Кръгъл червей – причини

Инфекцията с аскариди започва, когато поглъщате яйца от аскариди.

Яйцата могат да присъстват в храната или напитките или в почвата, в която е нараснала храната.

Яденето на храна, отглеждана в замърсена почва, може да ви изложи на инфекция. Можете също така да се заразите, ако докоснете замърсената почва с ръце и след това ядете, без да ги измивате предварително.

Замърсената почва или кака също могат да замърсят водата, което прави възможно развитието на инфекция с кръгли червеи чрез пиене на заразена вода.

Как протича инфекцията с кръгли червеи

Когато яйцата на кръгли червеи се погълнат, те се преместват в първия отдел на тънките черва, известен като дванадесетопръстника.

След 1 до 2 седмици яйцеклетките ще се излюпят в ларви и ще се придвижат през стената на червата в кръвта, където достигат до белите дробове. Ларвите ще преминат от белите ви дробове в гърлото ви, където ще бъдат погълнати. Тъй като ларвите са много малки, няма да знаете за този процес.

След като бъдат погълнати, ларвите ще се окажат в основната част на тънките черва, където ще узреят в възрастни червеи. Възрастните червеи могат да живеят до 2 години.

Женските червеи могат да снасят до 200 000 яйца на ден. Яйцата се освобождават във вашата кака. От първоначалното поглъщане на яйца до производството на нови са необходими 60 до 70 дни.


Рискови фактори за околната среда

Инфекциите с кръгли червеи са най-често в части на света, където:

  • достъпът до санитария е или ограничен, или не съществува
  • има пренаселеност
  • има високи нива на бедност
  • има голяма популация от деца под 5-годишна възраст
  • човешкият поо обикновено се използва като тор (известен като „нощна почва“)