Забавени периоди

Момичетата обикновено започват своите периоди между 10 и 16 години. Повечето момичета получават първата си менструация, когато са около 12.

Но всеки се развива с различни темпове, така че няма правилна или грешна възраст, която да започне да има периоди.

Вашите менструации ще започнат, когато тялото ви е готово. Това обикновено е около 2 години след появата на първите признаци на пубертет. При момичетата първите признаци на пубертет обикновено са гърдите, които започват да се развиват и космите в срамната част започват да растат.

Кога да видите личния си лекар

Вижте личния си лекар, ако не сте започнали менструация до 16-годишна възраст. Вашият личен лекар може да прецени дали преминавате през нормалните етапи на пубертета .

Също така е добра идея да се срещнете с личния си лекар, ако до 14-годишна възраст изобщо не сте развили признаци на пубертет.

Може да ви посъветват да „изчакате и да видите“. В много случаи вашите менструации ще започнат естествено, когато навършите 18 години.

Вашият общопрактикуващ лекар може да препоръча да Ви се правят кръвни изследвания, за да се проверят нивата на хормоните Ви.

Може да бъдете насочени към специалист (обикновено гинеколог – специалист по женско здраве). Те ще се опитат да установят причината и ще могат да препоръчат подходящо лечение.

Възможни причини за периоди, които не започват

Възможните причини за периоди, които не започват, включват:

  • нормално забавяне в развитието – това често се случва в семейства, така че ако майка или сестра са започнали менструация късно, това може да е причината първата ви менструация да се забави
  • хормонален дисбаланс
  • с поднормено тегло
  • правите много упражнения – това може да засегне момичета, които правят много лека атлетика, гимнастика или танци
  • хранителни разстройства
  • силен стрес
  • бременност – възможно е да забременеете преди да получите първата менструация, тъй като яйчниците ви могат да започнат да отделят яйцеклетки няколко месеца преди началото на менструацията
  • проблем с яйчниците, утробата или влагалището

Има ли лечение за периоди, които не са започнали?

Зависи от причината за проблема.

Може да се препоръча хормонална терапия, ако причината е хормонален дисбаланс.

Ако основната причина е хранително разстройство, лечението често включва комбинация от терапия и съвети относно вашата диета. Прочетете повече за лечението на хранителни разстройства .

Ако се смята, че причината за много упражнения е, може да ви бъде препоръчано да правите по-малко и, ако сте с поднормено тегло, да увеличите приема на калории. Прочетете повече за това как безопасно да качите килограми .

Ако основната причина за липсата на менструация не може да бъде лекувана, трябва да можете да получите терапия или консултации, които да ви помогнат да се примирите с това какво означава за вас.