Късогледство (късогледство) – Причини

Късогледство (късогледство) обикновено се появява, когато очите растат твърде дълго, което означава, че не могат да създадат ясен образ на обекти в далечината.

Не е ясно защо точно това се случва, но се смята, че е резултат от комбинация от генетични и екологични фактори, които нарушават нормалното развитие на окото.

Как работи окото

Светлината преминава през роговицата (прозрачният слой в предната част на окото) и в лещата (прозрачната структура, която седи зад роговицата).

Това го фокусира върху ретината (слой от чувствителна към светлина тъкан в задната част на окото), за да се създаде изображение, което след това се изпраща в мозъка.

За да се получи идеално ясен образ, роговицата трябва да бъде равномерно извита и окото трябва да е с правилната дължина.

При хора с късогледство окото обикновено е нараснало твърде дълго.

Това означава, че когато гледате отдалечени обекти, светлината не се фокусира директно върху ретината ви, а на кратко разстояние пред нея.

Това води до размазано изображение, изпратено до мозъка ви.


Какво може да увеличи риска?

Въпреки че не е ясно защо някои хора стават късогледи, има някои неща, които могат да увеличат шансовете ви за развитие на състоянието.

Вашите гени

Известно е, че късогледството протича в семейства, така че е по-вероятно да го развиете, ако единият или двамата или родителите ви също са късогледи.

Досега са установени повече от 40 гена, свързани с късогледство.

Те са отговорни за структурата и развитието на окото и сигнализирането между мозъка и очите.

Твърде малко време на открито

Изследванията са установили, че прекарването на време за игра навън като дете може да намали шансовете ви да станете късогледи, а съществуващата късогледство може да прогресира по-бързо.

Това може да е свързано с това, че нивата на осветеност на открито са много по-ярки, отколкото на закрито.

Както спортът, така и релаксацията на открито изглеждат полезни за намаляване на риска от късогледство.

Прекалено тясна работа

Прекарването на много време, фокусирайки очите си върху близки предмети, като четене, писане и евентуално използване на преносими устройства (телефони и таблети) и компютри, също може да увеличи риска от развитие на късогледство.

Поради това обикновено се препоръчва подход „всичко в умерени количества“.

Въпреки че децата трябва да бъдат насърчавани да четат, те също трябва да прекарват известно време далеч от четене и компютърни игри, като правят дейности на открито.