Мозъчна аневризма – диагноза

Мозъчната аневризма обикновено се диагностицира с помощта на ЯМР сканиране и ангиография (MRA) или CT сканиране и ангиография (CTA).

Ядрено-магнитен резонанс обикновено се използва за търсене на аневризми в мозъка, които не са се разкъсали. Този тип сканиране използва силни магнитни полета и радиовълни, за да създаде детайлни изображения на мозъка ви.

КТ обикновено се предпочита, ако се смята, че аневризмата е спукана и има мозъчно кървене (субарахноидален кръвоизлив) .

Този тип сканиране отнема редица рентгенови лъчи, които след това се сглобяват от компютър в детайлно 3D изображение.

В някои случаи спукана аневризма не се улавя чрез КТ. Ако CT сканирането е отрицателно, но вашите симптоми категорично предполагат, че имате руптура на аневризма, обикновено се провежда тест, наречен лумбална пункция.

Лумбалната пункция е процедура, при която игла се вкарва в долната част на гръбначния стълб, за да се отстрани проба от течността (цереброспинална течност), която заобикаля и поддържа мозъка и гръбначния мозък. Тази течност може да се анализира за признаци на кървене.

Планиране на лечение

Ако резултатите от сканиране или лумбална пункция предполагат, че сте претърпели мозъчен кръвоизлив или имате неразрушена мозъчна аневризма, може да се извърши допълнителен тест, наречен ангиограма или артериограма, за да се планира лечението.

Ангиограмата или артериограмата включва поставяне на игла, обикновено в слабините, през която тясна тръба, наречена катетър, може да бъде направена в един от кръвоносните Ви съдове.

Местната упойка се използва там, където е поставена иглата, така че няма да почувствате болка.

Използвайки серия от рентгенови лъчи, показани на монитор, катетърът се насочва към кръвоносните съдове на шията, които снабдяват мозъка с кръв.

След като се постави на място, специална боя се инжектира в мозъчните артерии през катетъра.

Това багрило хвърля сянка върху рентгеновата снимка, така че може да се види контурът на кръвоносните съдове и да се разпознае аневризма, ако има такава.

Прожекция

Няма рутинна скринингова програма за мозъчни аневризми и е малко вероятно тя да бъде въведена в бъдеще.

Това е така, защото изследователите са изчислили, че рутинният скрининг не би допринесъл много за предотвратяване на смъртни случаи, но би поставил значително източване на ресурсите на .

Скринингът се препоръчва само за хора, за които се смята, че имат значителен риск от мозъчна аневризма, която може да се спука в даден момент в бъдеще.

Това обикновено се отнася само за вас, ако имате 2 или повече роднини от първа степен (баща, майка, сестра или брат), които са преживели субарахноидален кръвоизлив .

Ако това се отнася за вас, свържете се с личния си лекар. Те ще могат да ви насочат към специализирана клиника за допълнителна оценка.

Откриването на аневризма, неподходяща за хирургично лечение, може да предизвика безпокойство и дистрес, въпреки че рискът от разкъсване е малък. Някои хора съобщават за съжаление, че са били прожектирани.

Няма правилни или грешни отговори, но е важно да обсъдите потенциалните последици от скрининга с персонала в клиниката.

Може да се препоръча и скрининг, ако имате състояние, което увеличава шансовете Ви за развитие на мозъчна аневризма, като автозомно доминиращо поликистозно бъбречно заболяване .