Подмяна на коляното – Рискове

Както при всяка операция, операцията за смяна на коляното има както рискове, така и ползи. Повечето хора, които имат подмяна на коляното, нямат сериозни усложнения.

След смяна на коляното, свържете се с Вашия лекар, ако получите:

 • горещи, зачервени, твърди или болезнени области в краката през първите няколко седмици след операцията – макар че това може да е просто синина от операцията, това може да означава, че имате дълбока венозна тромбоза (DVT), която представлява кръвен съсирек в крака
 • болки в гърдите или задух – въпреки че е много рядко, може да имате кръвен съсирек в белия дроб ( белодробна емболия ), който се нуждае от спешно лечение

Анестезия

Анестетиците са изключително безопасни, но крият риск от незначителни (обикновено временни) странични ефекти като болест и объркване. Съществува и лек риск от сериозни усложнения.

Рискът от смърт при здрав човек с рутинна операция е много малък. Смъртта настъпва при около един на всеки 100 000 дадени общи анестетици .

Рискът е по-голям, ако сте по-възрастни или имате други здравословни състояния, като проблеми със сърцето или белия дроб.

Вашият анестезиолог и хирург може да отговори на вашите въпроси относно личните ви рискове от упойка или самата операция.

Други усложнения

Усложненията се появяват в около 1 от 20 случая, но повечето са незначителни и могат да бъдат успешно лекувани. Възможните усложнения включват:

 • инфекция на раната – това обикновено се лекува с антибиотици , но от време на време раната може да се зарази дълбоко и да се наложи по-нататъшна операция
 • неочаквано кървене в колянната става
 • увреждане на сухожилията, артериите или нервите в областта около колянната става
 • DVT – съсиреци могат да се образуват във вените на крака в резултат на намалено движение в крака през първите няколко седмици след операцията. Те могат да бъдат предотвратени чрез използване на специални поддържащи чорапи, започване на ходене или упражнения скоро след операцията и чрез използване на антикоагулантни лекарства
 • фрактура в костта около изкуствената става по време или след операция
 • излишък на кост, образуващ се около изкуствената колянна става и ограничаващ движението на коляното – по-нататъшната операция може да бъде в състояние да премахне това и да възстанови движението
 • образуването на излишък от белези и ограничаване на движението на коляното – по-нататъшната хирургическа намеса може да бъде в състояние да премахне това и да възстанови движението
 • капачката на коляното се изкълчва – операцията обикновено може да поправи това
 • изтръпване в областта около раната белег
 • постоянна болка в коляното
 • алергична реакция – може да имате алергична реакция към костния цимент, ако това се използва във вашата процедура

В някои случаи новата колянна става може да не е напълно стабилна и може да се наложи по-нататъшна операция за нейното коригиране.

Колко дълго ще продължи едно заместващо коляно?

Носете и разкъсвайте при ежедневна употреба, означава, че заместващото коляно може да не продължи вечно. Някои хора ще се нуждаят от допълнителна операция.

Според Националния съвместен регистър (NJR), около 1 на 20 пациенти, които имат подмяна на коляното, ще се нуждаят от допълнителна операция след 12 години. Това обаче зависи от вида на подмяната. Общите заместители на коляното обикновено продължават по-дълго от частичните замествания на коляното.

Намерете повече информация за това колко дълго издържат имплантите на коляното на уебсайта на NJR.