Неалергичен ринит – Лечение

Лечението на неалергичен ринит често зависи от причината.

В някои случаи, например когато ринитът е причинен от вирусна инфекция, лечението може да не е необходимо. Това е така, защото инфекцията, отговорна за ринита, обикновено се изчиства в рамките на седмица или 2.

В противен случай възможностите за лечение включват:

 • избягване на задействания
 • смяна на вашите лекарства
 • изплакване на носа
 • назални спрейове
 • спиране на прекалено употребяваните назални спрейове

Избягване на задействания

Може да бъдете посъветвани да избягвате възможни задействания. Например, това може да помогне за избягване на задимена или замърсена среда.

Смяна на вашите лекарства

Ако се смята, че вашият ринит е причинен от лекарство, което приемате, като бета-блокери , вашият общопрактикуващ лекар може да бъде в състояние да предпише алтернативно лекарство, за да провери дали помага за намаляване на симптомите. Не спирайте приема на предписано лекарство, освен ако не е посъветвано от лекар.

Изплакване на носа

Понякога изплакването на носните проходи с разтвор на солена вода може да бъде полезно. Това е известно като напояване на носа или напояване на носа.

Изплакването на носните проходи помага за измиване на излишната слуз или дразнители в носа, което може да намали възпалението и да облекчи симптомите.

Назалното напояване може да се извърши или с домашен разтвор на солена вода, или с разтвор, направен с пликчета от съставки, закупени от аптека. Предлагат се и малки спринцовки или саксии (които често приличат на малки рога или чайници), за да помогнат за изплакването на разтвора около вътрешната страна на носа.

За да приготвите разтвора у дома, смесете чаена лъжичка сол и чаена лъжичка сода бикарбонат в половин литър преварена вода, която е оставена да се охлади до около телесната температура (не се опитвайте да изплаквате носа си, докато водата е все още гореща).

Вероятно ще използвате само малко количество от разтвора. Изхвърлете всичко, което е останало.

За да изплакнете носа си:

 • като стоите над мивка, докоснете дланта на едната си ръка и изсипете малко количество от разтвора в нея
 • подушете водата в една ноздра наведнъж – алтернатива е да използвате спринцовка, за да вкарате разтвора в носа
 • повтаряйте това, докато носът ви се чувства комфортно (може да не се наложи да използвате целия разтвор)

Докато правите това, някакво решение може да премине в гърлото през задната част на носа. Въпреки че разтворът е безвреден при поглъщане, опитайте се да изплюете колкото се може повече от него.

Можете да извършвате напояване на носа няколко пъти на ден. Всеки път правете разтвор на прясна солена вода.

Назални спрейове

Различни видове спрей за нос облекчават симптомите на неалергичен ринит. Те включват:

 • антихистаминови спрейове за нос – те помагат за облекчаване на задръстванията и хремата, като намаляват възпалението
 • стероидни спрейове за нос – като антихистамини, действат чрез намаляване на възпалението
 • антихолинергични назални спрейове – те намаляват количеството слуз, което произвежда носът ви, което помага за облекчаване на хрема
 • деконгестантни назални спрейове – те облекчават задръстванията, като намаляват подуването на кръвоносните съдове в носа ви

Можете да закупите много от тези спрейове от аптеките без рецепта.

Важно е да проверите листовката, която се доставя с тях, преди да използвате спрея за нос, защото те не са подходящи за всички. Ако не сте сигурни дали трябва да използвате едно от тези лекарства, консултирайте се с личния си лекар или фармацевт.

Трябва също така да проверите инструкциите на производителя, за да видите как правилно да използвате тези спрейове.

Ако използвате спрей против застой, не го използвайте по-дълго от 5 до 7 дни наведнъж. Прекалената употреба на деконгестанти може да влоши задръстванията.

Спиране на прекомерно използваните назални спрейове против деконгестант

Някои случаи на неалергичен ринит са причинени от прекомерно използване на назални спрейове против застой. В тези случаи най-доброто лечение е да спрете използването на тези спрейове. Това обаче може да бъде трудно, особено ако ги използвате от известно време.

Опитайте първо да не използвате спрея в най-малко претоварената си ноздра. След 7 дни тази ноздра трябва да се отвори, след което се опитайте да спрете да използвате спрея в другата си ноздра.

Някои специалисти се опитват постепенно да превключат вашия спрей от деконгестант (който е вреден в дългосрочен план) към стероиден спрей (който обикновено може да се използва по-дълго).