сърдечния ритъм.

Проверка на пулса

За да проверите пулса си:

  • седнете за 5 минути – не пушете и не пийте кофеин, преди да вземете четенето
  • дръжте лявата си ръка с дланта си нагоре и леко сгънат лакът
  • поставете здраво показалеца и средния пръст на дясната си ръка върху лявата китка, в основата на палеца (между китката и сухожилието, прикрепено към палеца)
  • използвайки втората стрелка на часовник или часовник, пребройте броя на ударите за 30 секунди и след това удвоете това число, за да получите сърдечната честота в удари в минута

В покой нормалният пулс трябва да бъде от 60 до 100 удара в минута. При предсърдно мъждене сърдечната честота често може да бъде значително по-висока от 100 удара в минута и всеки отделен ритъм е непостоянен.

Благотворителна организация за сърдечен ритъм Arrythmia Alliance има повече информация за това как да знаете пулса си и как да го проверите .

Проверката и оценката на пулса ви могат да ви дадат добра индикация дали имате предсърдно мъждене, но ще е необходимо пълно медицинско изследване, преди да бъде поставена диагнозата.

Кога да видите личния си лекар

Уговорете среща за среща с личния си лекар, ако:

Вижте Вашия личен лекар възможно най-скоро, ако имате болка в гърдите .

Ако се подозира предсърдно мъждене, Вашият лекар може да Ви даде електрокардиограма (ЕКГ) и да Ви насочи към сърдечен специалист (кардиолог) за допълнителни изследвания.

Електрофизиологът е кардиолог, специализиран в електрическите смущения на сърцето.

Те могат да извършат процедура, наречена катетърна аблация за лечение на предсърдно мъждене.

Електрокардиограма (ЕКГ)

ЕКГ е тест, който записва сърдечния ритъм и електрическата активност. Обикновено се извършва в болница или операция на общопрактикуващ лекар, отнема около 5 минути и е безболезнено.

По време на ЕКГ малки стикери, наречени електроди, са прикрепени към ръцете, краката и гърдите ви и са свързани с проводници към ЕКГ машина.

Всеки път, когато сърцето ви бие, то произвежда малки електрически сигнали. ЕКГ машина проследява тези сигнали върху хартия.

По време на епизод на предсърдно мъждене сърдечната честота ще бъде нередовна и над 100 удара в минута.

Ако имате епизод на предсърдно мъждене по време на ЕКГ, вашият абнормен пулс ще бъде записан. Това ще потвърди диагнозата предсърдно мъждене и ще изключи други състояния.

Но често може да е трудно да заснемете епизод на предсърдно мъждене, така че може да бъдете помолени да носите малък преносим ЕКГ рекордер.

Рекордерът ще проследява пулса ви непрекъснато в продължение на 24 часа или когато го включите в началото на епизод.

Прочетете повече за електрокардиограма (ЕКГ) .

Други тестове

Според указанията, изготвени от Националния институт за здравни грижи (NICE) , ако имате предсърдно мъждене, трябва да се извършат редица други тестове, включително: