Нощно напикаване – лечение

Повечето деца спират да мокрят леглото с напредването на възрастта, но междувременно има редица лечения, които можете да опитате.

Самопомощ при мокрине

Тези мерки могат да помогнат за предотвратяване на мокри мокри.

Предлагайте много напитки през деня

Уверете се, че детето ви има достатъчно за пиене през деня – вижте указанията за това колко течност трябва да приема детето ви . Най-добре е да избягвате напитките един час преди лягане.

Избягвайте напитките, които съдържат кофеин, като кола, чай, кафе или горещ шоколад, защото те повишават желанието за уики.

Насърчавайте редовните почивки в тоалетната

Насърчавайте детето си да ходи редовно до тоалетната през деня. Уверете се, че детето ви има малко преди лягане и може лесно да стигне до тоалетната през нощта.

Опитайте схема за награда

Мокринето в леглото не е нещо, което детето ви може да контролира, така че наградите не трябва да се основават на това дали намокрят леглото или не.

Вместо това може да искате да давате награди за неща като:

  • с много напитки през деня
  • спомняйки си, че трябва да си пийнем преди лягане

Ако вашата схема за възнаграждение не работи след около седмица, най-добре е да спрете и да опитате нещо друго.

Важно е да не наказвате детето си или да не оттегляте лакомства, ако намокри леглото. Това може да ги изложи на по-голям стрес, което може да доведе до повече недрене, не по-малко.

Съвети за управление на нощното напикаване

  • Уверете се, че детето ви има лесен достъп до тоалетната през нощта. Например, ако имат двуетажно легло, те трябва да спят на най-долното легло. Можете също така да оставите светлина в банята и да поставите детско столче на тоалетната.
  • Използвайте водоустойчиви калъфи на матрака и завивката на детето си.
  • Избягвайте да будите детето си през нощта или да го носите до тоалетната, тъй като е малко вероятно да му помогне в дългосрочен план.
  • По-големите деца може да искат да сменят собственото си спално бельо през нощта, затова се уверете, че имат чисти спални принадлежности и нощни дрехи под ръка.

Ако вие или вашето дете се затруднявате да се справите с нощното напикаване, говорете с личния си лекар.

Аларми за нощно напикаване

Ако съветите за самопомощ не помогнат, алармата за нощно мокрене обикновено е следващата стъпка.

Алармата за нощно мокри има сензор, прикрепен към аларма. Ако сензорът се намокри, той изключва алармата и събужда детето ви.

Можете също така да получите вибриращи аларми за деца с увреден слух.

Къде можете да получите аларми за нощно напикаване?

Алармите за нощно мокри не са налични в , но може да успеете да вземете такава от местната енуреза или клиника за континенция. Вашият личен лекар може да ви каже повече.

Можете също така да закупите аларми за нощно мокри. ERIC, Детската благотворителна организация за червата и пикочния мехур , ги продава за около £ 40 до £ 140, в зависимост от вида. Или можете да си купите другаде онлайн.

Как работят те?

С течение на времето алармата трябва да помогне на детето ви да научи кога трябва да плаче и да се събуди, за да отиде до тоалетната.

Това може да помогне да възнаградите детето си за ставане, когато звучи алармата и не забравяйки да нулирате алармата.

Алармите за нощно напикаване обикновено трябва да се използват поне четири седмици. Ако след четири седмици няма признаци на подобрение, говорете с Вашия лекар.

Алармите за нощно мокри не са подходящи за всяко дете – например, ако споделят стая с брат или сестра.

Лекарства за нощно напикаване

Ако алармата за нощно мокро не помага или не е подходяща, обикновено се препоръчва лечение с лекарства.

Вашият лекар може да предложи лекарство, наречено десмопресин. Това помага да се намали количеството на малките, произвеждани от бъбреците. Приема се непосредствено преди детето да си легне.

Ако дезмопресинът или алармата за нощно напикаване (или комбинация от двете) не помогнат, детето ви може да бъде насочено към специалист, който може да препоръча други лекарства.