Недохранване – лечение –

Лечението за недохранване (недохранване) зависи от основната причина и от това колко е недохранван човек.

Може да ви бъде даден съвет да следвате у дома или да бъдете подкрепен у дома от диетолог или друг квалифициран медицински специалист. При тежки случаи може да се наложи лечение в болница.

Здравният специалист, отговарящ за вашата грижа, трябва да поиска вашето съгласие при започване или спиране на хранителната подкрепа. Ако не можете да дадете съгласието си, те трябва да действат във вашия интерес, следвайки медицински насоки.

Диетични промени и добавки

Диетолог ще ви посъветва относно диетичните промени, които могат да помогнат.

Те могат да създадат персонализиран хранителен план, който гарантира, че получавате достатъчно хранителни вещества.

Те могат също да предложат:

 • да имате по-здравословна, по- балансирана диета
 • ядене на „обогатени“ храни, които съдържат допълнителни хранителни вещества
 • закуска между храненията
 • с напитки, които съдържат много калории
 • получаване на доставки в супермаркет у дома

Ако тези мерки не са достатъчни, може да се препоръча прием на допълнителни хранителни вещества под формата на добавки. Те трябва да се приемат само по съвет на медицински специалист.

Ще имате редовни срещи, за да проверите дали всякакви промени в диетата ви помагат да подобрите храненето си. Може да се наложи вашата диета да бъде коригирана, за да стане по-ефективна.

Тръби за хранене

Ако не можете да се храните достатъчно, за да задоволите нуждите на тялото си – например, защото имате проблеми с преглъщането (дисфагия) – може да е необходим алтернативен начин за набавяне на хранителни вещества.

Това може да включва:

 • с помощта на сонда, преминала през носа и надолу в стомаха (назогастрална сонда)
 • с помощта на сонда, която се поставя директно в стомаха или червата през кожата на корема (перкутанна ендоскопска гастростомия – PEG – сонда )
 • използване на разтвор, съдържащ хранителни вещества, които се подават директно в кръвта ви през сонда във вена (парентерално хранене)

Тези лечения обикновено започват в болница, но могат да продължат у дома, ако сте достатъчно добре.

Вижте лечение за проблеми с преглъщането за повече информация относно тези методи на хранене.

Услуги за грижи и поддръжка

Някои хора с недохранване се нуждаят от допълнителни грижи, за да им помогнат да се справят с основните проблеми, като например ограничена подвижност.

Това може да включва:

 • посетители на домашни грижи, които могат да ви помогнат да пазарувате за храна или да готвите, ако ви е трудно – прочетете повече за получаване на грижи у дома
 • ерготерапия – ерготерапевтът може да идентифицира проблеми с ежедневните дейности и да помогне за намирането на решения
 • „хранене на колела“ или хранене вкъщи – това често може да бъде предоставено от местната власт, въпреки че обикновено има такса
 • речева и езикова терапия – логопед може да ви научи на упражнения за помощ при преглъщане и да даде съвети относно диетичните промени (като храни, които са лесни за преглъщане)

Разберете как да нахраните някого, за когото се грижите .

Лечение на недохранване при деца

Недохранването при децата често е причинено от дългосрочни здравословни състояния, за които е необходимо болнично лечение. Но това не важи за всички деца с недохранване.

Лечението може да включва:

 • диетични промени, като консумация на храни с високо съдържание на енергия и хранителни вещества
 • подкрепа за семействата, за да им помогне да управляват фактори, влияещи върху хранителния прием на детето
 • лечение на всички основни медицински състояния, причиняващи недохранване
 • витаминни и минерални добавки
 • високоенергийни и протеинови хранителни добавки – ако останалите лечения не са достатъчни сами по себе си

Силно недохранените деца трябва да бъдат хранени и рехидратирани с голямо внимание. Не може веднага да им се даде нормална диета. Те обикновено се нуждаят от специални грижи в болница.

След като се оправят достатъчно, те могат постепенно да започнат да се хранят нормално и да продължат това у дома.

Важно е лечението да се наблюдава редовно, за да се уверите, че работи. Ще бъдат направени измервания на теглото и височината и детето ще бъде насочено към специализирани служби, ако няма подобрение.