Подмяна на коляното – Възстановяване

Времето за възстановяване може да варира в зависимост от индивидуалността и вида на извършената операция. Важно е да следвате съветите, които болницата ви дава при гледане на коляното.

След операция

В хирургичното отделение може да ви бъде даден превключвател, който ви позволява да прилагате самостоятелно болкоуспокояващи с безопасна скорост. Може да ви бъде даден кислород и чрез маска или тубички. Ако е необходимо, ще ви бъде направено кръвопреливане .

Ще имате голяма превръзка на коляното, за да предпазите раната си. След операцията може да се постави тръба, за да се отцеди кръвта от мястото на операцията и да се предотврати събирането й вътре в раната.

Превръзката ви за рани ще се сменя редовно, докато не се излекува.

Прочетете повече информация за това какво се случва след операция .

Колко скоро ще ставам и около?

Персоналът ще ви помогне да станете и да се разходите възможно най-бързо. Ако сте оперирали ключалка или сте на подобрена програма за възстановяване , може да успеете да ходите в същия ден като вашата операция. Като цяло ще ви бъде помогнато да издържите в рамките на 12 до 24 часа след операцията.

Насърчава се ходенето с рамка или патерици. Повечето хора могат да ходят самостоятелно с пръчки след около седмица.

По време на престоя ви в болница, физиотерапевт ще ви научи на упражнения за укрепване на коляното. Обикновено можете да започнете с тях на следващия ден след операцията. Важно е да следвате съветите на физиотерапевта, за да избегнете усложнения или разместване на новата си става.

Нормално е да имате първоначален дискомфорт, докато ходите и тренирате, а краката и краката ви може да са подути.

Може да бъдете поставени на машина за пасивно движение, за да възстановите движението в коляното и крака си. Тази опора ще движи бавно коляното ви, докато сте в леглото. Помага за намаляване на отока, като държите крака си повдигнат и спомага за подобряване на кръвообращението.

Прибирам се вкъщи

Обикновено ще бъдете в болница от 3 до 5 дни, в зависимост от това какъв напредък постигате и какъв тип заместване на коляното имате. Пациентите, които имат частична подмяна на коляното, обикновено имат по-кратък престой в болница.

Ако обикновено сте в добра форма и добре, хирургът може да предложи подобрена програма за възстановяване, при която започвате да ходите в деня на операцията и се изписват в рамките на 1 до 3 дни.

Прочетете повече информация за връщане към нормалното след операция .

Възстановяване у дома

Отначало може да се почувствате изключително уморени и мускулите и тъканите около новото ви коляно ще отнемат време, за да се излекуват. Следвайте съветите на хирургичния екип и се обадете на личния си лекар, ако имате някакви особени притеснения или въпроси.

След като бъдете изписани от болницата, може да имате право на домашна помощ до 6 седмици и може да има помощни средства, които да ви помогнат. Може да искате да уредите някой да ви помогне за около седмица.

Упражненията, които ви дава физиотерапевтът, са важна част от възстановяването ви. Важно е да продължите с тях, след като сте у дома. Вашата рехабилитация ще бъде наблюдавана от физиотерапевт.

Колко време ще мине, преди да се почувствам нормално?

Би трябвало да можете да спрете да използвате патериците или рамката за ходене и да възобновите нормалните дейности за свободното време 6 седмици след операцията. Въпреки това може да отнеме до 3 месеца, докато болката и подуването се успокоят. Може да отнеме до една година, за да изчезне всяко подуване на краката.

Новото ви коляно ще продължи да се възстановява до 2 години след операцията. През това време тъканите на белезите ще заздравеят и мускулите могат да бъдат възстановени чрез упражнения.

Дори след като сте се възстановили, най-добре е да избягвате екстремни движения или спортове, където има риск от падане, като ски или планинско колоездене. Вашият лекар или физиотерапевт може да Ви посъветва.

Кога мога да карам отново?

Можете да възобновите шофирането, когато можете да огънете коляното си достатъчно, за да влезете и излезете от колата и да контролирате колата правилно.

Това обикновено е около 6 до 8 седмици след операцията, но се консултирайте с вашия физиотерапевт или лекар дали е безопасно за вас да шофирате.

Кога мога да се върна на работа?

Това зависи от вашата работа, но обикновено можете да се върнете на работа 6 до 12 седмици след операцията.

Кога мога да върша домакинска работа?

През първите 3 месеца би трябвало да можете да управлявате леки домакински задължения, като прах и пране.

Избягвайте тежки задачи като прахосмукачка и смяна на леглата. Не стойте дълго време, тъй като това може да причини подуване на глезена и избягвайте разтягане нагоре или навеждане през първите 6 седмици.

Как ще се отрази на сексуалния ми живот?

Може да откриете, че операцията дава тласък на сексуалния ви живот. Вашият хирург може да Ви посъветва кога можете да правите секс отново. Стига да внимавате, трябва да се оправи след 6 до 8 седмици. Избягвайте енергичния секс и пози на колене.

Ще трябва ли да се върна в болницата?

Ще Ви бъде назначена амбулаторна среща, за да проверите напредъка си, обикновено 6 до 12 седмици след смяната на коляното.

Ще ми трябва ли ново ново коляно?

Коляното може да бъде заменено толкова често, колкото е необходимо, въпреки че резултатите са склонни да бъдат малко по-малко ефективни всеки път. Възстановяването може да отнеме повече време, но след като се възстановите, резултатите обикновено са добри.

Гледайки новото си коляно

  • продължете да приемате всички предписани болкоуспокояващи или противовъзпалителни средства, за да помогнете за справяне с всяка болка и подуване
  • използвайте помощните си средства за ходене, но се стремете постепенно да намалявате количеството, на което разчитате, тъй като кракът ви се чувства по-силен
  • продължете упражненията си, за да предотвратите скованост, но не насилвайте коляното
  • не седнете с кръстосани крака през първите 6 седмици след операцията
  • не слагайте възглавница под коляното си, когато спите, тъй като това може да доведе до трайно свито коляно
  • избягвайте усукване в коляното
  • носете поддържащи обувки на открито
  • не коленичи на оперираното си коляно, докато хирургът ти каже, че можеш
  • повдигнете крака си, когато седите, и прилагайте пакет с лед (или торба със замразен грах), увит в кърпа за чай за 20 минути на всеки 3 или 4 часа, за да намалите подуването