Клинична депресия – лечение

Лечението на депресия обикновено включва комбинация от самопомощ, терапии за говорене и лекарства.

Препоръчваното лечение ще се основава на вида на депресията, която имате.

Лека депресия

Ако имате лека депресия, може да се препоръчат следните лечения.

Изчакай и виж

Ако личният лекар ви диагностицира лека депресия, може да ви предложи да изчакате кратко време, за да видите дали ще се подобри само по себе си. В този случай ще бъдете видян отново от личния лекар след 2 седмици, за да следите напредъка си. Това е известно като зорко чакане.

Упражнение

Има доказателства, че упражненията могат да помогнат на депресията и това е едно от основните лечения за лека депресия. Може да бъдете насочени към групов клас упражнения.

Научете повече за ходенето за здраве и упражненията за депресия .

Самопомощ

Разговорът чрез чувствата ви може да бъде полезен. Можете да говорите с приятел или роднина или да попитате личен лекар или местна служба за психологическа терапия, ако във вашия район има групи за самопомощ за хора с депресия .

Можете да опитате книги за самопомощ или онлайн когнитивна поведенческа терапия (CBT) .

Приложения за психично здраве

Можете също да намерите приложения и инструменти за психично здраве в библиотеката на Apps .

Лека до умерена депресия

Ако имате лека до умерена депресия, която не се подобрява, или умерена депресия, може да намерите полезна терапия за говорене.

Съществуват различни видове терапии за говорене за депресия, включително когнитивна поведенческа терапия (CBT) и консултиране .

Личният лекар може да ви насочи за разговорно лечение или можете да се насочите директно към служба за психологична терапия.

Умерена до тежка депресия

Ако имате умерена до тежка депресия, може да се препоръчат следните лечения.

Антидепресанти

Антидепресантите са лекарства, които лекуват симптомите на депресия . Има много различни видове антидепресанти.

Те трябва да бъдат предписани от лекар, обикновено при умерена или тежка депресия.

Комбинирана терапия

Личният лекар може да препоръча да вземете курс на антидепресанти плюс терапия за говорене, особено ако депресията Ви е доста тежка.

Комбинацията от антидепресант и CBT обикновено действа по-добре, отколкото само едно от тези лечения.

Екипи за психично здраве

Ако имате тежка депресия, може да бъдете насочени към екип за психично здраве, съставен от психолози, психиатри, медицински специалисти и професионални терапевти.

Тези екипи често осигуряват интензивни лечения за специализирано говорене, както и предписани лекарства.

Говорещи лечения

Когнитивна поведенческа терапия (CBT)

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) има за цел да ви помогне да разберете вашите мисли и поведение и как те ви влияят.

CBT признава, че събитията от миналото ви може да са ви оформили, но се концентрира най-вече върху това как можете да промените начина, по който мислите, чувствате и се държите в настоящето.

Учи ви как да преодолявате негативните мисли – например да можете да оспорите безнадеждни чувства.

CBT се предлага в за хора с депресия или други психични проблеми, за които е доказано, че помагат.

Ако се препоръчва CBT, обикновено ще имате сесия с терапевт веднъж седмично или веднъж на всеки 2 седмици.

Курсът на лечение обикновено трае между 5 и 20 сесии, като всяка сесия продължава 30 до 60 минути.

В някои случаи може да ви бъде предложен групов CBT.

Онлайн CBT

Онлайн CBT е вид CBT, доставян чрез компютър, а не лице в лице с терапевт.

Ще провеждате поредица от седмични сесии и трябва да получавате подкрепа от медицински специалист.

Междуличностна терапия (IPT)

Междуличностната терапия (IPT) се фокусира върху взаимоотношенията ви с другите и проблемите, които може да имате във връзките си, като затруднения в комуникацията или справяне със загубата.

Има някои доказателства, че IPT може да бъде толкова ефективен, колкото антидепресантите или CBT, но са необходими повече изследвания.

Психодинамична психотерапия

В психодинамичната (психоаналитична) психотерапия психоаналитичният терапевт ще ви насърчи да кажете каквото ви минава през ума.

Това ще ви помогне да осъзнаете скритите значения или модели в това, което правите или казвате, което може да допринесе за вашите проблеми.

Консултиране

Консултирането е форма на терапия, която ви помага да мислите за проблемите, които изпитвате в живота си, за да можете да намерите нови начини за справяне с тях.

Съветниците ви подкрепят при намирането на решения на проблеми, но не ви казват какво да правите. Можете да говорите на доверие със съветник, който ви подкрепя и предлага практически съвети.

В може да ви бъде предложена единична сесия за консултиране, кратък курс от няколко седмици или месеци или по-дълъг курс, който продължава няколко месеца или години.

Той е идеален за хора, които обикновено са здрави, но се нуждаят от помощ за справяне с настоящата криза, като гняв , проблеми с връзките, загуба , съкращение, безплодие или сериозно заболяване.

Получаване на помощ

Вижте личен лекар за повече информация относно достъпа до лечебни процедури за . Те могат да ви насочат за местни лечебни лечения за депресия.

Имате възможност и за самореферация. Това означава, че ако предпочитате да не говорите с личен лекар, можете да отидете директно в служба за психологична терапия.

< /div> < /section> < section > < a id = "antidepressants" / >
< h2 > Антидепресанти < /h2> < p > < a href = "/условия/антидепресанти/" > Антидепресантите < /a> са лекарства, които лекуват
симптомите на депресия . Налични са много различни видове. < p > Повечето хора с умерена или тежка депресия се възползват от антидепресанти, но не всеки го прави. < /p> < p > Може да отговорите на 1 антидепресант, но не и на друг и може да се наложи да изпробвате 2 или повече лечения, преди да намерите подходящо за вас. < /p> < p > Различните видове антидепресанти действат, както и един на друг.Но страничните ефекти варират при различните лечения и хората. < /p> < p > Когато започнете да приемате антидепресанти, трябва да посещавате личен лекар или специалист медицинска сестра всяка седмица или 2 в продължение на поне 4 седмици, за да прецените колко добре работят те. < /p> < p > Ако работят, ще трябва да продължите да ги приемате в една и съща доза в продължение на поне 4 до 6 месеца след отслабване на симптомите. < /p> < p > Ако в миналото сте имали епизоди на депресия, може да се наложи да продължите да приемате антидепресанти до 5 години или повече. < /p> < p > Антидепресантите не предизвикват пристрастяване, но може да получите някои симптоми на отнемане, ако спрете да ги приемате внезапно или пропуснете доза. < /p> < h3 > Селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин(SSRIs) < /h3> < p > Ако личният лекар смята, че би ви спечелило приемането на антидепресант, обикновено ще ви бъде предписан модерен тип, наречен < a href = "/условия/ssri-антидепресанти/" > селективен инхибитор на обратното поемане на серотонин(SSRI) < /a> .
< p > Примери за често използвани SSRI антидепресанти са < a > пароксетин(Seroxat) < /a> , флуоксетин (Prozac) и < a > циталопрам(Cipramil) < /a> .
< p > Те помагат да се повиши нивото на естествен химикал в мозъка ви, наречен серотонин, който се смята за химикал за„ добро настроение“. < /p> < p > SSRI действат също толкова добре, колкото и по – старите антидепресанти и имат по – малко странични ефекти, въпреки че могат да причинят гадене, < a > главоболие < /a> , сухота в устата и проблеми при секс. Но тези странични ефекти обикновено се подобряват с течение на времето. < p > Някои SSRI не са подходящи за деца и младежи под 18 – годишна възраст.Изследванията показват, че рискът от < a href = "/условия/самонаранявам/" > самонараняване < /a> и суицидно поведение може да се увеличи, ако са предприети от лица под 18 години.
< p > Флуоксетинът е единственият SSRI, който може да се предписва на възраст под 18 години и дори тогава, само когато специалист е дал зелено решение. < /p> < p > Вортиоксетин(Brintellix или Lundbeck) е SSRI, препоръчан от < a title = "Външен уебсайт" > Националния институт за здравни грижи(NICE) < /a> за лечение на тежка депресия при възрастни.
< p > Честите нежелани реакции, свързани с вортиоксетин, включват необичайни сънища, < a href = "/условия/запек/" > запек < /a> , диария , замаяност, < a href = "/условия/сърбяща-кожа/" > сърбеж < /a> , гадене и повръщане.
< h3 > Трициклични антидепресанти(TCA) < /h3> < p > Трицикличните антидепресанти(TCAs) са група антидепресанти, използвани за лечение на умерена до тежка депресия. < /p> < p > TCA, включително имипрамин(имипрамил) и амитриптилин, съществуват по – дълго от SSRIs. < /p> < p > Те действат като повишават нивата на химикалите серотонин и норадреналин в мозъка ви.И двете помагат да вдигнете настроението си. < /p> < p > Като цяло те са доста безопасни, но е лоша идея да пушите канабис, ако приемате TCA, тъй като това може да накара сърцето ви да бие бързо. < /p> < p > Страничните ефекти на TCA варират от човек на човек, но могат да включват сухота в устата, замъглено зрение, запек, проблеми с отделянето на урина, изпотяване, чувство на замаяност и прекомерна сънливост. < /p> < p > Страничните ефекти обикновено се отслабват в рамките на 10 дни, когато тялото ви свикне с лекарството. < /p> < h3 > Други антидепресанти < /h3> < p > Новите антидепресанти като < a > венлафаксин < /a> (Efexor), дулоксетин (Cymbalta или Yentreve) и миртазапин (Zispin Soltab) действат по малко по-различен начин от SSRI и TCA.
< p > Венлафаксин и дулоксетин са известни като инхибитори на обратното поемане на серотонин – норадреналин(SNRIs).Подобно на TCA, те променят нивата на серотонин и норадреналин в мозъка ви. < /p> < p > Проучванията показват, че SNRI може да бъде по – ефективен от SSRI, но те не се предписват рутинно, защото могат да доведат до повишаване на кръвното налягане. < /p> < h3 > Симптоми на отнемане < /h3> < p > Антидепресантите не предизвикват пристрастяване по същия начин, както незаконните наркотици и цигари, но може да имате някои симптоми на отнемане, когато спрете да ги приемате. < /p> < p > Те включват: < /p> < ul >
< li > разстроен стомах < /li> < li > < a > грипоподобни симптоми < /a>
< li > безпокойство < /li> < li > виене на свят < /li> < li > живи сънища през нощта < /li> < li > усещания в тялото, които се чувстват като токови удари < /li> < /ul> < p > В повечето случаи те са доста леки и продължават не повече от 1 или 2 седмици, но понякога могат да бъдат доста тежки. < /p> < p > Изглежда, че е най – вероятно те да се появят при пароксетин(Seroxat) и венлафаксин(Efexor). < /p> < p > Симптомите на отнемане се появяват много скоро след спиране на таблетките, така че е лесно да се разграничат от симптомите на рецидив на депресията, които обикновено се появяват след няколко седмици. < /p> < h4 > Още информация < /h4> < ul >
< li > < a href = "/условия/антидепресанти/#doses-and-duration-of-treatment/" > Колко време отнема на антидепресантите да действат ? < /a>
< li > < a > Мога ли да пия алкохол, ако приемам антидепресанти ? < /a>
< li > < a > Как трябва да се спрат антидепресантите ? < /a>
< /ul> < /section> < section > < a id = "other-treatments" / >
< h2 > Други лечения < /h2> < h3 > Внимателност < /h3> < p > Внимателността включва обръщането на по – голямо внимание на настоящия момент и съсредоточаването върху вашите мисли, чувства, телесни усещания и света около вас, за да подобрите психическото си благополучие. < /p> < p > Целта е да развиете по – добро разбиране на ума и тялото си и да се научите как да живеете с повече признателност и по – малко безпокойство. < /p> < p > Внимателността се препоръчва от NICE като начин за предотвратяване на депресия при хора, които са имали 3 или повече пристъпа на депресия в миналото. < /p> < p > < a > Прочетете повече за внимателността < /a>
< h3 > Жълт кантарион < /h3> < p > Жълтият кантарион е билколечение, което някои хора приемат за депресия.Предлага се от магазини за здравословни храни и аптеки. < /p> < p > Има някои доказателства, че може да помогне за лека до умерена депресия, но не се препоръчва от лекарите. < /p> < p > Това е така, защото количеството на активните съставки варира в зависимост от отделните марки и партиди, така че никога не можете да сте сигурни какъв ефект ще има върху вас. < /p> < p > Приемът на жълт кантарион с други лекарства, като антиконвулсанти, < a href = "/условия/антикоагуnанти/" > антикоагуланти < /a> , антидепресанти и противозачатъчни хапчета , също може да причини сериозни проблеми. < /p> < p > Не трябва да приемате жълт кантарион, ако сте бременна или кърмите, тъй като не знаем със сигурност, че е безопасно. < /p> < p > Също така, жълт кантарион може да взаимодейства с противозачатъчните хапчета, намалявайки неговата ефективност. < /p> < h3 > Мозъчна стимулация < /h3> < p > Мозъчната стимулация понякога се използва за лечение на тежка депресия, която не е реагирала на други лечения. < /p> < p > Електромагнитните токове могат да се използват за стимулиране на определени области на мозъка, за да се опитат да подобрят < a href = "/условия/кnинична-депресия/симптоми/" > симптомите на депресия < /a> .
< p > Съществуват редица различни видове мозъчна стимулация, които могат да се използват за лечение на депресия, включително транскраниална стимулация с постоянен ток(tDCS), повтаряща се транскраниална магнитна стимулация(rTMS) и електроконвулсивна терапия(ECT). < /p> < h4 > Транскраниална стимулация с постоянен ток(tDCS) < /h4> < p > Транскраниалната стимулация с постоянен ток(tDCS) използва малък стимулатор, задвижван от батерия, за да достави постоянен ток с ниска сила чрез 2 електрода, поставени на главата. < /p> < p > Електрическият ток стимулира мозъчната дейност, за да помогне за подобряване на симптомите на депресия. < /p> < p > Ще бъдете будни по време на tDCS, което обикновено се дава от обучен техник(въпреки че е възможно да бъдете обучени да го направите сами). < /p> < p > Ще имате ежедневни лечебни сесии с продължителност от 20 до 30 минути в продължение на няколко седмици. < /p> < p > Може да се използва самостоятелно или с други лечения за депресия. < /p> < p > NICE има повече информация за < a title = "Външен уебсайт" > транскраниалната стимулация с постоянен ток за депресия < /a> , включително ползите и рисковете.
< h4 > Повтаряща се транскраниална магнитна стимулация(rTMS) < /h4> < p > Повтарящата се транскраниална магнитна стимулация(rTMS) включва поставяне на електромагнитна намотка срещу главата ви. < /p> < p > Намотката изпраща повтарящи се импулси на магнитна енергия с фиксирана честота, която се доставя с импулси до определени области на мозъка. < /p> < p > Стимулацията може да подобри симптомите на депресия и тревожност. < /p> < p > Ако решите да имате rTMS, ще бъдете помолени да дадете < a href = "/условия/съгnасие-за-nечение/" > разрешение(съгласие) < /a> за провеждане на лечението.
< p > Трябва също да ви напомним, че можете да оттеглите съгласието си по всяко време. < /p> < p > Процедурата се извършва в болница от обучен техник или клиницист.Не са необходими анестетици или успокоителни и можете да напуснете болницата същия ден. < /p> < p > Можете да шофирате след сесия rTMS и да продължите с други дейности, както обикновено. < /p> < p > Ще имате ежедневни сесии, които продължават около 30 минути в продължение на 2 до 6 седмици. < /p> < p > NICE има повече информация за < a title = "Външен уебсайт" > повтарящата се транскраниална магнитна стимулация за депресия < /a> , включително ползите и рисковете.
< h4 > Електроконвулсивна терапия(ЕКТ) < /h4> < p > Електроконвулсивната терапия(ЕКТ) е по – инвазивен тип мозъчна стимулация, която понякога се препоръчва при тежка депресия, ако всички други възможности за лечение са неуспешни или когато се смята, че ситуацията е животозастрашаваща. < /p> < p > По време на ECT, внимателно изчислен електрически ток се предава в мозъка чрез електроди, поставени на главата. < /p> < p > Токът стимулира мозъка и предизвиква припадък(припадък), който помага за облекчаване на симптомите на депресия. < /p> < p > ЕКТ винаги се извършва в болница от лекар специалист под < a href = "/условия/обща-анестезия/" > обща анестезия < /a> . Ще ви бъде даден и мускулен релаксант, за да предотвратите спазми на тялото.
< p > ЕКТ обикновено се дава два пъти седмично в продължение на 3 до 6 седмици(общо 6 до 12 сесии). < /p> < p > Вашият специалист трябва ясно да обясни как действа ЕСТ, заедно с ползите, рисковете и възможните странични ефекти, така че да можете да вземете информирано решение. < /p> < p > Ако решите да имате ECT, ще бъдете помолени да дадете вашето < a href = "/условия/съгnасие-за-nечение/" > разрешение(съгласие) < /a> за провеждане на лечението.
< p > Трябва също да ви напомним, че можете да оттеглите съгласието си по всяко време. < /p> < p > Вашето здраве ще бъде внимателно наблюдавано по време и след всяка сесия на ЕСТ. < /p> < p > Обикновено лечението ще бъде спряно веднага щом започнете да се чувствате по – добре или ако страничните ефекти надвишават ползите. < /p> < p > В някои случаи може да се препоръча това, което е известно като „поддържаща“
или „продължаваща“
терапия. < /p> < p > Тук лечението се прилага по – рядко(веднъж на 2 до 3 седмици), за да се гарантира, че симптомите Ви не се връщат. < /p> < p > Можете да прочетете повече за препоръките на NICE за < a title = "Външен уебсайт" > използването на електроконвулсивна терапия < /a> .
< h3 > Литий < /h3> < p > Ако сте опитали няколко различни антидепресанти и не е имало подобрение, Вашият лекар може да Ви предложи лекарство, наречено литий, в допълнение към Вашето лечение в момента. < /p> < p > Има 2 вида: литиев карбонат и литиев цитрат.Обикновено и двете са ефективни, но ако приемате такъв, който работи за вас, най – добре е да не го променяте. < /p> < p > Ако нивото на литий в кръвта стане твърде високо, то може да стане токсично.Следователно ще ви трябват кръвни изследвания на всеки 3 месеца, за да проверите нивата на литий, докато сте на лекарството. < /p> < p > Също така ще трябва да избягвате да ядете диета с ниско съдържание на сол, тъй като това също може да доведе до токсичност на лития.Попитайте личен лекар за съвет относно вашата диета. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/кnинична-депресия/диагноза/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Диагностика < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/условия/кnинична-депресия/живее-с/" > < span class = "mc-pagination__title" > Напред < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Да живееш с < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>