Коронарната ангиопластика и поставяне на стент – Възстановяване

След планирана (не спешна) коронарна ангиопластика, обикновено ще можете да напуснете болницата същия ден или следващия ден. Уредете някой да ви отведе у дома.

Преди да напуснете болницата, трябва да получите съвет относно:

 • всяко лекарство, което трябва да приемате (вижте по-долу)
 • подобряване на вашата диета и начин на живот
 • грижи за рани и хигиенни съвети по време на възстановяването Ви

Може също да ви бъде дадена дата за последваща среща, за да проверите напредъка си.

Възможно е да имате синина под кожата, където е поставен катетъра. Това не е сериозно, но може да е болезнено за няколко дни. Понякога раната може да се зарази. Дръжте го под око, за да проверите дали се лекува правилно.

Гърдите ви също могат да се почувстват нежни след процедурата, но това е нормално и обикновено преминава след няколко дни. Ако е необходимо, можете да вземете парацетамол, за да облекчите всякакви болки.

Дейности

Обикновено вашият болничен екип може да ви посъветва колко време ще отнеме възстановяването ви и дали има междувременно някакви дейности, които трябва да избягвате.

В повечето случаи ще бъдете посъветвани да избягвате тежко повдигане и тежки дейности за около седмица или докато раната не заздравее.

Шофиране

Не трябва да карате кола в продължение на една седмица след коронарна ангиопластика.

Ако шофирате тежко превозно средство, като камион или автобус, трябва да уведомите DVLA, че сте претърпели коронарна ангиопластика. Те ще уредят допълнителни тестове, преди да можете да се върнете на работа.

Трябва да можете да шофирате отново, стига да отговаряте на изискванията на тест за упражнение / функция и нямате друго дисквалифициращо здравословно състояние.

GOV.UK има повече информация за коронарната ангиопластика и шофирането .

Работа

Ако сте имали планирана (не спешна) коронарна ангиопластика, трябва да можете да се върнете на работа след една седмица.

Ако обаче сте претърпели спешна ангиопластика след сърдечен удар , може да минат няколко седмици или месеци, преди да се възстановите напълно и да можете да се върнете на работа.

Секс

Ако вашият сексуален живот преди това е бил повлиян от ангина , може да имате възможност за по-активен сексуален живот веднага щом се почувствате готови след коронарна ангиопластика.

Ако имате някакви притеснения, говорете с личния си лекар. Според експерти сексът е еквивалент на изкачването на няколко стъпала от гледна точка на напрежението, което натоварва сърцето ви.

Лекарства и по-нататъшно лечение

Повечето хора трябва да приемат лекарства за разреждане на кръвта до 1 година след ангиопластика. Това обикновено е комбинация от ниски дози аспирин и едно от следните лекарства:

Много е важно да следвате графика си за лекарства. Ако спрете лекарствата си по-рано, това значително увеличава риска от сърдечен удар, причинен от блокирането на лекуваната артерия.

Курсът на клопидогрел, прасугрел или тикагрелор обикновено се оттегля след около една година, но повечето хора трябва да продължат да приемат ниски дози аспирин до края на живота си.

Може да се наложи да направите друга ангиопластика, ако артерията ви отново се запуши и симптомите на ангина се върнат. Като алтернатива може да се нуждаете от коронарен артериален байпас (CABG) .

Сърдечна рехабилитация

Трябва да се предложи сърдечна рехабилитация, ако сте претърпели сърдечна операция. Тази програма има за цел да ви помогне да се възстановите от процедурата и да се върнете към ежедневието възможно най-бързо.

Вашата програма за сърдечна рехабилитация ще започне, когато сте в болница. Вие също трябва да бъдете поканени обратно за друга сесия, която ще се проведе в рамките на около 4 до 8 седмици след напускането на болницата.

Член на екипа за сърдечна рехабилитация ще ви посети в болница и ще предостави подробна информация за:

 • Вашето здравословно състояние
 • вида на лечението, което сте получили
 • какви лекарства ще ви трябват, когато напуснете болницата
 • какви специфични рискови фактори се смятат за допринесли за необходимостта от операцията
 • какви промени в начина на живот можете да направите, за да се справите с тези рискови фактори

След като завършите вашата рехабилитационна програма, важно е да продължите да правите редовни упражнения и да водите здравословен начин на живот (вижте по-долу). Това помага да защитите сърцето си и да намалите риска от допълнителни проблеми, свързани със сърцето.

Британската фондация за сърце има повече информация за сърдечната рехабилитация .

Промени в начина на живот

Ако имате коронарна ангиопластика, все още е важно да предприемете стъпки, за да намалите риска от допълнителни проблеми в бъдеще. Това може да включва:

Пушенето и наднорменото тегло са 2 от основните причини за сърдечни заболявания . Те също така правят лечението по-малко вероятно да работи.

Кога да потърсите медицинска помощ

Трябва да се свържете с болничното отделение, където е била извършена процедурата, с вашата специалист по сърдечна сестра или с вашия личен лекар за съвет, ако развиете:

 • твърда, нежна бучка (по-голяма от размера на грахово зърно) под кожата около раната ви
 • нарастваща болка, подуване и зачервяване около раната
 • висока температура (треска)

Наберете 112 за линейка – не шофирайте сами – ако имате:

 • всяко кървене от раната, което не спира или рестартира след натиск в продължение на 10 минути
 • силна болка в гърдите, която не облекчава – ако Ви е предписано лекарство за ангина, опитайте да вземете това, но ако не помогне, потърсете спешна помощ
 • обезцветяване, студенина или изтръпване на крака или ръката, където е направен разрезът