Малария – причини

Маларията се причинява от паразита плазмодий. Паразитът може да се разпространи върху хората чрез ухапвания от заразени комари.

Има много различни видове плазмодиев паразит, но само 5 вида причиняват малария при хората.

Това са:

  • Plasmodium falciparum – среща се главно в Африка, това е най-често срещаният тип паразит от малария и е отговорен за повечето смъртни случаи от малария в световен мащаб
  • Plasmodium vivax – главно се среща в Азия и Южна Америка, този паразит причинява по-леки симптоми от Plasmodium falciparum, но може да остане в черния дроб до 3 години, което може да доведе до рецидиви
  • Plasmodium ovale – доста необичаен и обикновено се среща в Западна Африка, той може да остане в черния дроб няколко години, без да предизвиква симптоми
  • Plasmodium malariae – това е доста рядко и обикновено се среща само в Африка
  • Plasmodium knowlesi – това е много рядко и се среща в части от Югоизточна Азия

Как се разпространява маларията

Плазмодиевият паразит се разпространява от женски комари Anopheles, които са известни като „комари, които хапят нощта“, тъй като най-често хапят между здрача и зората.

Ако комарът ухапе човек, който вече е заразен с малария, той също може да се зарази и да разпространи паразита върху други хора. Въпреки това, маларията не може да се разпространява директно от човек на човек.

След като бъдете ухапани, паразитът влиза в кръвта и пътува до черния дроб. Инфекцията се развива в черния дроб, преди да влезе отново в кръвта и да нахлуе в червените кръвни клетки.

Паразитите растат и се размножават в червените кръвни клетки. На равни интервали от време заразените кръвни клетки се спукват, освобождавайки повече паразити в кръвта. Заразените кръвни клетки обикновено се спукват на всеки 48-72 часа. Всеки път, когато се спукат, ще получите пристъп на треска, студени тръпки и изпотяване.

Маларията може да се разпространи и чрез кръвопреливане и споделяне на игли, но това е много рядко.