Операция на връзката на коляното – Рискове

В повече от 80% от случаите операцията за възстановяване на предна кръстна връзка (ACL) възстановява напълно функционирането на коляното.

ACL операцията ще подобри стабилността на коляното ви и ще спре да отстъпва. След 6 месеца трябва да можете да възобновите нормалните си дейности.

Но коляното ви може да не е точно както преди травмата. Все още може да изпитате известна болка и подуване на заместващия лигамент.

Ако други структури в коляното ви също са повредени, може да не е възможно да ги възстановите напълно.

Както при всички видове хирургия, и тук има някои рискове, свързани с хирургията на коляното.

Те включват:

  • инфекция – рискът от инфекция е малък (по-малко от 1 на 100); може да Ви бъде даден антибиотик след операцията, за да предотвратите развитието на инфекция
  • кръвен съсирек – рискът от образуване и създаване на кръвен съсирек е много нисък (около 1 на 1000); ако се смята, че сте изложени на риск, може да ви бъдат дадени лекарства за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци
  • болка в коляното – засяга почти 2 на 10 от хората, които имат операция ACL и е по-вероятно да се появят, когато пателарното сухожилие се използва като присадена тъкан; може да имате болка зад капачката на коляното или когато коленичите или приклекнете
  • слабост и скованост на коляното – някои хора изпитват дългосрочна слабост или скованост в коляното

След операция ACL също има малък шанс (по-малко от 1 на 10), че новоприсаденият лигамент ще се провали и коляното ви ще остане нестабилно.

Ако първата операция е неуспешна, може да се препоръча допълнителна операция. Но последващите операции често са по-трудни и обикновено нямат същата дългосрочна успеваемост като първото възстановяване на сухожилията.