Клинична депресия – Диагноза

Ако изпитвате симптоми на депресия през по-голямата част от деня, всеки ден в продължение на повече от 2 седмици, трябва да потърсите помощ от личния лекар.

Особено важно е да говорите с личен лекар, ако:

Понякога, когато сте депресирани, може да бъде трудно да си представите, че лечението всъщност може да помогне. Но колкото по-скоро потърсите лечение, толкова по-скоро вашата депресия ще се подобри.

Няма физически тестове за депресия, но общопрактикуващият лекар може да ви прегледа и да извърши някои тестове за урина или кръв, за да изключи други състояния, които имат подобни симптоми, като слабо функционираща щитовидна жлеза .

Основният начин, по който личният лекар ще разбере дали имате депресия, е като ви зададе въпроси за общото ви здравословно състояние и как начинът, по който се чувствате, ви влияе психически и физически.

Опитайте се да бъдете възможно най-отворени и честни с отговорите си. Описването на вашите симптоми и как те ви влияят ще помогне на личния лекар да определи дали имате депресия и колко тежка е тя.

Всяка дискусия, която имате с личния лекар, ще бъде поверителна. Това правило ще бъде нарушено само ако съществува значителен риск да навредите на себе си или на другите и ако информирането на член на семейството или болногледача би намалило този риск.

Прочетете повече за лечението на клинична депресия