Ортодонтия – ортодонтско лечение

Има много различни видове ортодонтско лечение. Най-доброто лечение за вас зависи от точния проблем, който имате.

Първият етап от всяко лечение е да се оцени текущото положение на вашите зъби и как е вероятно те да се променят с течение на времето.

Това често включва правене на рентгенови лъчи , изработване на гипсови модели и фотографиране на зъбите.

След това ще Ви бъде даден план за лечение. Това може да предложи повече от 1 начин за лечение на проблема, който имате. Говорете с вашия ортодонт за вашите възможности.

Ортодонтски апарати

Ортодонтското лечение използва апарати за коригиране на позицията на зъбите.

4-те основни типа са:

  • фиксирани брекети – скоба, която не можете да премахнете, която се състои от скоби, които са залепени към предната част на всеки зъб и свързани с жици
  • подвижни брекети – обикновено пластмасови плочи, които покриват покрива на устата и се прихващат към някои зъби; те могат да се използват само за постигане на много ограничени движения на зъбите
  • функционални уреди – обикновено чифт сменяеми пластмасови скоби, които са свързани заедно или са проектирани да взаимодействат заедно и да се поберат както на горните, така и на долните зъби
  • шапки за глава – това не е ортодонтски уред, но може да се използва с други уреди и обикновено се носи през нощта.

В по-тежки случаи лечението може да включва фиксирани брекети плюс операция за преместване на челюстта. Това лечение се извършва в болница.

Тези лечения са описани по-подробно на тази страница. Можете да намерите допълнителна информация на уебсайта на Британското ортодонтско общество (BOS) .

Фиксирани брекети

Фиксираните брекети са най-често срещаният тип ортодонтски уред.

Няколко дни след поставянето на фиксирана скоба ще можете да ядете нормална гама от храни. Но трябва да избягвате определени храни и напитки, като ириски, твърди сладкиши и газирани напитки, тъй като те могат да увредят уреда и зъбите ви.

Ако използвате неподвижен уред и спортувате като спортен контакт като ръгби, трябва да носите предпазител за венците, за да предпазите устата и уреда.

Фиксираните брекети обикновено се правят от метал, така че те ще бъдат забележими отпред на зъбите ви.

Много частни ортодонти предлагат керамични или прозрачни брекети или метални брекети, монтирани на задната част на зъбите, въпреки че те обикновено са по-скъпи.

Свалящи се брекети

Подвижните брекети могат да се използват за коригиране на незначителни проблеми или като част от лечението с фиксирана скоба.

Понякога те могат да бъдат използвани, за да обезкуражат децата да смучат палеца си, но това не е налично в .

Тези брекети трябва да се вадят от устата ви само за почистване или като предпазна мярка по време на определени дейности. Вашият ортодонт може да ви посъветва за това.

Функционални уреди

Функционални уреди могат да се използват за лечение на проблеми с положението на горната и долната челюст и зъбите.

Повечето хора трябва да ги носят през цялото време. Много е важно да следвате инструкциите на вашия ортодонт за това как и кога да носите уреда. Ако не се носи правилно, лечението няма да работи.

Може да се наложи да извадите функционалния си уред за почистване и докато ядете.

Шапки за глава

Шапки се използват за коригиране на позицията на задните зъби или за поддържането им в положение, докато се лекуват предните зъби.

Повечето хора трябва да носят шапки само вечер и през нощта. Няма да можете да ядете или пиете, докато носите шапки.

Други лечения

Има и други видове брекети, които се предлагат частно, като алайнери или невидими или езикови брекети, които се вписват в задната част на зъбите.

Ще трябва да говорите с вашия ортодонт, за да видите дали те могат да бъдат използвани за вашия проблем. Цената на тези скоби обикновено е по-висока.

Фиксатори

Фиксаторите се използват в края на курса на ортодонтско лечение. Те държат изправени зъби на място, докато околните венци и кости се приспособяват към новото им положение. Фиксаторите могат да бъдат сменяеми или фиксирани.

Според вашият ортодонт е отговорен за вашите грижи в продължение на 12 месеца след приключване на обичайното лечение. След този период ще трябва да платите частно за продължаване на грижите, многократно лечение и всякаква подмяна или ремонт на фиксатори.

Вероятно ще има някакво движение на зъбите, ако спрете да носите фиксатора си. Промените в положението на вашите зъби могат да продължат през целия живот и са нормални.

Единственият начин да имате постоянно прави зъби е да носите фиксатор, както е препоръчано.

Премахване на зъбите

В някои случаи може да се наложи да премахнете един от зъбите си, за да коригирате положението и външния вид на близките зъби.


Резултати

Вероятно ще постигнете добри резултати в рамките на 18 до 24 месеца след започване на лечението, стига да:


  • грижете се добре за зъбите и венците
  • носете уредите си според инструкциите
  • следвайте съветите на вашия ортодонт за това какво да ядете и пиете
  • носете фиксатора си всяка вечер, за да поддържате резултатите; вашият ортодонт ще ви говори за това колко точно трябва да носите това