Ограничен растеж (нанизъм) – Лечение

Някои хора с ограничен растеж (нанизъм) могат да имат лечение с хормон на растежа или операция за удължаване на крака.

Лекарства за растежен хормон

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва лечението с човешки растежен хормон (соматропин) като опция за деца, чийто лош растеж е свързан с:

NICE също го препоръчва за някои деца, които се раждат малки и не успяват да настигнат растеж до 4-годишна възраст или по-късно.

Лечението със соматропин трябва да започне и да се наблюдава от специалист по детско здраве с опит в управлението на нарушенията на растежния хормон при деца (детски ендокринолог).

Хормонът се прилага като единична ежедневна инжекция, която обикновено може да се направи от родител, болногледач или от детето, когато е достатъчно възрастен.

Кожните реакции са най-често съобщаваните странични ефекти. В много редки случаи лечението е свързано с постоянни силни главоболия, повръщане и проблеми със зрението.

Децата с дефицит на растежен хормон реагират много добре на соматропин и може да успеят да достигнат относително нормална височина за възрастни. Ефективността при деца с други заболявания може да варира.

Лечението със соматропин може да спре, след като детето ви спре да расте, но в някои случаи може да се приложи в зряла възраст, тъй като понякога може да помогне за предотвратяване на проблеми като слаби кости (остеопороза) .

За повече информация прочетете насоките на NICE за:

Операция за удължаване на крака

Ако имате особено къси крака, процесът на удължаване на крака, известен като разсейване, може да е опция.

Използвайки операция, костта на крака се счупва и фиксира към специална рамка. С опората на рамката кракът е опънат, което позволява да се образува нова кост между двата счупени края на костта.

С течение на времето тази кост става по-здрава, докато може да поддържа теглото ви.

Разсейването понякога може да доведе до значително увеличаване на височината, но това е продължително лечение и има риск от усложнения, така че не винаги се препоръчва.

Някои хора имат болка по време или след процедурата за удължаване на крайниците.

Други възможни усложнения включват:

Има и известна несигурност относно безопасността и ефективността на процедурата.

Ето защо е важно да разберете какво точно включва и да говорите с вашия хирург или лекар за рисковете, ако това е предложено като възможно лечение за вас или вашето дете.

За повече информация прочетете насоките на NICE за:

Подкрепа и лечение на свързани проблеми

Тъй като ограниченият растеж може да бъде свързан с няколко свързани състояния и проблеми , засегнатите деца и възрастни ще се грижат от мултидисциплинарен екип от здравни специалисти.

Този екип може да включва:

  • педиатър (специалист по детско здраве)
  • медицинска сестра специалист
  • физиотерапевт
  • ерготерапевт
  • диетолог
  • аудиолог (специалист по слуха)
  • логопед
  • невролог (специалист по нарушения на нервната система)
  • ортопедичен хирург
  • генетик

Може да провеждате редовни прегледи с членове на вашия екип за грижи, за да може да се следи здравето ви и да се лекуват възникналите проблеми.

Помощ и подкрепа

Ако вие или вашето дете сте ограничили растежа и искате да говорите с някого за съвет и подкрепа, Асоциацията за ограничен растеж Великобритания има телефон за помощ, на който можете да се обадите на 0300 111 1970.

Уебсайтът на RGA също има повече информация за родителите .