Малария – превенция

Съществува значителен риск от заразяване с малария, ако пътувате до засегната област. Много е важно да вземете предпазни мерки, за да предотвратите заболяването.

Маларията често може да бъде избегната с помощта на ABCD подход за превенция, който означава:

 • Осъзнаване на риска – разберете дали сте изложени на риск от заболяване от малария.
 • Предотвратяване на ухапвания – избягвайте ухапвания от комари, като използвате репелент срещу насекоми, покривате ръцете и краката си и използвате мрежа против комари.
 • Проверете дали трябва да приемате таблетки за предотвратяване на малария – ако го направите, уверете се, че приемате правилните антималарийни таблетки в точната доза и завършете курса.
 • Диагноза – потърсете незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на малария , включително до една година след завръщането си от пътуване.

Те са описани по-подробно по-долу.

Да сте наясно с рисковете

За да проверите дали трябва да предприемете превантивно лечение на малария за страните, които посещавате, вижте уебсайта Fit for Travel .

Също така е важно да посетите личния си лекар или местната клиника за пътуване за съвет по отношение на маларията веднага щом разберете къде ще пътувате.

Дори ако сте израснали в страна, където маларията е често срещана, пак трябва да вземете предпазни мерки, за да се предпазите от инфекция, ако пътувате до рискова зона.

Никой няма пълен имунитет срещу малария и всяко ниво на естествена защита, което може да сте имали, бързо се губи, когато се изнесете от рискова зона.

Предотвратяване на ухапвания

Не е възможно да се избегнат напълно ухапвания от комари, но колкото по-малко сте ухапани, толкова по-малко вероятно е да получите малария.

За да избегнете ухапване:

 • Останете някъде, където има ефективен климатик и прозорци на вратите и прозорците. Ако това не е възможно, уверете се, че вратите и прозорците се затварят правилно.
 • Ако не спите в климатизирана стая, спете под непокътната мрежа против комари, обработена с инсектицид.
 • Използвайте репелент срещу насекоми върху кожата си и в сън. Не забравяйте да го прилагате често. Най-ефективните репеленти съдържат диетилтолуамид (DEET) и се предлагат в спрейове, ролки, стикове и кремове.
 • Носете леки, свободни панталони, а не къси панталони и носете ризи с дълги ръкави. Това е особено важно през ранните вечери и през нощта, когато комарите предпочитат да се хранят.

Няма доказателства, които да предполагат хомеопатични лекарства, електронни зумери, витамини В1 или В12 , чесън, мазен екстракт (като Marmite), масла от чаено дърво или масла за баня предлагат каквато и да е защита срещу ухапване от комари.

Антималарийни таблетки

Понастоящем няма налична ваксина, която предлага защита срещу малария, така че е много важно да приемате антималарийни лекарства, за да намалите шансовете си за заболяване.

Антималариите обаче намаляват риска от инфекция само с около 90%, така че предприемането на стъпки за избягване на ухапвания също е важно.

Когато приемате антималарийни лекарства:

 • уверете се, че сте взели правилните антималарийни таблетки, преди да тръгнете – консултирайте се с личния лекар или фармацевт, ако не сте сигурни
 • следвайте внимателно инструкциите, приложени към таблетките
 • в зависимост от вида, който приемате, продължете да приемате таблетките си до 4 седмици след завръщането си от пътуването, за да покриете инкубационния период на заболяването

Посъветвайте се с личния си лекар, за да сте сигурни, че ви е предписано лекарство, което можете да понесете. Може да сте изложени на по-голям риск от странични ефекти, ако:

Ако сте приемали антималарийни лекарства в миналото, не предполагайте, че са подходящи за бъдещи пътувания. Антималарият, който трябва да приемате, зависи от това кой щам на маларията се пренася от комарите и дали те са устойчиви на определени видове антималарийни лекарства.

Във Великобритания хлорохин и прогуанил могат да бъдат закупени без рецепта от местните аптеки. Трябва обаче да потърсите медицинска помощ, преди да я купите, тъй като в днешно време тя рядко се препоръчва. За всички други антималарийни таблетки ще ви е необходима рецепта от личния лекар.

Прочетете повече за антималарийните лекарства , включително основните видове и кога да ги приемате.

Потърсете незабавна медицинска помощ

Трябва незабавно да потърсите медицинска помощ, ако се разболеете по време на пътуване в район, където е открита малария, или след завръщане от пътуване, дори ако сте приемали антималарийни таблетки.

Маларията може да се влоши много бързо, затова е важно тя да бъде диагностицирана и лекувана възможно най-скоро.

Ако развиете симптоми на малария, докато все още приемате антималарийни таблетки, или докато пътувате, или в дните и седмиците след завръщането си, не забравяйте да кажете на лекаря кой тип сте приемали. Същият вид антималарий не трябва да се използва и за лечение на вас.

Ако развиете симптоми след завръщането си у дома, посетете вашия личен лекар или болничен лекар и им кажете в кои страни сте пътували през последните 12 месеца, включително кратки междинни кацания.


DEET репеленти срещу насекоми

Химикалът DEET често се използва в репеленти срещу насекоми. Не се препоръчва за бебета на възраст под 2 месеца.

DEET е безопасен за по-големи деца, възрастни и бременни жени, ако следвате инструкциите на производителя:

 • използване върху открита кожа
 • не пръскайте директно върху лицето си – напръскайте в ръцете си и потупайте лицето си
 • избягвайте контакт с устни и очи
 • измийте ръцете си след нанасяне
 • не прилагайте върху счупена или раздразнена кожа
 • не забравяйте да приложите DEET след нанасяне на слънцезащитен крем, а не преди това