Нарколепсия – причини

Смята се, че много случаи на нарколепсия са причинени от липсата на мозъчен химикал, наречен хипокретин (известен също като орексин), който регулира съня.

Счита се, че дефицитът е резултат от имунната система, която погрешно атакува части от мозъка, които произвеждат хипокретин.

Но липсата на хипокретин не е причина за всички случаи.

Проблем с имунната система

Обикновено тялото се освобождава от антитела, за да унищожи пренасящите болести организми и токсини.

Когато антителата погрешно атакуват здрави клетки и тъкани, това е известно като автоимунен отговор.

През 2010 г. учени от Швейцария откриха, че някои хора с нарколепсия произвеждат антитела срещу протеин, наречен trib 2.

Trib 2 се произвежда от област на мозъка, която също произвежда хипокретин. Това води до липса на хипокретин, което означава, че мозъкът е по-малко способен да регулира циклите на съня.

Тези резултати от изследванията могат да помогнат да се обясни причината за нарколепсията в много случаи, но не обяснява защо някои хора със заболяване все още произвеждат почти нормални нива на хипокретин.


Възможни задействания

Редица фактори могат да увеличат риска на човек от нарколепсия или да предизвикат автоимунен проблем.

Те включват:

Изследванията тепърва ще потвърдят дали всички те играят роля в нарколепсията.

Ваксина Pandemrix

Изследванията, проведени през 2013 г., установиха връзка между противогрипната ваксина Pandemrix, която се използва по време на епидемията от свински грип през 2009-10 г., и нарколепсията при деца.

Рискът е много малък, като шансът за развитие на нарколепсия след приемане на доза от ваксината се оценява на около 1 на 52 000.

Но Pandemrix вече не се използва във Великобритания за ваксинация срещу грип.

Въздействие на нарколепсията върху съня

Общото време, което някой с нарколепсия прекарва в сън, не е непременно различно от това на хората, които нямат заболяване.

Но нарколепсията може значително да повлияе на циклите на съня и да намали качеството на съня.

Сънят се състои от цикли на различна мозъчна активност, известни като не-бързо движение на очите (NREM) и бързо движение на очите (REM).

По време на REM сън мозъчната ви активност се увеличава и може да сънувате. Нормалният сън започва с 3 етапа на NREM сън в началото, последван от кратък период на REM сън.

Сънят NREM и REM след това се редува през цялата нощ. През втората част на нощта, REM сънят е по-виден.

Ако имате нарколепсия, този модел е много по-фрагментиран и може да се събудите няколко пъти през нощта.

Можете също така да изпитате REM сън много по-рано от нормалното след заспиване и последиците от REM съня, като сънуване и парализа, докато все още сте в съзнание.


Вторична нарколепсия

Нарколепсията понякога може да бъде резултат от основно състояние, което уврежда областите на мозъка, които произвеждат хипокретин.

Например, нарколепсията може да се развие след:

Нарколепсията в резултат на идентифицируемо основно заболяване се нарича вторична нарколепсия.