Миастения гравис – лечение

Лечението може да помогне за поддържане на симптомите на миастения гравис под контрол, така че да можете да живеете до голяма степен нормален живот.

Но някои хора се нуждаят от продължително лечение и понякога може да се наложи спешно лечение в болница, ако състоянието внезапно се влоши.

Избягване на задействания

Симптомите на миастения гравис понякога могат да имат специфичен спусък. Правенето на каквото можете, за да избегнете вашите тригери, може да ви помогне.

Честите задействания включват:

Също така е добра идея да избягвате дейности, които могат да бъдат опасни, ако имате внезапна слабост, като плуване само. Ако шофирате, трябва да кажете на DVLA, че имате миастения гравис .

Лекарство

Пиридостигмин

Първото лекарство, използвано за миастения гравис, обикновено е таблетка, наречена пиридостигмин, която помага на електрическите сигнали да се движат между нервите и мускулите.

Може да намали мускулната слабост, но ефектът трае само няколко часа, така че ще трябва да го приемате няколко пъти на ден. За някои хора това е единственото лекарство, от което се нуждаят, за да контролират симптомите си.

Възможните нежелани реакции включват спазми в стомаха, диария , потрепване на мускулите и гадене. Кажете на Вашия лекар, ако получите някое от тях, тъй като може да е в състояние да предпише други лекарства, които да помогнат при странични ефекти.

Стероиди

Ако пиридостигминът не помага или предоставя само краткосрочно облекчение, Вашият лекар може да предложи да приемате стероидни таблетки като преднизолон .

Те работят, като намаляват активността на вашата имунна система (естествената защита на организма срещу болести и инфекции), за да я спрат да атакува комуникационната система между нервите и мускулите.

Преднизолон обикновено се започва в болница, ако имате проблеми с преглъщането или дишането или ако симптомите Ви продължават да се влошават и се нуждаете от лечение бързо.

Обикновено ще бъдете посъветвани да приемате таблетките през ден. В зависимост от това колко тежки са симптомите Ви, може да се наложи първоначално да приемете висока доза, която постепенно ще бъде намалена, доколкото е възможно, след като симптомите Ви бъдат под контрол.

Това е така, защото продължителното лечение със стероиди може да причини неприятни странични ефекти , като наддаване на тегло, промени в настроението и повишен риск от заразяване.

Имуносупресори

Ако стероидите не контролират симптомите Ви или трябва да приемете висока доза стероиди или стероидите причиняват значителни странични ефекти, Вашият лекар може да Ви предложи друго лекарство, което намалява активността на имунната Ви система, като азатиоприн или микофенолат.

Тези лекарства се приемат като таблетки всеки ден. Те могат да отнемат най-малко 9 месеца, за да влязат в сила, така че първо ще трябва да вземете и едно от споменатите по-горе лекарства.

Страничните ефекти могат да включват повишен риск от заразяване, чувство за гадене, загуба на апетит и умора. Също така ще трябва да правите редовни кръвни изследвания, за да проверите количеството лекарство в тялото си.

Ако тези лекарства държат симптомите Ви под контрол за дълго време (обикновено години), евентуално може да спрете да ги приемате.

Хирургия

Понякога може да се препоръча операция за отстраняване на тимусната жлеза, известна като тимектомия, ако имате миастения гравис.

Доказано е, че това подобрява симптомите на миастения при някои хора с необичайно голям тимус (малка жлеза в гърдите), макар и не при хора с тимус, който е израснал необичайно (тимома).

Симптомите обикновено се подобряват през първите няколко месеца след операцията, но може да продължат да се подобряват до 2 години.

Хирургията може:

  • намалете дозата на стероидите, които трябва да приемате
  • намаляване на шансовете за необходимост от прием на други имуносупресори
  • намаляване на шансовете за встъпване в болница поради влошаване на симптомите в продължение на поне 3 години след операцията

Ако имате тимома, тимектомията обикновено няма голям ефект върху симптомите на вашата миастения. Но често се препоръчва операция за отстраняване на тимусната жлеза, тъй като може да създаде проблеми, ако остане да продължава да се увеличава.

Тимектомиите често се извършват с помощта на техники за хирургическа операция на ключалка . Тук се отстранява тимусът с помощта на хирургически инструменти, вкарани през малки порязвания (разрези) в гърдите.

Спешно лечение в болница

Някои хора с миастения гравис имат периоди, в които техните симптоми се влошават внезапно – например, те могат да получат тежки проблеми с дишането или преглъщането.

Тези потенциално животозастрашаващи симптоми, известни като мизатенична криза, изискват спешно лечение в болница.

Лечението може да включва:

  • кислород през маска за лице
  • използване на дихателна машина (вентилатор)
  • интравенозна имуноглобулинова терапия – лечение, направено от дарена кръв, което подобрява мускулната сила, като временно променя начина на работа на имунната ви система
  • плазмафереза – където кръвта ви циркулира през машина, която филтрира вредните антитела, които атакуват комуникационната система между нервите и мускулите


Помощ и подкрепа

Животът с рядко, дългосрочно състояние може да бъде много труден. Някои хора намират за полезно да се свържат с местна или национална група за подкрепа.

Основната благотворителна организация в Обединеното кралство за хора с миастения гравис и техните семейства е Myaware .

Myaware предоставя полезна информация и съвети относно живота с миастения гравис. Те също имат група във Facebook и местни групи за подкрепа .