Заушка – усложнения

Има няколко проблема, които често се появяват при паротит. Те могат да бъдат притеснителни, но рядко са сериозни и обикновено се подобряват с преминаването на инфекцията.

Чести усложнения

Подут тестис

Болката и подуването на тестиса (орхит) засягат 1 на 4 мъже, които получават паротит след пубертета. Отокът обикновено е внезапен и засяга само един тестис. Тестисът също може да се чувства топъл и нежен.

При засегнатите момчета и мъже подуването на тестиса обикновено започва 4 до 8 дни след подуването на паротидната жлеза. Понякога подуването може да се появи до 6 седмици след подуване на жлезите.

Всяка болка в тестисите може да се облекчи с помощта на болкоуспокояващи като парацетамол или ибупрофен, които купувате от аптеката или супермаркета. Ако болката е особено силна, свържете се с Вашия лекар, който може да Ви предпише по-силно обезболяващо средство.

Прилагането на студени или топли компреси върху тестиса и носенето на поддържащо бельо може също да намали всяка болка.

Малко под половината от всички мъже, които получават орхит, свързан с паротит, забелязват някакво свиване на тестисите си и приблизително 1 от 10 мъже изпитват спад в броя на сперматозоидите (количеството здрави сперматозоиди, които тялото им може да произведе). Това обаче много рядко е достатъчно голямо, за да причини безплодие .

Подути яйчници

Една на 20 жени, които получават паротит след пубертета, изпитват подуване на яйчниците (оофорит), което може да причини:

  • болка в долната част на корема
  • висока температура
  • да си болен

Симптомите на оофорит обикновено преминават, след като тялото се пребори с основната инфекция на заушка.

Вирусен менингит

Вирусен менингит може да възникне, ако вирусът на паротит се разпространи във външния защитен слой на мозъка (менингите). Среща се в около 1 на 7 случая на паротит.

За разлика от бактериалния менингит, който се разглежда като потенциално животозастрашаваща спешна медицинска помощ, вирусният менингит причинява по-леки грипоподобни симптоми и рискът от сериозни усложнения е нисък.

Чувствителността към светлина, скованост на врата и главоболие са често срещани симптоми на вирусен менингит. Те обикновено преминават в рамките на 14 дни.

Панкреатит

Около 1 от 20 случая на паротит водят до краткосрочно възпаление на панкреаса ( остър панкреатит ). Най-честият симптом е внезапна болка в центъра на корема.

Други симптоми на остър панкреатит могат да включват:

  • чувство или гадене
  • диария
  • загуба на апетит
  • висока температура
  • нежност на корема
  • по-рядко, пожълтяване на кожата и бялото на очите ( жълтеница )

Въпреки че панкреатитът, свързан с паротит, обикновено е лек, може да бъдете приет в болница, така че функциите на тялото ви да могат да се поддържат, докато панкреасът ви се възстанови.

Редки усложнения при заушка

Редките, но потенциално сериозни усложнения при заушка включват инфекция на самия мозък, известна като енцефалит . Смята се, че това се случва при около 1 на 1000 души, които развиват вирусен менингит от паротит. Енцефалитът е потенциално фатално състояние, което изисква прием в болнично интензивно отделение .

Около 1 на 20 души с паротит изпитват известна временна загуба на слуха , но трайна загуба на слуха е рядкост. Смята се, че това се случва при около 1 на 20 000 случая на паротит.

Заушка и бременност

В миналото се смяташе, че развитието на паротит по време на бременност увеличава риска от спонтанен аборт , но има малко доказателства в подкрепа на това.

Но като обща предпазна мярка се препоръчва бременните жени да избягват близък контакт с хора, за които е известно, че имат активна паротитна инфекция (или друг вид инфекция).

Ако сте бременна и мислите, че сте влезли в контакт с някой с паротит, но не сте били ваксинирани, свържете се с вашия личен лекар или акушерка за съвет.

Няма лек срещу заушка, но личният лекар ще може да предложи лечение за облекчаване на симптомите.