Периферна артериална болест (PAD) – Диагностика

Ако личният лекар подозира периферна артериална болест (PAD), първо ще извърши физически преглед на краката ви .

Личният лекар ще търси симптоми като:

  • лъскава кожа
  • чупливи нокти на краката
  • загуба на коса на краката и краката
  • пулсът в крака ви е много слаб или неоткриваем
  • язви на краката

Личният лекар може също да попита за вашата лична и семейна медицинска история.

Индекс на брахиалното налягане на глезена

Тестът за индекс на брахиалното налягане в глезена (ABPI) се използва широко за диагностициране на PAD, както и за оценка на това колко добре реагирате на лечението.

  • докато лежите по гръб, личният лекар или практикуващата медицинска сестра ще измерват кръвното налягане в горната част на ръцете и глезените ви с помощта на маншет и доплер сонда. Доплер сонда използва звукови вълни за определяне на кръвния поток във вашите артерии
  • след вашето сканиране, личният лекар ще раздели вторите резултати на кръвното Ви налягане (от глезените) на първите резултати (от ръцете ви)

Ако кръвообращението ви е здраво, кръвното налягане в двете части на тялото ви трябва да бъде абсолютно или почти еднакво. Това би направило резултата от вашия ABPI 1.

Ако обаче имате PAD, кръвното налягане в глезена ви ще бъде по-ниско поради намаляване на кръвоснабдяването. Това би направило резултата от ABPI по-малък от 1.

В някои случаи ABPI може да се извърши, след като бягате на бягаща пътека или карате на велоергометър. Това е, за да видите ефекта от физическата активност върху кръвообращението.

Това обикновено се извършва в болница, тъй като повечето кабинети за общопрактикуващи лекари нямат съоръженията за извършване на този тест.


По-нататъшно тестване

В повечето случаи личният лекар ще може да потвърди диагнозата PAD, като направи физически преглед, попита за вашите симптоми и провери вашия ABPI резултат.

По-нататъшно тестване обикновено се изисква само ако:

  • има несигурност относно диагнозата. Например, ако имате болки в краката, но вашият ABPI резултат е нормален
  • не отговаряте на очаквания профил на някой с PAD – например сте по-млади от 60 и никога не сте пушили
  • ограничението на кръвоснабдяването в крака ви е достатъчно тежко, че може да се наложи лечение, като операция

Допълнителните болнични тестове, които могат да се проведат, включват:

В някои случаи контрастното вещество може да се инжектира директно в артериите на крака и да се използват рентгенови лъчи за получаване на изображенията.