Полова дисфория – симптоми

Няма физически симптоми на полова дисфория, но хората със заболяването могат да изпитат и проявят редица чувства и поведения .

В много случаи човек с дисфория на пола започва да чувства несъответствие между биологичния си пол и половата идентичност през ранното детство. За други това може да се случи до зряла възраст.

Деца

Поведението на дисфорията между половете при деца може да включва:

 • настоявайки, че са от противоположния пол
 • нехаресване или отказ да се носят дрехи, които обикновено се носят от пола им, и желание да се носят дрехи, типично носени от противоположния пол
 • нехаресване или отказ за участие в дейности и игри, които обикновено са свързани с техния пол, и желание за участие в дейности и игри, обикновено свързани с противоположния пол
 • предпочитат да играят с деца от противоположния биологичен пол
 • нехаресване или отказ за отделяне на урина, както обикновено правят другите членове на биологичния им пол – например, момче може да иска да седне да отделя урина, а момиче да иска да се изправи
 • настоявайки или с надежда гениталиите им да се променят – например, момче може да каже, че иска да се отърве от пениса си, а момиче може да пожелае да отрасне пенис
 • чувство на изключителен дистрес при физическите промени в пубертета

Децата с полова дисфория могат да проявят някои или всички от това поведение. В много случаи обаче поведението като това е само част от детството и не означава непременно, че детето ви има дисфория на пола.

Например, много момичета се държат по начин, който може да бъде описан като „придирчив“, което често се разглежда като част от нормалното женско развитие. Също така не е необичайно момчетата да играят роли като момичета и да се обличат в дрехите на майка си или сестра си. Това обикновено е само фаза.

Повечето деца, които се държат по този начин, нямат дисфория между половете и не стават транссексуални. Само в редки случаи поведението се запазва в тийнейджърските години и в зряла възраст.


Тийнейджъри и възрастни

Ако усещанията за полова дисфория все още са налице по времето, когато детето ви е тийнейджър или възрастен, вероятно те не преминават само през фаза.

Ако сте тийнейджър или възрастен, чиито чувства на полова дисфория са започнали в детството, сега може да имате много по-ясно усещане за вашата полова идентичност и как искате да се справите с нея. Много хора със силни чувства на полова дисфория са напълно транссексуални през юношеските си години.

Начинът, по който дисфорията на половете засяга тийнейджъри и възрастни, е различен от начина, по който засяга децата. Ако сте тийнейджър или възрастен с полова дисфория, може да почувствате:

 • без съмнение, че вашата полова идентичност е в противоречие с биологичния ви пол
 • удобно само когато сте в ролята на пола на предпочитаната от вас полова идентичност
 • силно желание да се скриете или да се отървете от физическите признаци на вашия пол, като гърди, окосмяване по тялото или мускулна дефиниция
 • силна неприязън към – и силно желание да промените или да се отървете от – гениталиите на вашия биологичен пол

Без подходяща помощ и подкрепа, някои хора могат да се опитат да потиснат чувствата си и да се опитат да живеят живота на своя биологичен пол. В крайна сметка обаче повечето хора не са в състояние да продължат това.

Притежаването или потискането на тези чувства често е много трудно да се справим и в резултат на това много транссексуални и хора с дисфория на пола изпитват депресия , самонараняване или мисли за самоубийство .

Вижте Вашия личен лекар възможно най-скоро, ако сте се чувствали депресирани или самоубийствени.

Като алтернатива можете да се обадите на Самаряните безплатно на номер 116 123. Те са на разположение 24 часа в денонощието, за да разговарят по всякакви проблеми, които може да имате, и ще го направят с пълна увереност. Като алтернатива можете да изпратите имейл на jo@samaritans.org .

Може също да ви бъде полезно да се свържете с The Beaumont Society на тел. 01582 412220 (също на разположение 24 часа в денонощието) за съвет и подкрепа. Обществото Бомонт е национална организация, управлявана от и за транссексуалната общност.