Операция на връзки на коляното – Възстановяване

Възстановяването от операция на коляното на предния кръстосан лигамент (ACL) може да отнеме до една година.

След операция на коляното раната ще бъде затворена с шевове или хирургически скоби. Ако шевовете са разтворими, те трябва да изчезнат след около 3 седмици.

Ако шевовете ви не са разтворими, те ще трябва да бъдат премахнати от медицински специалист. Вашият хирург ще ви посъветва за това.

Те също така ще ви кажат как да се грижите за раната си. Измиването му с мек сапун и топла вода обикновено е всичко, което е необходимо.

Коляното ви ще бъде превързано и може да ви бъде даден крио / маншет за носене. Това е водоустойчива превръзка, която съдържа ледена вода, за да помогне за намаляване на отока. Може също да Ви бъдат дадени лекарства за обезболяване.

Възможно е да имате болезнени синини, подуване и зачервяване по предната част на пищяла и глезена, причинени от течността в колянната става (синовиална течност и кръв), изтичаща по пищяла.

Тези симптоми са временни и трябва да започнат да се подобряват след около седмица.

Рехабилитация

Вашият хирург или физиотерапевт може да ви посъветва относно структурирана програма за рехабилитация. Много е важно да следвате програмата, така че възстановяването ви да е възможно най-успешно.

Ще Ви бъдат дадени упражнения, които можете да започнете в болница след операцията и да продължите, когато се приберете у дома.

Упражненията ще включват движения за огъване, изправяне и повдигане на крака. Попитайте дали не сте сигурни как да правите някое от упражненията.

Ще ви бъдат дадени и патерици, които да ви помогнат да се придвижвате. Може да се наложи да ги използвате за около 2 седмици, но трябва да натоварвате само толкова наранен крак, колкото се чувствате комфортно.

Седмици 1 до 2 от вашето възстановяване

В продължение на няколко седмици коляното ви вероятно е подуто и схванато и може да се наложи да вземете болкоуспокояващи.

Вашият хирург или личен лекар ще Ви посъветва за вида на облекчаване на болката, който е най-подходящ за Вас. Ще бъдете посъветвани да повдигнете крака си възможно най-много – например като поставите възглавници под петата си, когато лежите в леглото.

Може да ви бъде даден крио / маншет, който да вземете със себе си у дома, за да облекчите болката и подуването. Попитайте вашия хирург или физиотерапевт колко често трябва да използвате крио / маншета.

Ако нямате крио / маншет, можете да поставите пакет замразен грах, увит в кърпа, върху раненото си коляно.

Седмици от 2 до 6 от вашето възстановяване

След като болката и подуването се уталожат, може да ви бъде препоръчано да увеличите или промените упражненията си. Вашият физиотерапевт ще ви посъветва какви упражнения да правите.

Упражненията ще ви помогнат да:

  • напълно изпънете и огънете коляното си
  • укрепете мускулите на краката си
  • подобрете баланса си
  • започнете да ходите правилно

След 2 до 3 седмици трябва да можете да ходите без патерици.

Освен специфични упражнения, може да се препоръчат и дейности, които не натоварват много коляното, като плуване и колоездене .

Седмици от 6 до 24 от вашето възстановяване

Постепенно трябва да можете да се върнете към нормалното си ниво на активност между 6 седмици и 6 месеца след операцията на коляното.

Ще бъдете насърчавани да продължите с дейности като колоездене и плуване, но трябва да избягвате спортове, които включват много усукване, скачане или обръщане.

Това е така, защото трябва да отделите достатъчно време за присадената тъкан да се закотви на мястото си в коляното.

След 6 месеца

След 6 месеца може да успеете да се върнете към спортуването.

Може да се наложи да отделят повече време, преди да се почувстват достатъчно уверени, за да спортуват отново, а елитните спортисти може да имат нужда от по-дълго време, за да се върнат към предишното си ниво на изпълнение.

Връщане на работа

Колко бързо можете да се върнете на работа след операция на коляното ще зависи от това какво включва вашата работа.

Ако работите в офис, може да успеете да се върнете на работа след 2 до 3 седмици.

Ако извършвате някаква форма на ръчен труд, може да минат до 3 месеца, преди да можете да се върнете на работа, в зависимост от вашите трудови дейности.


Шофиране

Вашият личен лекар може да ви посъветва кога можете да шофирате отново. Това обикновено е след 3 до 4 седмици или когато можете удобно да натоварите крака си.