Неалергичен ринит – Диагноза

Посетете личния си лекар, ако имате симптоми на неалергичен ринит и това се отразява на качеството ви на живот.

Вашият личен лекар първо ще попита за вашите симптоми. Някои симптоми, като кашлица или мускулни болки, предполагат, че вашият ринит е причинен от вирусна инфекция.

Вашият общопрактикуващ лекар може също да попита за вашата медицинска история, тъй като понякога ринитът може да се случи като страничен ефект на някои лекарства.

Тестове за алергия

Ако вашите симптоми и медицинска история не предполагат очевидна причина, може да се наложи да направите допълнителни тестове, за да проверите дали симптомите ви могат да бъдат причинени от алергия. Това е така, защото симптомите на алергичния ринит могат да бъдат много сходни с тези на неалергичния ринит.

Вашият общопрактикуващ лекар може да извърши кръвен тест, за да провери дали имате алергия, или може да ви насочи към болнична алергична клиника за по-специфични изследвания.

Един от основните тестове, които може да си направите в клиника за алергии, е „тест за убождане на кожата“. Това е мястото, където кожата ви е набодена с малко количество предполагаем алерген, за да се види дали реагира, като стане зачервена, повдигната и сърбяща.

Ако резултатите от теста предполагат, че нямате алергия, може да бъдете диагностицирани с неалергичен ринит.

Прочетете повече за тестовете за алергия .

Допълнителни тестове

В някои случаи може да се наложи провеждането на допълнителни тестове в болница, които да помогнат за диагностицирането на неалергичен ринит и да се проверят за усложнения, като назални полипи или синузит .

По-конкретно, обикновено е необходимо изследване с ендоскоп . Това е, когато тънка тръба с източник на светлина и видеокамера в единия край се вкарва в носа ви, за да видите вътре в нея.

Други тестове могат да включват:

  • тест за назален инспираторен поток – където върху устната кухина и носа се поставя малко устройство за измерване на въздушния поток, когато вдишвате през носа
  • CT сканиране – вид сканиране, което използва рентгенови лъчи и компютър, за да създаде подробни изображения на вътрешността на тялото