Киста на Бейкър – Лечение

Лечение на киста на Бейкър не е необходимо, ако нямате никакви симптоми. Всички симптоми, които имате, могат да бъдат лекувани у дома.

По-нататъшно лечение ще е необходимо само ако кистата спре да използвате коляното си или причинява постоянна болка.

Грижа за себе си

За лечение на киста на Бейкър можете:


  • приемайте нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) , като ибупрофен , за намаляване на отока и болката в засегнатото коляно
  • задръжте пакет с лед до коляното си за 10-20 минути, за да намалите подуването – опитайте торбичка замразен грах, увита в кърпа за чай (никога не поставяйте лед директно върху кожата си)
  • починете колянната си става
  • използвайте компресионни превръзки, за да поддържате колянната си става – можете да ги купите от аптека

По-нататъшно лечение

Посетете личния си лекар за по-нататъшно лечение, ако кистата все още причинява проблеми, след като сте изпробвали лечението за самообслужване.

Една от възможностите за лечение е инжектирането на кортикостероидно лекарство директно в засегнатото коляно, за да помогне за намаляване на отока и възпалението.

Лечение на руптура на киста

Кистата на Бейкър понякога може да се спука (спука), което води до изтичане на течност в прасеца. Това причинява остра болка в прасеца, която става червена, подута и стегната.

Течността постепенно ще се реабсорбира в тялото в рамките на няколко седмици. Препоръчителното лечение на руптура на киста е почивка и повдигане (поддържане на повдигнатото засегнато теле).

Болкоуспокояващи с рецепта – обикновено комбинация от парацетамол и кодеин – също могат да се използват за контролиране на всяка болка. Вижте вашия лекар за рецепта.

Хирургия за възстановяване на увреждане на коляното

В някои случаи може да е възможно да се отцеди (аспирира) киста на Бейкър. Възможно е обаче да не е възможно да се аспирират дългосрочни (хронични) кисти, защото са направени от желе.

Хирургичното отстраняване на киста на Бейкър не е лесно, тъй като за разлика от други видове кисти, те нямат лигавица.

Може да се наложи операция за възстановяване на колянната става, ако тя е значително повредена в резултат на нараняване или състояние като остеоартрит .

Обикновено се използва вид операция на ключалка, известна като артроскопия . Хирургът ще използва инструмент, наречен артроскоп, за да погледне вътре в колянната ви става. Заедно с артроскопа могат да се използват малки хирургически инструменти, за да се отстранят всякакви повреди.