Мозъчна аневризма – причини

Мозъчните аневризми се причиняват от слабост в стените на кръвоносните съдове в мозъка. Има няколко причини, поради които това може да се случи, въпреки че точната причина не винаги е ясна.

Мозъкът се нуждае от голямо количество кръв, доставена чрез 4 основни кръвоносни съда, които се стичат нагоре по врата и навлизат в мозъка.

Тези кръвоносни съдове се разделят на по-малки и по-малки съдове по същия начин, по който стволът на дървото се разделя на клони и клонки.

Повечето аневризми се развиват в точките, където кръвоносните съдове се разделят и разклоняват, тъй като тези области често са по-слаби.

Повишен риск

Има редица неща, които могат да увеличат риска от развитие на мозъчна аневризма. Те са обсъдени по-долу.

Пушене

Пушенето на тютюн може значително да увеличи риска от развитие на мозъчна аневризма.

Проучванията показват, че повечето хора, диагностицирани с мозъчна аневризма, са пушили или са го правили в миналото.

Рискът е особено висок при хора с фамилна анамнеза за мозъчна аневризма.

Точно защо тютюнопушенето увеличава риска от мозъчни аневризми е неясно. Възможно е вредните вещества в тютюневия дим да увредят стените на кръвоносните Ви съдове.

Високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане може да окаже повишено налягане върху стените на кръвоносните съдове в мозъка, увеличавайки шансовете ви за развитие на аневризма.

По-вероятно е да развиете високо кръвно налягане, ако:

  • са с наднормено тегло
  • имат роднина с високо кръвно налягане
  • са от африкански или карибски произход
  • яжте много сол
  • не яжте достатъчно плодове и зеленчуци
  • не прави достатъчно упражнения
  • пийте много кафе или други напитки на основата на кофеин
  • пийте много алкохол
  • са на възраст над 65 години

Семейна история

Наличието на роднина от първа степен, като родител, брат или сестра, с анамнеза за мозъчна аневризма означава, че е по-вероятно да развиете такава, отколкото някой, който няма фамилна анамнеза за това състояние.

Но повишеният риск все още е малък: само около 1 на всеки 50 души с фамилна анамнеза за руптура на мозъчна аневризма се разкъсва.

Възраст

Рискът от развитие на мозъчна аневризма се увеличава с напредването на възрастта, като повечето случаи се диагностицират при хора на възраст над 40 години.

Това може да се дължи на факта, че стените на кръвоносните съдове с времето отслабват от постоянното налягане на кръвта, която тече през тях.

Секс

Жените са по-склонни да развият мозъчна аневризма, отколкото мъжете. Това може да се дължи на факта, че нивата на хормон, наречен естроген, се понижават значително след менопаузата . Смята се, че естрогенът помага да се поддържа еластичността на кръвоносните съдове.

Съществуваща слабост в кръвоносните съдове

В някои случаи мозъчните аневризми се причиняват от слабости в кръвоносните съдове, налични от раждането.

Тежка травма на главата

Мозъчна аневризма може да се развие след тежка мозъчна травма, ако кръвоносните съдове в мозъка са повредени, въпреки че това е много рядко.

Злоупотреба с кокаин

Злоупотребата с кокаин се счита за друг рисков фактор за мозъчните аневризми. Кокаинът може да възпали стените на кръвоносните съдове и да повиши кръвното Ви налягане. Комбинацията от тези 2 фактора увеличава риска от развитие на мозъчна аневризма.

Автозомно доминиращо поликистозно бъбречно заболяване

Автозомно доминиращо поликистозно бъбречно заболяване (ADPKD) е генетично състояние, което причинява развитието на множество кисти върху бъбреците. Кистите са малки торбички, пълни с течност.

Около 1 на всеки 1000 души се ражда с ADPKD. От тези хора около 1 на 20 развиват аневризма в мозъка.

Нарушения на телесната тъкан

Рискът от развитие на мозъчна аневризма може да бъде по-висок, ако имате състояние, което засяга телесните тъкани, като синдром на Ehlers-Danlos или синдром на Марфан .

Това е така, защото тези състояния понякога могат да причинят слабости в стените на кръвоносните съдове.

Коарктация на аортата

Хората с коарктация на аортата също са изложени на повишен риск от развитие на мозъчна аневризма.

Коарктацията на аортата е терминът, използван за описване на стесняване на главната артерия в тялото (аортата), което присъства от раждането (вродено). Това е често срещан тип вродени сърдечни заболявания .