Подмяна на аортната клапа – Алтернативи

Замяната на аортна клапа е най-ефективното лечение на заболявания на аортната клапа. Но това може да окаже огромно натоварване на тялото и може да са необходими алтернативни процедури.

Основните процедури, които могат да бъдат препоръчани за хора, които не са в достатъчно добро здравословно състояние, за да имат конвенционална подмяна на аортна клапа, са описани в този раздел.

Аортна клапа балонна валвулопластика

Балонната валвулопластика на аортната клапа включва преминаване на тънка пластмасова тръба, наречена катетър, през голям кръвоносен съд в сърцето.

След това се надува балон, за да се отвори аортната клапа.

Това може да помогне за лечение на стеснена аортна клапа (аортна стеноза), но не помага при течаща аортна клапа (аортна регургитация).

Ръководство от Националния институт за здраве и грижи (NICE) препоръчва балонна валвулопластика на аортната клапа да се използва само при хора, които не са подходящи за конвенционална отворена хирургия.

Може да се използва и като краткосрочно лечение за бебета и деца, докато станат достатъчно възрастни за подмяна на клапана.

Основният недостатък при този тип лечение е, че ефектите могат да продължат само до една година. След това е необходимо допълнително лечение.

Имплантация на транскатетърна аортна клапа (TAVI)

Имплантирането на транскатетърна аортна клапа (TAVI) включва поставяне на катетър в кръвоносен съд в горната част на крака или гърдите и преминаването му към аортната клапа.

След това катетърът се използва за насочване и фиксиране на резервен клапан върху горната част на стария.

Основните предимства на тази техника са, че сърцето не трябва да се спира, така че не е необходимо да се използва машина за сърдечно-белите дробове (байпас) и тя избягва да направи голям разрез (разрез) в гърдите ви.

Това натоварва по-малко тялото и може да означава, че TAVI е по-подходящ за хора, които са твърде крехки, за да имат конвенционална смяна на клапата.

Изследванията показват, че процедурата може да бъде толкова ефективна, колкото операцията за хора, при които операцията би била трудна или рискована и може да доведе до по-бързо възстановяване.

Но има малко доказателства, които да предполагат, че е подходящо за хора, които са подходящи за операция и са с малък риск от усложнения.

Възможните усложнения на TAVI са подобни на тези при конвенционална смяна на клапана, въпреки че рискът от инсулт след TAVI е по-висок.

Безшевна подмяна на аортна клапа

Безшевната подмяна на аортна клапа е най-новата алтернатива на традиционната отворена хирургия.

Основната разлика между двете процедури е, че няма шевове (конци), използвани за закрепване на резервния клапан на място.

Целта на тази процедура е да се сведе до минимум времето, необходимо на операцията, така че да има по-малко време, прекарано на байпасна машина.

Може да е опция за хора, които имат висок риск от усложнения по време на стандартната процедура.

Основните рискове от това лечение са изтичането на кръв около заместващия клапан или образуването на кръвен съсирек.

Течът може да означава, че процедурата трябва да се повтори, за да се реши проблемът, или може да се използва алтернативно лечение.

Ако се образува кръвен съсирек, човек може да получи инсулт.