Операция на връзки на коляното – Как се извършва

Могат да се използват редица методи за реконструкция на предна кръстна връзка (ACL). Най-често срещаният метод е да използвате сухожилие от друго място в тялото си, за да замените ACL.

Ще имате или обща анестезия , което означава, че ще бъдете напълно в безсъзнание по време на процедурата, или спинална упойка , при която упойката се инжектира в гръбначния ви стълб, така че да сте в съзнание, но не можете да почувствате болка.

Вашият анестезиолог ще обсъди процедурата с вас и може да препоръча кой тип упойка да използвате.

Операцията ще отнеме между 1 и 1,5 часа и обикновено изисква нощувка в болница.

Преглеждате коляното си

След като сте упоени, хирургът внимателно ще изследва вътрешността на коляното ви, обикновено с медицински инструмент, наречен артроскоп.

Вашият хирург ще провери дали ACL ви е разкъсан и ще потърси повреда на други части на коляното ви. Всички открити други повреди могат да бъдат отстранени по време на операцията на ACL или след операцията.

След като потвърдите, че вашият ACL е разкъсан, вашият хирург ще премахне присадката, готова за преместване.


Присадена тъкан

Редица различни тъкани могат да се използват за заместване на ACL. Тъкани, взети от собственото ви тяло, се наричат автотрансплантати. Тъканта, взета от донор, се нарича алотрансплантат.

Донор е някой, който е дал разрешение части от тялото им да се използват, след като умрат от някой, който се нуждае от тях.

Преди операцията, вашият хирург ще обсъди с вас най-добрия вариант.

По-долу са изброени тъкани, които биха могли да се използват за замяна на вашия ACL.

  • лента от пателарното ви сухожилие – това е сухожилието, минаващо от долната част на колянната капачка (патела) до горната част на пищялната кост (пищяла) в предната част на коляното
  • част от сухожилията на сухожилието – те минават от задната част на коляното ви от вътрешната страна, чак до бедрото
  • част от сухожилието на квадрицепса – това е сухожилието, което прикрепва пателата към мускула на квадрицепса, който е големият мускул в предната част на бедрото
  • алотрансплантат (донорна тъкан) – това може да бъде пателарното сухожилие или ахилесовото сухожилие (сухожилието, което прикрепя задната част на петата към мускула на прасеца) от донор
  • синтетична присадка – това е тръбна структура, предназначена да замести разкъсана връзка

Най-често използваните тъкани за автотрансплантация са сухожилието на пателата и сухожилията на подколенното сухожилие. Установено е, че и двете са еднакво успешни.

Алографтната тъкан може да бъде предпочитаният вариант за хора, които няма да спортуват с голямо търсене, като баскетбол или футбол, тъй като тези сухожилия са малко по-слаби.

Понастоящем се използват синтетични (изкуствени) тъкани в определени ситуации, като ревизионна хирургия и наранявания на много връзки.

Присадката ще бъде отстранена и нарязана до правилния размер. След това ще бъде позициониран в коляното и фиксиран към бедрената кост (бедрена кост) и пищялната кост (пищяла).

Това обикновено се извършва с техника, наречена артроскопия на коляното .

Артроскопия

Артроскопията е вид операция на ключалка. Той използва медицински инструмент, наречен артроскоп, който представлява тънка, гъвкава тръба с пакети от оптични кабели вътре, които действат едновременно като източник на светлина и като камера.

Вашият хирург ще направи малък разрез на предната част на коляното ви и ще постави артроскопа.

Артроскопът ще осветява колянната ви става и ще предава изображения на коляното ви на телевизионен монитор. Това ще позволи на хирурга да види ясно вътрешността на коляното ви.

Ще бъдат направени допълнителни малки разрези на коляното, за да могат да се поставят други медицински инструменти. Хирургът ще използва тези инструменти, за да премахне скъсания лигамент и да възстанови ACL.

Вашият хирург ще направи тунел в костта ви, за да премине през новата тъкан.

Присадената тъкан ще бъде разположена на същото място като стария ACL и ще бъде държана на място с винтове или скоби, които ще останат в коляното ви постоянно.


Финален изпит

След като присадката е осигурена, вашият хирург ще тества, че е достатъчно здрава, за да държи коляното ви заедно.

Те също така ще проверят дали коляното ви има пълния обхват на движение и дали присадката поддържа коляното ви стабилно, когато е сгънато или раздвижено.

Когато хирургът е доволен, че всичко работи правилно, те ще зашият разрезите и ще поставят превръзки.

След процедурата ще бъдете преместени в болнично отделение, за да започнете възстановяването си.

Прочетете повече за възстановяването след операция на коляното .