Мозъчна аневризма – лечение

Мозъчните аневризми могат да бъдат лекувани с помощта на операция, ако са се спукали (спукали се) или има риск да го направят.

Превантивната хирургия обикновено се препоръчва само ако има висок риск от разкъсване.

Това е така, защото операцията има собствен риск от потенциално сериозни усложнения, като мозъчно увреждане или инсулт .

Оценка на риска

Ако сте диагностицирани с неразрушена мозъчна аневризма, ще бъде извършена оценка на риска, за да се прецени дали е необходима операция.

Процесът на оценка обикновено се основава на следните фактори:

След като тези фактори бъдат взети под внимание, вашият хирургичен екип трябва да може да ви каже дали ползите от операцията надвишават потенциалните рискове във вашия случай.

Активно наблюдение

Ако рискът от руптура се счита за нисък, обикновено се препоръчва политика на активно наблюдение.

Това означава, че няма да получите незабавна операция, но ще получавате редовни прегледи, така че аневризмата Ви да може да бъде внимателно наблюдавана.

Може също да Ви бъдат дадени лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Вашият лекар ще обсъди промени в начина на живот, които могат да помогнат за намаляване на риска от разкъсване, като загуба на тегло и намаляване на количеството мазнини във вашата диета .

Хирургия и процедури

Ако се препоръчва превантивно лечение, използваните 2 основни техники се наричат неврохирургично клипиране и ендоваскуларно навиване.

И двете техники помагат за предотвратяване на разкъсвания, като спират кръвта да тече в аневризмата.

Неврохирургично изрязване

Неврохирургичното изрязване се извършва под обща упойка , така че ще спите през цялата операция.

Направен е разрез в скалпа ви или понякога точно над веждата ви и се отстранява малка костна клапа, за да може хирургът да има достъп до мозъка ви.

Когато се локализира аневризмата, неврохирургът ще я затвори, като използва малка метална скоба, която остава трайно затегната върху аневризмата. След като костната клапа е заменена, скалпът се зашива заедно.

С течение на времето лигавицата на кръвоносните съдове ще заздравее по линията, където е поставен клипът, като трайно запечатва аневризмата и предотвратява нейното нарастване или разкъсване в бъдеще.

Изрязването на артерията, върху която се формира аневризмата, за разлика от подрязването на самата аневризма, рядко е необходимо. Това обикновено се извършва само ако аневризмата е особено голяма или сложна.

Когато това е необходимо, често се комбинира с процедура, наречена байпас. Това е мястото, където притока на кръв се отклонява около притиснатото място с помощта на кръвоносен съд, изваден от друго място в тялото, обикновено крак.

Ендоваскуларно навиване

Ендоваскуларното навиване също обикновено се извършва под обща анестезия.

Процедурата включва поставяне на тънка тръба, наречена катетър, в артерия на крака или слабините.

Тръбата се насочва през мрежата от кръвоносни съдове, нагоре в главата ви и накрая в аневризмата.

След това малки платинени намотки се преминават през тръбата в аневризмата.

След като аневризмата е пълна с намотки, кръвта не може да влезе в нея. Това означава, че аневризмата е запечатана от главната артерия, което предотвратява нейното нарастване или разкъсване.

Навиване срещу отрязване

Дали се използва изрязване или навиване често зависи от размера, местоположението и формата на аневризмата.

Говорете с вашия здравен екип за вашите възможности за лечение. Ако е възможно да имате и двете процедури, трябва да обсъдите рисковете и ползите от двете процедури.

Доказано е, че навиването обикновено има по-малък риск от усложнения, като припадъци, отколкото отрязването в краткосрочен план, въпреки че ползите в дългосрочен план не са сигурни.

При навиването има и малък шанс, че ще трябва да направите процедурата повече от веднъж, за да намалите шансовете си за разкъсване на аневризмата.

Около 1 на всеки 5 души, които имат процедура на навиване, се нуждаят от допълнително лечение.

Но тъй като навиването е по-малко инвазивна процедура, обикновено можете да напуснете болницата по-рано след операцията.

След изрязването обикновено ще трябва да останете в болница за около 4 до 6 дни, докато обикновено можете да се приберете вкъщи 1 или 2 дни след навиването.

Времето, необходимо за пълно възстановяване, също обикновено е по-кратко при навиване. Много хора се възстановяват в рамките на няколко седмици след навиването, докато възстановяването след изрязване може да отнеме повече време.


Спешно лечение

Ако се нуждаете от спешно лечение поради спукана мозъчна аневризма, първоначално ще ви бъде дадено лекарство, наречено нимодипин, за да намалите риска от кръвоснабдяване на мозъка да стане сериозно нарушено (церебрална исхемия).

След това или навиване, или изрязване могат да бъдат използвани за възстановяване на спуканата мозъчна аневризма. Използваната техника обикновено се определя от опита и опита на наличните хирурзи.

В такива спешни случаи разликите между техниките са по-малко важни, тъй като неща като времето за възстановяване и престоя в болницата зависят повече от тежестта на руптурата, отколкото от вида на извършената операция.