Полова дисфория – лечение

Лечението на полова дисфория има за цел да помогне на хората със състоянието да живеят по начина, по който искат, в предпочитаната от тях полова идентичност.

Какво означава това ще варира в зависимост от човек и е различно за деца, млади хора и възрастни. Вашият екип за специализирани грижи ще работи с вас по план за лечение, съобразен с вашите нужди.

Лечение за деца и младежи

Ако вашето дете е под 18 години и се смята, че има дисфория по пола, те обикновено ще бъдат насочени към специализирана клиника за детска и юношеска полова идентичност (GIC).

Прочетете за това как да намерите клиника за полова идентичност на .

Персоналът в тези клиники може да извърши подробна оценка на вашето дете, за да му помогне да определи от каква подкрепа се нуждае.

В зависимост от резултатите от тази оценка, възможностите за деца и младежи със съмнение за полова дисфория могат да включват:

 • семейна терапия
 • индивидуална детска психотерапия
 • родителска подкрепа или консултиране
 • групова работа за младите хора и техните родители
 • редовни прегледи за наблюдение на развитието на половата идентичност
 • хормонална терапия (виж по-долу)

Лечението на вашето дете трябва да бъде договорено с мултидисциплинарен екип (МДТ). Това е група от различни здравни специалисти, работещи заедно, които могат да включват специалисти като специалисти по психично здраве и детски ендокринолози (специалисти по хормонални състояния при деца).

Повечето лечения, предлагани на този етап, са по-скоро психологически, отколкото медицински или хирургични. Това е така, защото по-голямата част от децата със съмнения за полова дисфория нямат състояние след достигане на пубертета . Психологическата подкрепа предлага на младите хора и техните семейства шанс да обсъдят мислите си и да получат подкрепа, която да им помогне да се справят с емоционалното страдание от състоянието, без да се впускат в по-драстични лечения.

Хормонална терапия

Ако детето ви има полова дисфория и е достигнало пубертета, може да се лекува с аналози на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH). Това са синтетични (създадени от човека) хормони, които потискат хормоните, естествено произведени от тялото.

Някои от промените, които се случват по време на пубертета, се дължат на хормони. Например, хормонът тестостерон, който се произвежда от тестисите при момчетата, помага да се стимулира растежа на пениса.

Аналозите на GnRH потискат хормоните, произвеждани от тялото на вашето дете. Те също така потискат пубертета и могат да помогнат за забавяне на потенциално тревожни физически промени, причинени от това, че тялото им става още по-подобно на това на биологичния им пол, докато станат достатъчно възрастни за възможностите за лечение, обсъдени по-долу.

Аналозите на GnRH ще бъдат взети предвид за вашето дете само ако оценките са установили, че те изпитват явен дистрес и имат силно желание да живеят като своята полова идентичност.

Ефектите от лечението с аналози на GnRH се считат за напълно обратими, така че лечението обикновено може да бъде спряно по всяко време след дискусия между вас, вашето дете и вашия MDT.

Преход към услуги за възрастни

Тийнейджъри, които са навършили 17 години, могат да бъдат наблюдавани в клиника за възрастни пола. Те имат право да дадат съгласието си за собствено лечение и да следват стандартните протоколи за възрастни.

До тази възраст лекарите могат да бъдат много по-уверени в поставянето на диагноза полова дисфория и при желание могат да се предприемат стъпки към по-трайно хормонално или хирургично лечение за по-нататъшно изменение на тялото на вашето дете, за да се съобразят с неговата полова идентичност.

Лечение за възрастни

Възрастните с полова дисфория трябва да бъдат насочени към специалист за възрастни GIC. Както при специализираните GIC за деца и младежи, тези клиники могат да предложат текущи оценки, лечения, подкрепа и съвети, включително:

 • подкрепа за психично здраве, като консултиране
 • лечение на кръстосани хормони (виж по-долу)
 • речева и езикова терапия – да ви помогне да промените гласа си, да звучи по-типично за вашата полова идентичност
 • процедури за епилация, особено окосмяване по лицето
 • групи за подкрепа от връстници, за да се срещнат с други хора с дисфория по пола
 • групи за подкрепа на роднини за вашето семейство

За някои хора подкрепата и съветите от клиника са всичко, от което се нуждаят, за да се чувстват комфортно в своята полова идентичност. Други ще се нуждаят от по-широко лечение, като пълен преход към противоположния пол. Количеството лечение, което имате, зависи изцяло от вас.

Хормонална терапия

Хормонална терапия за възрастни означава прием на хормони от предпочитания от вас пол:

 • транс мъж (от жена на мъж) ще приема тестостерон (маскулинизиращи хормони)
 • транс жената (от мъж на жена) ще приема естроген (феминизиращи хормони)

Целта на хормоналната терапия е да ви направи по-комфортни със себе си, както по отношение на външния вид, така и по отношение на това как се чувствате. Тези хормони стартират процеса на промяна на тялото ви в по-женско или по-мъжко, в зависимост от вашата полова идентичност. Обикновено те трябва да се приемат за неопределено време, дори ако имате генитална реконструктивна хирургия.

Хормоналната терапия може да бъде цялото лечение, от което се нуждаете, за да можете да живеете с вашата дисфория по пола. Хормоните може да подобрят начина, по който се чувствате и да означава, че не е нужно да започвате да живеете в предпочитания от вас пол или да правите операция.

Промени в транс жените

Ако сте транс жена, промените, които може да забележите от хормоналната терапия, включват:

 • пенисът и тестисите Ви стават по-малки
 • по-малко мускули
 • повече мазнини на бедрата
 • гърдите ви стават на бучки и леко се увеличават по размер
 • по-малко окосмяване по лицето и тялото

Хормоналната терапия няма да повлияе на гласа на транс-жена. За да направят гласа по-висок, транс жените ще се нуждаят от гласова терапия и рядко от операция за промяна на гласа.

Промени в транс мъжете

Ако сте транс мъж, промените, които може да забележите от хормоналната терапия, включват:

 • повече косми по тялото и лицето
 • повече мускули
 • вашият клитор (малка, чувствителна част от женските полови органи) се увеличава
 • периодите ви спират
 • повишено сексуално желание (либидо)

Гласът ви също може да стане малко по-дълбок, но може да не е толкова дълбок, колкото гласовете на другите мъже.

Рискове

Има известна несигурност относно възможните рискове от дългосрочно лечение на маскулинизиращ и феминизиращ хормон. Трябва да сте наясно с потенциалните рискове и важността на редовното наблюдение преди започване на лечението.

Някои от потенциалните проблеми, най-тясно свързани с хормоналната терапия, включват:

Хормоналната терапия също така ще направи транс-мъжете и транс-жените по-малко фертилни и в крайна сметка напълно безплодни. Вашият специалист трябва да обсъди последиците за плодовитостта преди започване на лечението и той може да ви говори за възможността за съхранение на яйцеклетки или сперма (известна като съхранение на гамети), в случай че искате да имате деца в бъдеще. Това обаче вероятно няма да бъде достъпно в .

Няма гаранция, че плодовитостта ще се нормализира, ако хормоните бъдат спрени.

Мониторинг

Докато приемате тези хормони, ще трябва да провеждате редовни прегледи или в GIC, или в местната операция на личния лекар. Ще бъдете оценени, за да проверите за признаци на възможни здравословни проблеми и да разберете дали хормоналното лечение работи.

Ако не смятате, че хормоналното лечение работи, говорете със здравните специалисти, които ви лекуват. Ако е необходимо, можете да спрете приема на хормоните (въпреки че някои промени са необратими, като по-дълбок глас при транс-мъже и растеж на гърдите при транс-жени).

Като алтернатива може да сте разочаровани от това колко време хормоналната терапия отнема резултати, тъй като ще са необходими няколко месеца, за да се развият някои промени. Хормоните не могат да променят формата на скелета ви, например колко широки са раменете или бедрата ви. Също така не може да промени височината ви.

Хормони за полова дисфория се предлагат и от други източници, като интернет, и може да е изкушаващо да ги вземете оттук, вместо чрез вашата клиника. Въпреки това, хормоните от други източници може да не са лицензирани и безопасни. Ако решите да използвате тези хормони, уведомете лекарите си, за да могат да ви наблюдават.

Социален ролов преход

Ако искате да имате генитална реконструктивна хирургия, обикновено първо трябва да живеете в предпочитаната от вас полова идентичност на пълен работен ден в продължение на поне една година. Това е известно като „социален ролов преход“ (по-рано известен като „опит в реалния живот“ или „RLE“) и ще помогне да се потвърди дали постоянната хирургия е правилният вариант.

Можете да започнете своя социален преход на полова роля веднага щом сте готови, след като го обсъдите с вашия екип за грижи, който може да предложи подкрепа през целия процес.

Продължителността на препоръчителния преходен период може да варира, но обикновено е от една до две години. Това ще осигури достатъчно време, за да имате набор от преживявания в предпочитаната от вас полова роля, като работа, празници и семейни събития.

За някои видове операции, като двустранна мастектомия (отстраняване на двете гърди) при транс-мъже, може да не се наложи да завършите целия преходен период преди операцията.

Хирургия

След като завършите социалния си ролов преход и вие и вашият екип за грижи почувствате, че сте готови, може да решите да се подложите на операция, за да промените трайно пола си.

Най-често срещаните варианти са обсъдени по-долу, но можете да говорите с членовете на вашия екип и хирурга на вашата консултация относно пълния наличен обхват.

Транс мъжка хирургия

За транс-мъжете операцията може да включва:

Фалопластиката използва съществуващата вагинална тъкан и кожата, взети от вътрешната предмишница или долната част на коремната стена, за да създаде пенис. Метоидиопластиката включва създаване на пенис от клитора, който е увеличен чрез хормонална терапия.

Целта на този тип операция е да се създаде функциониращ пенис, който ви позволява да отделяте урина изправен и да запазите сексуалното усещане. Обикновено ще трябва да имате повече от една операция, за да постигнете това.

Транс женска хирургия

За транс жени операцията може да включва:

 • орхидектомия (отстраняване на тестисите)
 • пенектомия (отстраняване на пениса)
 • вагинопластика (изграждане на вагина)
 • вулвопластика (изграждане на вулвата)
 • клиторопластика (изграждане на клитор със сензация)
 • гръдни импланти
 • операция за феминизация на лицето (операция, за да направи лицето ви по-женствена форма)

Влагалището обикновено се създава и облицовано с кожа от пениса, с тъкан от скротума (чувала, който държи тестисите), използван за създаване на срамните устни. Уретрата (уринарната тръба) се съкращава и репозиционира. В някои случаи по време на вагинопластика може да се използва парче черва, ако хормоналната терапия е причинила значително намаляване на пениса и скротума.

Целта на този тип операция е да се създаде функционираща вагина с приемлив външен вид и запазено сексуално усещане.

Някои транс жени не могат да имат пълна вагинопластика по медицински причини или може да не искат да имат функционираща вагина. В такива случаи е възможна козметична вулвопластика и клиторопластика, както и премахване на тестисите и пениса.

Живот след операция

След операцията повечето транс жени и мъже са доволни от новия си пол и се чувстват комфортно със своята полова идентичност. Един преглед на редица проучвания, проведени през 20-годишен период, установява, че 96% от хората, които са претърпели генитална реконструктивна хирургия, са доволни.

Въпреки високите нива на лично удовлетворение, хората, които са претърпели реконструктивна операция на гениталиите, могат да се сблъскат с предразсъдъци или дискриминация поради своето състояние. Лечението понякога може да остави хората да се чувстват:

 • изолирани, ако не са с хора, които разбират през какво преминават
 • стресирани или страхуващи се да не бъдат приети социално
 • дискриминирани по време на работа

Съществуват правни предпазни мерки за защита срещу дискриминация (вж. Насоки за дисфория между половете ), но с други видове предразсъдъци може да се справи по-трудно. Ако се чувствате тревожни или депресирани след лечението си, говорете с личния си лекар или здравен специалист във вашата клиника.

< /div> < /section> < section > < a id = "sexual-orientation" / >
< h2 > Сексуална ориентация < /h2> < p > След като преходът е завършен, възможно е транс мъжът или жената да преживеят промяна в сексуалната ориентация.Например, транс – жена, която е била привлечена от жени преди операцията, може да бъде привлечена от мъже след операцията.Това обаче варира значително от човек на човек и сексуалната ориентация на много транс хора не се променя. < /p> < p > Ако сте транс мъж или жена, преминаващи през процеса на преход, може да не знаете какви ще са вашите сексуални предпочитания, докато не завърши.Опитайте се обаче това да не ви притеснява.За много хора въпросът за сексуалната ориентация е вторичен за самия процес на преход. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/поnова-дисфория/симптоми/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Симптоми < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/поnова-дисфория/насоки/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Насоки < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>