Клинична депресия – Живот с

Има няколко ключови стъпки, които можете да предприемете, за да повдигнете настроението си и да помогнете за възстановяването си от депресия.

Прием на Вашето лекарство

Много е важно да приемате антидепресантите си, както е предписано, дори ако започнете да се чувствате по-добре. Ако спрете да ги приемате твърде рано, вашата депресия може да се върне.

Говорете с лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси или притеснения относно лекарството, което приемате. Листовката, която се доставя с Вашето лекарство, ще съдържа информация за възможните взаимодействия с други лекарства или добавки.

Първо се консултирайте с лекар, ако планирате да приемате лекарства без рецепта, като болкоуспокояващи или хранителни добавки. Те понякога могат да повлияят на антидепресантите.

Диета и упражнения

Упражненията и здравословното хранене могат да имат съществено значение за това колко бързо се възстановявате от депресията. И двете ще подобрят и общото ви здравословно състояние.

Здравословната диета може да ви помогне да повдигнете настроението си. Всъщност храненето здравословно изглежда също толкова важно за поддържането на психичното ви здраве, колкото и за предотвратяване на физически здравословни проблеми.

Изследванията показват, че упражненията могат да бъдат толкова ефективни, колкото антидепресантите за намаляване на симптомите на депресия .

Ако сте физически активни, можете да повдигнете настроението си, да намалите стреса и безпокойството, да насърчите освобождаването на ендорфини (химикалите, които се чувстват добре в тялото) и да подобрите самочувствието. Упражненията също могат да бъдат добро разсейване от негативните мисли и могат да подобрят социалното взаимодействие.

Прочетете повече за упражненията за депресия

Внимателност

Може да е лесно да бързате през живота, без да спирате да забелязвате много. Обръщането на повече внимание на настоящия момент – на вашите собствени мисли и чувства и на света около вас – може да подобри вашето психическо благосъстояние. Някои хора наричат това осъзнаване „внимателност“ и вие можете да предприемете стъпки, за да го развиете в собствения си живот.

Прочетете повече за вниманието към психичното благосъстояние

Националният институт за здравни грижи (NICE) препоръчва „когнитивна терапия, основана на вниманието“ за хора, които в момента са добре, но са преживели 3 или повече предишни епизода на депресия. Това може да помогне за предотвратяване на бъдещ епизод на депресия.

Прочетете NICE насоките за разпознаване и управление на депресия при възрастни

Говорейки за това

Споделянето на проблем с някой друг или с група може да ви даде подкрепа и представа за собствената ви депресия. Изследванията показват, че говоренето може да помогне на хората да се възстановят от депресията и да се справят по-добре със стреса .

Може да не се чувствате комфортно да обсъждате психичното си здраве и да споделяте страданието си с другите. Ако случаят е такъв, писането за това как се чувствате или изразяването на емоциите си чрез поезия или изкуство са други начини да помогнете на настроението си.

Ето списък на групите за подкрепа на депресията и информация за това как да получите достъп до тях.

Пушене, наркотици и алкохол

Ако имате депресия, може да се изкушите да пушите или пиете, за да се почувствате по-добре. В началото може да изглежда, че цигарите и алкохолът помагат, но в дългосрочен план влошават нещата.

Бъдете изключително внимателни с канабиса . Може би си мислите, че това е безвредно, но изследванията показват силна връзка между употребата на канабис и психични заболявания, включително депресия.

Доказателствата показват, че ако пушите канабис:

 • влошават симптомите на депресия
 • чувствайте се по-уморени и незаинтересовани от нещата
 • са по-склонни да имат депресия, която рецидивира по-рано и по-често
 • няма да има толкова добър отговор на антидепресанти
 • е по-вероятно да спрат да използват антидепресанти
 • са по-малко склонни да се възстановят напълно

Личният лекар може да ви даде съвет и подкрепа, ако пиете или пушите твърде много или употребявате наркотици.

Може да намерите полезни и следните страници:

Работа и финанси

Ако депресията ви е причинена от прекалено много работа или ако това засяга способността ви да вършите работата си, може да се наложи почивка, за да се възстановите.

Въпреки това, има доказателства, които предполагат, че продължителното почивка от работа може да влоши депресията. Има и доста доказателства в подкрепа на това, че връщането на работа може да ви помогне да се възстановите от депресия.

Прочетете повече за връщането на работа след проблеми с психичното здраве

Важно е да избягвате твърде много стрес и това включва стрес, свързан с работата. Ако сте нает на работа, може да сте в състояние да работите по-кратко или да работите по-гъвкаво, особено ако натискът на работното място изглежда предизвиква вашите симптоми.

Съгласно Закона за равенството от 2010 г. всички работодатели трябва да направят разумни корекции, за да направят възможно заетостта на хората с увреждания. Това може да включва хора, които са били диагностицирани с психично заболяване.

Прочетете повече за това как да победите стреса по време на работа

Ако не можете да работите в резултат на депресията си, може да имате право на редица обезщетения в зависимост от вашите обстоятелства. Те включват:

Грижа за някой с депресия

Не само човекът с депресия е засегнат от заболяването си. Засегнати са и близките им хора.

Ако се грижите за някой с депресия, отношенията ви с тях и семейният живот като цяло могат да се обтегнат. Може да се чувствате в затруднение какво да правите. Намирането на група за подкрепа и разговорите с други хора в подобна ситуация може да помогне.

Ако имате затруднения във връзката или брака, може да е от полза да се свържете със съветник по връзките, който може да разговаря с вас и вашия партньор.

Мъжете са по-малко склонни да поискат помощ от жените, а също така са по-склонни да се обърнат към алкохол или наркотици, когато са депресирани.

Прочетете повече за грижи и подкрепа

Справяне със загубата

Загубата на някой от близките ви може да бъде спусък за депресия.

Когато някой, когото обичате, умре, чувството за загуба може да бъде толкова силно, че да почувствате, че е невъзможно да се възстановите. С времето и подходящата помощ и подкрепа обаче е възможно да започнете да живеете живота си отново.

Научете повече за справянето със загубата

Депресия и самоубийство

Повечето случаи на самоубийства са свързани с психични разстройства и повечето от тях са предизвикани от тежка депресия.

Предупредителните признаци, че някой с депресия може да обмисля самоубийство, включват:

 • сключване на окончателни договорености, като например раздаване на притежания, завещание или сбогуване с приятели
 • говорейки за смърт или самоубийство – това може да е пряко твърдение, като „Иска ми се да бях мъртъв“, но често депресираните хора ще говорят по темата индиректно, използвайки фрази като „Мисля, че мъртвите хора трябва да са по-щастливи от нас“ или „ Не би ли било хубаво да заспите и никога да не се събуждате „
 • самонараняване , като рязане на ръцете или краката или изгаряне с цигари
 • внезапно повдигане на настроението, което може да означава, че човек е решил да се опита да се самоубие и се чувства по-добре поради това решение

Свържете се с личен лекар възможно най-скоро, ако се чувствате самоубийствени или сте в криза на депресия. Те ще могат да ви помогнат.

Ако не можете или не искате да се свържете с личен лекар, обадете се на самаряните на 116 123 (телефонът за помощ е отворен 24 часа в денонощието, 365 дни в годината). Можете също да изпратите имейл на jo@samaritans.org .

Помагане на приятел или роднина самоубиец

Ако видите някой от горните предупредителни знаци при приятел или роднина:

 • вземете професионална помощ за тях
 • уведомете ги, че не са сами и вие се грижите за тях
 • предлагат подкрепа при намирането на други решения на техните проблеми

Ако чувствате, че има непосредствена опасност, останете с човека или някой друг ще остане с него и премахнете всички налични средства за опит за самоубийство, като лекарството.

Лекарствата без рецепта, като болкоуспокояващи, могат да бъдат също толкова опасни, колкото и лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Също така отстранете остри предмети и отровни битови химикали като белина.

Прочетете повече за това как да подкрепяте някой, който се самоубива