Операция на връзки на коляното – Подготовка

Преди да правите операция на коляното, може да се наложи да изчакате, докато отокът спадне и пълният обхват на движенията да се върне в коляното ви.

Може да се наложи да изчакате, докато мускулите в предната част на бедрото (квадрицепс) и задната част на бедрото (подколенни сухожилия) станат възможно най-силни.

Ако нямате пълния обхват на движение в коляното преди операция, възстановяването ви ще бъде по-трудно.

Вероятно ще отнеме поне 3 седмици след нараняването, за да се върне пълният обхват на движението. Вашият лекар може да ви насочи към физиотерапевт, за да ви помогне да се подготвите за операция.

Физиотерапия

Физиотерапевтите или физиотерапиите са здравни специалисти, които използват физически методи като масаж и манипулация, за да насърчат изцелението. Физиологичното тяло ще може да ви помогне да възвърнете пълния обхват на движение в коляното.

Оптимизирането на мускулната функция в коляното ще помогне да се осигури по-успешен резултат след операцията. Той може също така да осигури достатъчна стабилност на коляното, така че не винаги може да се наложи операция.

Физиологията ви може да ви покаже някои разтягания, които можете да правите у дома, за да поддържате крака си гъвкав.

Те също могат да препоръчат упражнения с ниско въздействие, като плуване или колоездене . Този тип дейности ще подобрят мускулната ви сила, без да натоварвате твърде много коляното си.

Трябва да избягвате всякакви спортове или дейности, които включват усукване, завъртане или скачане.

Прочетете повече за лесни упражнения и физиотерапия .

Клиника за прием на прием

Преди да имате операция на предни кръстни връзки (ACL), ще бъдете помолени да посетите клиника за прием преди прием. Ще ви види член на екипа, който ще се грижи за вас, докато сте в болница.

Ще бъде извършен физически преглед и ще бъдете попитани за вашата медицинска история. Може да се наложи да направите някои изследвания и тестове, като рентгенова снимка на коляното.

Ще бъдете попитани за всички таблетки или други видове лекарства, които приемате, както предписани, така и закупени без рецепта от аптека.

Член на вашия екип за грижи също ще попита за всяка упойка, която сте имали в миналото и дали сте имали някакви проблеми или странични ефекти, като гадене.

Те също така ще ви зададат няколко въпроса за зъбите ви, включително дали носите протези , капачки или плоча.

Това е така, защото тръбата може да бъде поставена в гърлото ви, за да ви помогне да дишате по време на операцията и евентуалните отпуснати зъби могат да бъдат опасни.

Клиниката за прием на прием е подходящ момент да зададете всякакви въпроси относно процедурата. Но можете да обсъдите всякакви опасения с вашия хирург по всяко време.

Прочетете повече за подготовката за операция .

Подготовка за болница

Добре е да сте напълно подготвени, преди да влезете в болница за операция. По-долу е даден списък на нещата, които трябва да имате предвид, ако ви предстои операция.

Напиши си домашното

Разберете колкото можете за вашата операция и какво включва тя. Информация или видео за процедурата може да са на разположение във вашата болница.

Попитайте вашия хирург, ако не сте сигурни в нещо.

Други медицински проблеми

Помолете Вашия лекар да провери дали други медицински проблеми, които имате, като високо кръвно налягане (хипертония) , са под контрол.

Пази чистота

Вземете вана или душ преди да влезете в болница и облечете чисти дрехи. Това ще намали шансовете за приемане на нежелани бактерии в болница.

Хранене преди операцията

Анестетиците често са по-безопасни, ако стомахът ви е празен, така че обикновено ще трябва да спрете да ядете няколко часа преди операцията.

По време на вашата приемна клиника трябва да получите повече съвети за това.

Подгответе се за завръщане у дома

Запасете се с храна, която е лесна за приготвяне, като консервирани храни и скоби като ориз и тестени изделия. Можете също така да приготвите ястия и да ги поставите във фризера.

Поставете неща, от които се нуждаете, като книги и списания, където лесно можете да ги достигнете.

Подредете помощ и транспорт

Помолете приятел или роднина да ви отведе до и от болницата. Също така ще трябва да уредите някой да ви помага у дома за седмица или две след като се върнете.

Прочетете повече за операцията .