Миастения гравис – Диагноза

Миастения гравис може да бъде трудна за диагностициране и може да се наложи няколко теста.

Първо личният лекар ще попита за вашата медицинска история и симптоми. Алтернативно, оптикът може да е забелязал проблеми като двойно виждане или увисване на клепачите.

Ако смятат, че може да имате проблем с мозъка или нервите, те могат да ви насочат към специалист за тестове в болница, за да ви помогне да диагностицирате миастения гравис и да изключите други състояния с подобни симптоми.

Кръвен тест

Основният тест за миастения гравис е кръвен тест за търсене на тип антитела (произведени от имунната система), които спират изпращането на сигнали между нервите и мускулите.

Високото ниво на тези антитела обикновено означава, че имате миастения гравис.

Но не всеки със заболяването ще има високо ниво на антитела, особено ако засяга само очните мускули (очна миастения).

Кръвният тест може да се повтори по-късно, ако резултатът е нормален, но симптомите Ви продължават или се влошават.

Нервни тестове

Ако резултатът от кръвните тестове е нормален, но лекарят все още смята, че може да имате миастения гравис, той може да предложи електрически тест на вашите нерви и мускули.

Тези тестове, известни като електромиография, включват поставяне на много малки игли в мускулите ви, за да се измери електрическата активност в тях.

Иглите обикновено се вкарват около очите, в челото или евентуално в ръцете.

Електрическите записи могат да покажат дали сигналите, изпратени от нервите към мускулите, са нарушени, което може да е признак на миастения гравис.


Сканира

Може също да имате CT или MRI сканиране на гръдния кош, за да проверите дали тимусната ви жлеза е по-голяма от обикновено или е нараснала необичайно (тимома).

Тимусната жлеза е малка жлеза в гърдите, която е част от имунната система. Проблемите с жлезата са тясно свързани с миастения гравис.

Понякога може да се извърши и MRI сканиране на мозъка, за да се провери дали симптомите ви не са причинени от проблем в мозъка ви.

Едрофониев тест

Ако все още не е ясно какво причинява симптомите Ви, лекарят може да препоръча тест, наречен тест за едрофоний.

Това включва инжектиране на лекарство, наречено едрофониев хлорид. Ако имате внезапно, но временно подобрение на мускулната сила след инжектирането, вероятно имате миастения гравис.

Но този тест рядко се прави в наши дни, защото съществува риск той да причини потенциално сериозни странични ефекти, като бавен сърдечен ритъм и проблеми с дишането.

Това се прави само ако е абсолютно необходимо и в болнична обстановка, където лечението на всякакви странични ефекти е лесно достъпно.