Множествен миелом – Диагноза

Множественият миелом може да бъде труден за диагностициране, тъй като това е необичаен вид рак, който обикновено има малко или никакви симптоми в ранните стадии.

Какво се случва при вашата среща с личния лекар

Вашият личен лекар ще ви прегледа и ще ви попита за вашите симптоми, медицинска история и цялостно здравословно състояние. По време на прегледа вашият лекар ще търси неща като кървене, признаци на инфекция и специфични области на костна нежност.

Може да се нуждаете от изследвания на урина и кръв, за да проверите за определени видове антитела и протеини (имуноглобулини).

Препращане към болница

Ако има съмнение за множествен миелом, ще бъдете насочени към болница, за да посетите хематолог (лекар, специализиран в състояния, засягащи кръвта) за допълнителни изследвания и сканиране.

Рентгенови лъчи и други сканирания

В болница е вероятно да Ви бъдат направени рентгенови лъчи на ръцете, краката, черепа, гръбначния стълб и таза, за да се открият каквито и да било щети.

Вероятно ще ви трябват и други сканирания, като CT сканиране и MRI сканиране .

Биопсия на костен мозък

Обикновено е необходима биопсия на костния мозък, за да се потвърди множественият миелом. Игла се използва за вземане на малка проба от костен мозък (където са направени всички кръвни клетки) от една от костите ви, обикновено от таза. Може да се отстрани и малка проба кост.

Това се извършва с помощта на местна упойка , което означава, че мястото, където е поставена иглата, е вцепенено.

След това пробите от костен мозък и кост ще бъдат проверени за ракови плазмени клетки.