Колостомия – усложнения

Има редица възможни проблеми, които може да изпитате след колостомия.

Ректално отделяне

Ако сте имали колостомия, но ректумът и анусът са непокътнати, може да имате отделяне на слуз от дъното. Слузта се произвежда от лигавицата на червата, за да подпомогне преминаването на изпражненията.

Лигавицата на червата продължава да произвежда слуз, въпреки че вече не служи за никаква цел. Колкото по-дълга е останалата част от червата, толкова по-вероятно е да имате ректално отделяне.

Слузта може да варира, от бистър „яйчен белтък“ до лепкава консистенция, подобна на лепило. Той може или да изтече от дъното ви, или да се натрупа в топка, която може да стане неудобна.

Някои хора имат ректално отделяне на всеки няколко седмици, докато други имат по няколко епизода на ден.

Свържете се с личния си лекар, ако в отделянето има кръв или гной – това може да е признак на инфекция или увреждане на тъканите.

Управление на изпускането

Може да ви е от полза, ако всеки ден седите на тоалетната и бутате надолу, сякаш подминавате стол. Това трябва да премахне всяка слуз и да я спре да се изгражда на топка.

Но някои хора намират това за трудно, тъй като операцията може да намали усещането в ректума. Свържете се с личния си лекар, ако случаят е такъв, тъй като може да се наложи по-нататъшно лечение.

Глицериновите супозитории, които поставяте на дъното си, често могат да помогнат. Когато капсулите се разтварят, те правят слузта по-водниста, така че е по-лесно да се отървете от нея.

Слузта понякога може да раздразни кожата около дъното ви. Използването на бариерен крем за кожа трябва да помогне. Може да се наложи да изпробвате няколко, преди да намерите подходящ за вас. Посъветвайте се с вашия фармацевт за съвет.

Някои хора откриват, че яденето на определени храни увеличава производството на слуз. Въпреки че няма научни доказателства в подкрепа на това, може да опитате да водите хранителен дневник за няколко седмици, за да видите дали някои храни могат да бъдат свързани с увеличаване на производството на слуз.


Парастомална херния

Парастомалната херния е мястото, където червата се изтласкват през мускулите около стомата, което води до забележима издутина под кожата.

За да намалите риска от получаване на парастомална херния:

 • носете поддържаща дреха (колан или бельо)
 • избягвайте повдигането и натоварването
 • поддържайте здравословно тегло – наднорменото тегло може да натовари допълнително коремните ви мускули

Парастомалната херния обикновено не е болезнена, но може да е по-трудно да задържите устройството за колостома на място и да го смените.

Повечето хернии могат да бъдат овладени с помощта и подкрепата на Вашата стома сестра. В някои случаи може да се наложи операция за възстановяване на хернията. Но хернията може да се върне, дори след операция.

Стома блокиране

Някои хора развиват запушване на стомата си в резултат на натрупването на храна.

Признаците на запушване включват:

 • не преминава много изпражнения или преминава воднисти изпражнения
 • подуване на корема и подуване на корема
 • крампи на корема
 • подута стома
 • гадене или повръщане или и двете

Ако смятате, че стомата ви е блокирана, трябва:

 • засега избягвайте да ядете твърда храна
 • пийте много течности
 • масажирайте корема и зоната около стомата
 • легнете по гръб, дръпнете коленете до гърдите си и се търкаляйте от една страна на друга за няколко минути
 • вземете топла вана за 15 до 20 минути, за да помогнете за отпускане на коремните мускули

Кога да се потърси медицинска помощ

След като изпробвате тези стъпки, ако няма подобрение в рамките на два часа, трябва незабавно да се свържете с личния си лекар или сестра на стома, тъй като съществува риск дебелото черво да се спука.

Или отидете до най-близкия местен отдел за аварии и спешни случаи (A&E) .

Предотвратяване на запушване

За да намалите риска от развитие на запушване на стома:

 • дъвчете храната си бавно и старателно
 • пийте много течности
 • избягвайте да ядете едновременно големи количества храна

Също така избягвайте да ядете храни, за които е известно, че причиняват запушвания, като царевица, целина, пуканки, ядки, зелева салата, кокосови макарони, грейпфрут, сушени плодове, кори от картофи, кори от ябълки, портокалова кора и китайски зеленчуци като бамбукови издънки и водни кестени.

Други усложнения

Други проблеми, които можете да имате след колостомия, включват:

 • кожни проблеми – където кожата около стомата става раздразнена и болезнена; вашият екип за грижа за стома ще ви обясни как да управлявате това
 • стомашна фистула – където се развива малък канал или дупка в кожата заедно със стомата; в зависимост от позицията на фистулата, подходящите торбички и доброто управление на кожата може да са всичко, което е необходимо за лечение на този проблем
 • прибиране на стома – където стомата потъва под нивото на кожата след като първоначалното подуване спадне, което може да доведе до изтичане, защото торбата на колостомата не образува добро уплътнение; различни видове торбички и уреди могат да помогнат, въпреки че понякога може да се наложи допълнителна операция
 • пролапс на стома – където стомата излиза твърде над нивото на кожата; използването на различен тип колостомна торба понякога може да помогне, ако пролапсът е малък, въпреки че може да се наложи допълнителна операция
 • стомашна стриктура – където стомата става белези и стеснява; може да се наложи по-нататъшна операция, за да се коригира, ако съществува риск от запушване
 • изтичане – когато храносмилателните отпадъци изтичат от дебелото черво към околната кожа или в корема; опитването на различни чанти и уреди може да помогне за външен теч, но може да се наложи допълнителна операция, ако течът е вътрешен
 • стомашна исхемия – където кръвоснабдяването на стомата е намалено след операция; може да се наложи допълнителна операция