Ишемична болест на сърцето – Възстановяване

След сърдечна операция или проблеми като инфаркт е възможно да се възобнови нормалният живот.

Програма за сърдечна рехабилитация

Ако имате сърдечна операция, член на екипа по сърдечна рехабилитация може да ви посети в болница, за да ви даде информация за вашето състояние и процедурата, която провеждате.

Обикновено тази грижа ще продължи, след като напуснете болницата. През първите няколко седмици след операцията член на екипа по сърдечна рехабилитация може да ви посети у дома или да ви се обади, за да провери напредъка ви.

Какво се случва в програмите за сърдечна рехабилитация може да варира значително в цялата страна, но повечето ще обхващат следните основни области:

  • упражнение
  • образование
  • релаксация и емоционална подкрепа

След като завършите вашата рехабилитационна програма, важно е да продължите да правите редовни упражнения и да водите здравословен начин на живот. Това ще помогне да защитите сърцето си и да намалите риска от допълнителни проблеми, свързани със сърцето.

Искате ли да знаете повече?

Грижа за себе си

Грижата за себе си е неразделна част от ежедневието и е свързана с това да поемете отговорност за собственото си здраве и благосъстояние с подкрепата на онези, които участват в грижите ви.

Грижата за себе си включва действия, които предприемате за себе си всеки ден, така че да поддържате форма и да поддържате добро физическо и психическо здраве. Също така ви помага да предотвратите болести или злополуки и да се грижите по-ефективно за леки заболявания и дългосрочни състояния.

Хората, живеещи в дългосрочни условия, могат да се възползват изключително много от подкрепата си, за да могат да постигнат самообслужване. Те могат да живеят по-дълго, да имат по-малко болка, тревожност, депресия и умора, да имат по-добро качество на живот и да бъдат по-активни и независими.

Групи за подкрепа

Ако имате сърдечно заболяване или се грижите за някой със сърдечно заболяване, може да ви е полезно да се срещнете с други хора във вашия район, които са в подобна ситуация.

Има редица групи за подкрепа на сърцето в Обединеното кралство, които организират редовни упражнения, като групи за ходене, както и други социални дейности. Вашият личен лекар или специалист може да ви предостави подробности за най-близката ви група.

Искате ли да знаете повече?

Връзки и секс

Примиряването с дългосрочно състояние като сърдечно заболяване може да натовари вас, вашето семейство и приятелите ви. Може да е трудно да говорите с хората за вашето състояние, дори ако са близо до вас.

Бъдете отворени за това как се чувствате и уведомете семейството и приятелите си с какво могат да помогнат. Но не се притеснявайте да им кажете, че имате нужда от малко време за себе си.

Вашият сексуален живот

Ако имате коронарна болест на сърцето (ИБС) или наскоро сте претърпели сърдечна операция, може да се притеснявате от секс. Обикновено можете да възобновите сексуалната активност веднага щом се почувствате достатъчно добре.

Общувайте с партньора си и останете отворени. Разгледайте какво харесвате и двамата сексуално. Просто докосване, докосване и близост до някого помага на човек да се чувства обичан и специален.

Искате ли да знаете повече?

Връщане на работа

След като се възстановите от сърдечна операция, трябва да можете да се върнете на работа, но може да се наложи да промените вида на работата, която вършите. Например може да не успеете да свършите работа, която включва тежки физически натоварвания.

Вашият специалист ще може да ви посъветва кога можете да се върнете на работа и какъв тип дейности трябва да избягвате.

Искате ли да знаете повече?

Финансова подкрепа

Ако не можете да работите след операция на сърцето, може да имате право на финансова подкрепа, като например:

Ако се грижите за някой, който има сърдечно заболяване, може да имате право и на финансова подкрепа.

За да разберете дали имате право на финансова подкрепа, можете да се свържете с местния социалноосигурителен отдел. За да заявите формуляр за иск, свържете се с Центъра за услуги за хора с увреждания .

Искате ли да знаете повече?