Лумбална декомпресионна операция – Когато се използва

Лумбалната декомпресионна хирургия обикновено се обмисля само ако нехирургичното лечение на долната част на гръбначния стълб не е дало резултат и симптомите засягат качеството на живота ви.

Нехирургичните лечения включват болкоуспокояващи, физиотерапия и спинална инжекционна терапия. Спиналната инжекционна терапия е курс на спинални инжекции, който може да се използва в комбинация с други терапии, като физиотерапия. Местната упойка и стероидите се инжектират, за да помогнат за намаляване на отока и възпалението.

Може да се обмисли и операция за лумбална декомпресия, ако изпитвате сериозни нежелани реакции, когато приемате лекарства, които засягат работоспособността ви.

Хирургическа намеса ще се препоръчва само ако сте достатъчно здрави, за да устоите на ефектите на упойката и операцията.

Някои от състоянията, които могат да бъдат подпомогнати от лумбалната хирургия, включват:

Спинална стеноза

Спиналната стеноза е състояние, при което пространството около гръбначния мозък (гръбначния стълб) се стеснява, компресирайки част от нервната тъкан.

Основните симптоми на гръбначната стеноза са болка, изтръпване, слабост и усещане за изтръпване в единия или двата крака. Това може да направи ходенето трудно и болезнено.

Повечето случаи на гръбначна стеноза се наблюдават при хора на възраст над 60 г. С напредването на възрастта костите и тъканите, изграждащи гръбначния стълб, могат да се износят, което може да доведе до стесняване на гръбначния стълб.


Синдром на Cauda equina

Синдромът на Cauda equina е рядък и тежък тип спинална стеноза, при който всички нерви в долната част на гърба изведнъж стават силно компресирани.

Симптомите включват:


  • ишиас от двете страни
  • слабост или изтръпване на двата крака, което е тежко или се влошава
  • изтръпване около или под гениталиите или около ануса
  • като ви е трудно да започнете да пикаете, не можете да пикаете или не можете да контролирате кога пикаете – и това не е нормално за вас
  • не забелязвате кога трябва да пукате или не можете да контролирате кога пукате – и това не е нормално за вас

Синдромът на Cauda equina изисква спешно приемане в болница и спешна операция, тъй като колкото по-дълго протича нелекувано, толкова по-голям е шансът да доведе до трайна парализа и инконтиненция.

Изплъзнал диск и ишиас

Плъзгащият се или хернизиран диск е мястото, където твърдото покритие на диска в гръбначния стълб се разкъсва, причинявайки желеобразния пълнеж в центъра да се разлее. Скъсаният диск може да притисне околния нерв или нерви, причинявайки болка в части от краката ви.

Тази болка може да бъде придружена от изтръпване, щифтове , изтръпване или слабост в определени области на краката. Болката често се нарича ишиас и понякога е по-лоша при напрежение, кашлица или кихане.

Най-честата характеристика на ишиаса е болка, която се излъчва от долната част на гърба, надолу по седалището и в 1 или двата крака, чак до прасеца. Болката може да варира от лека до силна. Ишиасът от двете страни може да е признак на кауда еквина, което е спешна медицинска помощ.

Плъзгащият се диск може да възникне на всяка възраст. Ако дискът се повреди, понякога отнема само неудобно завъртане, леко нараняване или дори кихане, за да накара пълненето в центъра на диска да се разлее.

Точната причина за изплъзване на диск обаче често е неизвестна.

Метастатична компресия на гръбначния мозък

Ракът в 1 част от тялото, като белите дробове, понякога се разпространява в гръбначния стълб и притиска гръбначния мозък. Това е известно като метастатична компресия на гръбначния мозък.

Първоначалните симптоми могат да включват:

  • болки в гърба, които в началото могат да бъдат леки, но обикновено се влошават с течение на времето; болката е постоянна и често се влошава през нощта
  • изтръпване на пръстите на ръцете и краката
  • проблеми с уринирането

Без лечение метастатичната компресия на гръбначния мозък е потенциално много сериозна и може да доведе до трайна парализа на краката.

За хора с достатъчно добро здраве, за да издържат на операция, метастатичната компресия на гръбначния мозък е най-добре да се лекува с операция. Ако обаче проблемите се проявят едва късно, много хора са твърде болни, за да издържат или да се възползват от операция.

Травма на гръбначния стълб

Нараняването на гръбначния стълб (като изкълчване или фрактура) или подуването на тъканите може да окаже натиск върху гръбначния мозък или нервите.


Спинални тумори

По гръбначния стълб могат да се образуват анормални израстъци и тумори. Те обикновено са доброкачествени (не ракови), но нарастващите тумори могат да компресират гръбначния мозък и нервните корени, причинявайки болка.