Заушка – причини

Заушката се причинява от вируса на паротит, който принадлежи към семейство вируси, известни като парамиксовируси. Тези вируси са често срещан източник на инфекция, особено при деца.

Когато получите заушка, вирусът се премества от дихателните пътища (носа, устата и гърлото) във вашите околоушни жлези (жлези, продуциращи слюнка, намерени от двете страни на лицето ви), където започва да се размножава. Това води до подуване на жлезите.

Вирусът може също да попадне в цереброспиналната течност (CSF), която е течността, която заобикаля и защитава мозъка и гръбначния ви стълб. След като вирусът навлезе в ликвора, той може да се разпространи в други части на тялото ви, като мозъка, панкреаса, тестисите (при момчета и мъже) и яйчниците (при момичета и жени).

Как се разпространява паротитът

Заушката е въздушен вирус и може да се разпространява чрез:

  • заразен човек, който кашля или киха и освобождава малки капчици замърсена слюнка, които след това могат да бъдат вдишани от друго лице
  • заразен човек, който докосва носа или устата си, след това прехвърля вируса върху предмет, например дръжка на вратата или работна повърхност; ако някой друг докосне обекта малко след това, той може да пренесе вируса в дихателните си пътища
  • споделяне на прибори, като чаши, прибори за хранене или чинии със заразен човек

Хората с паротит обикновено са най-инфекциозни от няколко дни преди подуването на околоушните им жлези до няколко дни след това. Поради тази причина е препоръчително да избягвате работа или училище в продължение на 5 дни, след като симптомите Ви се развият за първи път, ако сте диагностицирани с паротит.

Заушка може да се предава и от хора, които са заразени с вируса, но нямат очевидни симптоми.