Остеоартрит – симптоми

Основните симптоми на артрозата са болка и скованост в ставите, което може да затрудни придвижването на засегнатите стави и извършването на определени дейности.

Симптомите могат да идват и си отиват в епизоди, които могат да бъдат свързани с нивата на вашата активност и дори времето. В по-тежки случаи симптомите могат да бъдат продължителни.

Трябва да посетите личния си лекар, ако имате постоянни симптоми на остеоартрит, за да може той да потвърди диагнозата и да предпише необходимото лечение.

Други симптоми, които Вие или Вашият лекар може да забележите, включват:

  • нежна нежност
  • повишена болка и скованост, когато не сте движили ставите си известно време
  • ставите изглеждат малко по-големи или по-„кофти“ от обикновено
  • решетещ или пукащ звук или усещане в ставите
  • ограничен обхват на движение в ставите
  • слабост и загуба на мускули (загуба на мускулна маса)

Артрозата може да засегне всяка става в тялото, но най-често засегнатите области са коленете, бедрата и малките стави в ръцете. Често ще имате симптоми само в 1 става или няколко стави по всяко време.

Артроза на коляното

Ако имате остеоартрит в коленете, и двете ви колена обикновено ще бъдат засегнати с течение на времето, освен ако това не е възникнало в резултат на нараняване или друго състояние, засягащо само 1 коляно.

Коленете ви могат да бъдат най-болезнени, когато ходите, особено когато вървите нагоре или надолу по хълмове или стълби.

Понякога коленете ви могат да „отстъпят“ под вас или да затруднят изправянето на краката ви. Можете също да чуете мек, решетещ звук, когато преместите засегнатата става.


Артроза на тазобедрената става

Артрозата в бедрата често причинява затруднения в движението на тазобедрените стави. Например може да ви е трудно да обуете обувките и чорапите си или да влезете и излезете от колата.

Обикновено ще имате и болка в слабините или извън бедрото. Това често е по-лошо, когато движите тазобедрените стави, въпреки че може да ви повлияе и когато си почивате или спите.


Артроза на ръката

Артрозата често засяга три основни области на ръката ви:

  • основата на палеца ви
  • ставите най-близо до върха на пръстите ви
  • средните стави на пръстите ви

Пръстите ви могат да станат сковани, болезнени и подути и може да развиете неравности по ставите на пръстите си. С течение на времето болката може да намалее и в крайна сметка да изчезне напълно, въпреки че подутините и подуването могат да останат.

Пръстите ви могат леко да се огънат настрани в засегнатите стави или да развиете болезнени кисти (пълни с течност бучки) на гърба на пръстите.

В някои случаи може да развиете и подутина в основата на палеца, където тя съединява китката ви. Това може да е болезнено и може да ви е трудно да изпълнявате някои ръчни задачи, като писане, отваряне на буркани или завъртане на ключове.