Лумбална декомпресионна хирургия – Как се извършва

Ако вие и вашият консултант решите, че можете да се възползвате от операция за лумбална декомпресия, ще бъдете включени в списъка на чакащите.

Вашият лекар или хирург трябва да може да Ви каже колко дълго ще трябва да чакате. Прочетете повече за времето за изчакване на .

Преди операцията

За да ви помогне да се възстановите от операцията си и да намалите риска от усложнения, помага, ако сте възможно най-добре преди операцията.

Веднага щом разберете, че ви предстои операция за лумбална декомпресия, препоръчително е да спрете пушенето (ако пушите), да се храните здравословно, балансирано и да правите редовни упражнения .

Предоперативна оценка

Ще бъдете помолени да присъствате на предоперативна среща няколко дни или седмици преди операцията.

По време на тази среща може да имате някои кръвни изследвания и обща здравна проверка, за да сте сигурни, че сте годни за операция, както и рентгеново или магнитно-резонансно изображение (MRI) на гръбначния ви стълб.

Тази оценка е добра възможност да обсъдите всички притеснения, които имате, или да зададете въпроси относно вашата операция.

Трябва да ви се каже кой ще ви прави операцията и може да се запознаете с тях. Операцията за лумбална декомпресия се извършва или от неврохирург, или от ортопед хирург с опит в гръбначната хирургия.

Прочетете повече за операцията и общи съвети за влизане в болница .

Операцията

Ще бъдете приети в болница или в деня на операцията, или в деня преди това. Вашият хирург и анестезиолог ще ви обясни какво ще се случи по време на операцията. Това ще ви даде възможност да задавате всякакви въпроси, които имате.

Преди операцията ще бъдете помолени да подпишете формуляр за съгласие, за да потвърдите, че знаете какво е свързано и потенциалните рискове.

Обикновено ще бъдете помолени да не ядете или пиете около 6 часа преди операцията.

По време на операцията за лумбална декомпресия обикновено лежите с лице надолу върху специален извит матрак, за да позволите на хирурга по-добър достъп до засегнатата част на гръбначния стълб и да намалите натиска върху гърдите, корема и таза.

Операцията се извършва под обща анестезия , което означава, че ще спите по време на процедурата и няма да почувствате болка. Цялата операция отнема поне час, но може да отнеме много повече, в зависимост от сложността му.

Точното ниво на необходимата декомпресия ще бъде определено с помощта на рентгенова снимка. Ще бъде направен разрез в средата на гърба ви, който върви вертикално по гръбнака ви. Дължината на разреза ще зависи от:

  • колко прешлени и / или дискове трябва да бъдат лекувани
  • сложността на операцията
  • дали е разглеждан синтез

Мускулите на гърба ви ще бъдат повдигнати от задната кост, за да се разкрие задната част на гръбначния стълб. Засегнатите тъкани или нерви ще бъдат премахнати малко по малко, като се премахне натискът от гръбначния мозък или нервите. След като бъде постигната адекватна декомпресия, мускулите ще бъдат зашити отново заедно и разрезът ще бъде затворен и зашит нагоре.

Хирургични процедури

Целта на операцията за лумбална декомпресия е да облекчи натиска върху гръбначния мозък или нервите, като същевременно запази възможно най-много силата и гъвкавостта на гръбначния стълб.

В зависимост от конкретната причина, поради която имате операция, може да се наложи да се извършат редица различни процедури по време на вашата операция, за да се постигне това.

Три от основните използвани процедури са:

  • ламинектомия – където част от костта се отстранява от един от вашите прешлени (гръбначни кости), за да се облекчи натискът върху засегнатия нерв
  • дисцектомия – където се отстранява участък от повреден диск
  • гръбначен синтез – където 2 или повече прешлени са съединени заедно с костна присадка

Ламинектомия

Ламинектомията премахва участъци от кост или тъкан, които оказват натиск върху гръбначния мозък.

Хирургът прави разрез (изрязване) върху засегнатата част на гръбначния стълб до ламина (костната дъга на вашия прешлен), за да достигне до компресирания нерв. Нервът ще бъде изтеглен обратно към центъра на гръбначния стълб и част от костта или връзката, притискаща нерва, ще бъде премахната.

За да завърши операцията, хирургът ще затвори разреза с помощта на шевове или хирургически скоби.

Дискектомия

Извършва се дискектомия, за да се освободи натискът върху гръбначните нерви, причинен от изпъкнал или плъзган диск.

Както при ламинектомията, хирургът ще направи разрез върху засегнатата област на гръбначния стълб до ламина.

Хирургът внимателно ще издърпа нерва, за да изложи пролапса или изпъкналия диск, който ще премахне точно толкова, че да предотврати натиск върху нервите. По-голямата част от диска ще остане назад, за да продължи да работи като амортисьор.

За да завърши операцията, хирургът ще затвори разреза с шевове или хирургически скоби.

Спинално сливане

Спинално сливане се използва за свързване на 2 или повече прешлена заедно чрез поставяне на допълнителен участък от кост в пространството между тях.

Това помага да се предотвратят прекомерни движения между 2 съседни прешлена, намалявайки риска от по-нататъшно дразнене или компресия на близките нерви и намалявайки болката и свързаните с нея симптоми.

Допълнителната част от костта може да бъде взета от някъде другаде в тялото ви (обикновено бедрото) или от дарена кост. Напоследък се използват синтетични (изкуствени) заместители на костите.

За да подобрят шанса успешното сливане, някои хирурзи могат да използват винтове и свързващи пръти, за да закрепят костите.

След това хирургът ще затвори разреза с шевове или хирургически скоби.

Вашият хирург може да ви даде повече информация за това кои процедури ще бъдат извършени по време на вашата операция.


Операция на ключалка

Операцията по гръбначна декомпресия обикновено се извършва чрез голям разрез на гърба. Това е известно като „отворена“ хирургия.

В някои случаи може да е възможно гръбначния синтез да се извърши с помощта на техника на „ключалка“, известна като микроендоскопска хирургия. Това се извършва с помощта на малка камера и хирургически инструменти, вкарани през малък разрез на гърба. Хирургът се ръководи, като гледа операцията на видео монитор.

Микроендоскопската хирургия е сложна и не е подходяща за всички. Дали е подходящ за вас, зависи от точния проблем в кръста. Има и малко по-висок риск от случайно нараняване по време на тази операция, отколкото при отворена операция.

Някои от техниките, използвани по време на микроендоскопска хирургия, като например използване на лазер или нагрята сонда за изгаряне на част от повредения диск, са сравнително нови. Следователно все още не е сигурно колко ефективни или безопасни могат да бъдат те в дългосрочен план.

Предимство на микроендоскопската хирургия е, че тя обикновено има много по-кратко време за възстановяване. В много случаи хората могат да напуснат болницата в деня след приключване на операцията.


Междуостро разсейване

Интерспинозното разсейване е нов тип лумбална хирургия за спинална стеноза. Тази техника включва извършване на малък разрез над гръбначния стълб и поставяне на метално устройство, известно като дистанционер, между 2 прешлена, така че те да не могат да се придвижат към подлежащия нерв.

Вътрешното разсейване изглежда безопасно в краткосрочен план, но тъй като това е нова техника, не е сигурно как ще се справи в дългосрочен план. Един от възможните рискове е, че дистанционерът може да се измести на място и да се наложи по-нататъшна операция за коригиране.

Националният институт за върхови постижения в здравеопазването и грижите (NICE) разполага с повече информация за процедурите за разсейване на междуспинозните кръстове при лумбална гръбначна стеноза (PDF, 92kb) .